Ελληνικά ραπ βίντεοκλιπ μέρος 1ο

Έτυχε πρόσφατα να παρευρεθώ στο videoclip ενός πολύ καλού φίλου και γνωστού rapper και θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις σχετικά με την εμπειρία μου. Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο άρθρο, θεωρώ πως το Ελληνικό rap είναι σε ανοδική πορεία και αυτό ασφαλώς οφείλεται στην μεγαλύτερη τεχνογνωσία αλλά και στις καλύτερες συνθήκες που επικρατούν στην «έγχωρια rap βιομηχανία».

Το γρήγορο internet που μπήκε στα σπίτια όλων μας (πριν όχι και πάρα πολλά χρόνια), άλλαξε το μουσικό τοπίο τόσο στην παγκόσμια μουσική σκηνή όσο και στην χώρα μας αφού πλέον ο καλλιτέχνης μπορεί να επικοινωνήσει και να προωθήσει την δουλεία του χωρίς να έχει ανάγκη κάποιον «μεσάζοντα». Είναι εύκολο λοιπόν στην εποχή της εικόνας που διανύουμε, να αντιληφθούμε το πόσο αναγκαίο είναι για έναν rapper ένα φρέσκο, άρτιο και επαγγελματικό videoclip για να διαδωθεί και να έχει επιτυχία.

Ενώ η rap μουσική ολοένα βελτιώνεται και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το εξωτερικό τόσο σε επίπεδο μουσικής παραγωγής, ηχοληψίας, στίχων και απήχησης, θεωρώ πως στο κομμάτι των videoclips έχουμε μείνει πολύ πίσω. Σε συζητήσεις που έχω κάνει με φίλους rappers, έχω παρατηρήσει το πόσο βάρος δίνουν στην «ποιότητα της εικόνας» και στο ποια κάμερα φακούς κ.λ.π θα χρησιμοποιηθούν χωρίς να δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στην ιδέα και στην σκηνοθεσία. Φυσικά και ο τεχνικός εξοπλισμός είναι ένα πολύ σημαντικό part ενός videoclip, αλλά όπως έλεγε και ένας δάσκαλος στην σχολή σκηνοθεσίας που σπούδασα, η κάμερα από μόνη της δεν τραβάει τίποτα. Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα videoclips του εξωτερικού τα οποία χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο budget, ποντάρουν περισσότερα σε άλλα πράγματα όπως το location, στην ιδέα, το acting του rapper και είναι πραγματικά εξαιρετικές δουλειές . Πολλά από αυτά μπορεί να έχουν γυριστεί ακόμα και με κινητό ή με μια απλή βιντεόκαμερα όμως αισθητικά και καλλιτεχνικά είναι τόσο άρτια που εντυπωσιάζουν.

Άλλο ένα πρόβλημα των Ελληνικών videoclips είναι πως οι Έλληνες rappers φοβούνται να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν νέα πράγματα για να μην τσαλακώσουν την εικόνα τους και καταφεύγουν σε «πετυχημένες συντάγες» που είναι εντελώς ανεύμπνευστες και χιλιοπαιγμένες. Δεν λέω ωραία τα μωβ φωτάκια και οι κώλοι στα videoclips αλλά είναι αυτονόητο πως έχουν κουράσει και πως πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να βλέπουμε καινούργια πράγματα και διαφορετικά concepts που θα τολμούν περισσότερο.

Σας παραθέτω μια λίστα με χρονολογική σειρά με τα αγαπημένα μου Ελληνικά rap videoclips από την αρχή του είδους. Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος:

1995: ACTIVE MEMBER – Άκου Μάνα

 

1996: Τα Ημισκούμπρια ‎– Βουκολικό

 

 

1997: Terror X Crew ‎– Ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει

 

 

1998: Ζωντανοί Νεκροί ‎– ΖΝ Εντολές / Στη Χώρα Των Καλύτερων MCs

 

 

1999: Το Παιδί Θαύμα* ‎– Ρίμα Για Χρήμα

 

 

2000: FF.C ‎– Βαρέθηκα

 

 

2001: Άλφα Γάμα ‎– Νεοέλληνα Άκου

 

 

2002: Μηδενιστής ‎– Βρώμικες Πίστες/Ζήτα Νίτα

 

 

2003: Λεκτικός Επεξεργαστής ‎– L.E.K.T.I.K.OS.

 

 

2004: Goin’ Through ‎– Πόσο μ…ας είσαι