Ελληνικά ραπ βιντεοκλιπ μέρος 2ο

Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο κομμάτι του άρθρου, το Hip-Hop στην Ελλάδα μέχρι περίπου το 2004 ήταν μια υπόθεση λίγων ανθρώπων οι οποίοι εξαιτίας της αγάπης τους για την μουσική προσπάθησαν τις περισσότερες φορές μόνοι τους ή με τους φίλους τους να δημιουργήσουν εικόνες και να τις αποτυπώσουν στην κάμερα,  και γ’ αυτό σχεδόν όλα τα videoclips μέχρι εκείνη την περιόδο μπορεί τεχνικά να μην είναι άρτια και η ποιότητά τους όσον αφορά την εικόνα να μην είναι η καλύτερη, όμως βγάζουν έναν ρομαντισμό και ένα μεράκι που σίγουρα όσοι το έζησαν την περίοδο εκείνη μπορούν να το εκτιμήσουν.

Από το 2004 η κατάσταση όσον αφορά το Ελληνικό Hip-Hop και τα videoclips άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει. Το youtube εμφανίστηκε στον πλανήτη μας και όλοι όσοι ασχολούνταν με το rap και την μουσική ξεκίνησαν να βλέπουν πράγματα και δουλειές του εξωτερικού. Πριν από το youtube στην χώρα μας, κάποιος ακροατής ή rapper δεν μπορούσε πουθενά να δει ξένα videoclip ώστε να εμπνευστεί αλλά και να δει άλλες οπτικές και τεχνικές σχετικά με την εικόνα και την δημιουργία  του.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως από το 2004 και μετά ξεκίνησαν τα videoclips να δουλεύονται πιο επαγγελματικά και να βλέπουμε δουλειές που τεχνικά τουλάχιστον ήταν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με δουλειές του εξωτερικού.

Σας παραθέτω τα καλύτερα κατά την άποψη μου videoclip από το 2004 και μετά:

2005: Ρόδες ‎– Λόγια Λόγια

2006: Στοίχημα  – Όπως τότε feat Dask
(Δεν υπάρχει link στο youtube)

2007: Αρτέμης/Ευθύμης ‎–  Οι Στίχοι Μας Ποτέ Δε Σταματάνε

2008: Μηδενιστής ‎– Φτου Σου Γαμώτο

2009: Τάκι Τσαν – Ακόμα Ζωντανός

2010: Βόρεια Αστέρια – Καλύτερες Μέρες

2011: 12ος Πίθηκος ‎– 100% Style – Υπήρχαν Πράγματα

2012: Εισβολέας & Eversor – Καμικάζι 

2013: Κανών –  Βρωμόφωνα Καθίκια συμμ. Θύτης 

2014: ΒΗΤΑΠΕΙΣ, PURE FORM – ΠΟΛΙΤΗΣ Φ

-Xray & Βέβηλος – Bitches! (Άντρες Ξεφτίλες)

2015: Kareem Kalokoh – OTAM

2016: SNIK – FERRARI

2017: Light – Πέτα τα

2018: TOQUEL – Karolina

-RNS – Ένα Crew