Cruel anagrams – σκληροί; βάναυσοι αναγραμματισμοί; κανώ κάτι λάθος; γιατί αν κρίνω απο τον ήχο σας περισσότερο ζεστός και γλυκός (σε καμία περίπτωση γλυκανάλατος) παρα σκληρός μου φαίνεται. Για πείτε μου, πώς προέκυψε η όλη κατάσταση…
Μάλλον προέκυψε από το γεγονός ότι ψάχναμε τόσο καιρό να βρούμε κάποιο όνομα και είχαμε τόσους διαφορετικούς συνδυασμούς στο κεφάλι μας που η όλη διαδικασία κατέληξε βάναυση! Αστειευόμαστε. Το όνομα το βρήκε ο Ανδρέας, μάλλον τυχαία, μας άρεσε πολύ όπως ακουγόταν και έτσι το κρατήσαμε. Καθώς συνεχίσαμε να φτιάχνουμε μουσική κάτω από αυτό το όνομα, για μένα κατέληξε να είναι ο,τι πιο αντιπροσωπευτικό θα μπορούσαμε να βρούμε. Για μένα Cruel Anagrams σημαίνει η σκληρότητα των όμορφων πραγμάτων, οι πολλαπλές όψεις της πραγματικότητας, το πώς αλλάζοντας απλά θέση στα πράγματα σε ένα σχήμα ανατρέπεις τις ισορροπίες και η σκληρότητα που μπορούν να έχουν αυτές οι αλλαγές.

cruel_12

Πώς θα περιγράφατε αυτό που παίζετε; Οι στίχοι με τι έχουν να κάνουν;
Παίζουμε κιθαριστική synth pop με αναφορές σε άλλες δεκαετίες, είτε είναι τα ’80s, ’90s ή ’00s με έμφαση στο obscure percussion. Θα θέλαμε κανείς ακούγοντας την μουσική μας να θέλει να χορέψει, ή να κλάψει ή να ονειρευτεί. Οι στίχοι έχουν να κάνουν με τον έρωτα την κοινωνία και την πολιτική. Γιατί τα πάντα έχουν να κάνουν με τον έρωτα, την κοινωνία και την πολιτική.

Εκτός απο μουσική, απο πού αλλού αντλείτε έμπνευση;
Από τον έρωτα, από το αστικό τοπίο, από τους ανθρώπους γύρω μας, από την σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας.

Γενικά τι ακούσατε τελευταία που σας άρεσε;
Τελευταία είμαστε κολλημένοι με τον Mac Demarco και το προτελευταίο του δίσκο που είναι όλος ηχογραφημένος off tune. Μιλάμε για κόλλημα τύπου έρωτας φάση, κάνουμε βραδιές DeMarco και τέτοια. Αν και η μουσική του δεν έχει καμία σχέση με τη δικιά μας, μας αρεσει η εφηβική του προσέγγιση και η τρέλα για τη μουσική, είναι σαν ένας έφηβος στο σώμα ενός ενήλικα . Κατά τα άλλα εγώ (Ιωάννα) ακούω τελευταία πολύ 80s dark wave και minimal synth.
Μπάντες που είναι χαραγμένες μέσα μας, σίγουρα Joy Division, Jesus and Mary Chain,Sonic Youth, η αγία τριάδα της Britpop Blur-Suede-Pulp, οπωσδήποτε οι Beatles.

cruel_8 cruel_4

Από όσο γνωρίζω συμμετείχατε και συμμετέχετε και σε άλλα σχήματα της indie σκηνής, για πείτε μας δυο λόγια για το παρελθόν αλλά και για το τι επιθυμείτε για το μέλλον.
Matisse, Κωνσταντίνος Βητα, Hometaping , Surf Jazzer , Closer, αποτελούν το βιογραφικό του Ανδρέα, ενώ τώρα βρισκόμαστε και οι δύο στη μέση των ηχογραφήσεων με τους Frequency oN. Θέλουμε να παίξουμε live , όσα περισσότερα γίνεται εντός και εκτός Ελλάδας και να γράφουμε μουσική.

Μπορείτε να μου περιγράψετε πώς έχει βγεί ένα απο τα αγαπημένα σας κομμάτια;
Το Silver Knives γράφτηκε μετά από ένα ατύχημα που είχα και μεταξύ άλλων έσπασα και το μπροστινό μου δόντι. Αυτό ξεκίνησε μια σειρά από πολύ επίπονες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Στην δεύτερη και πιο οδυνηρή από αυτές γυρισα στο σπίτι και αφου έκλαιγα για δύο ώρες από τον πόνο έγραψα το Silver Knives στο οποίο ουσιαστικά τραγουδάω χωρίς το μπροστινό μου δόντι. Αρνούμαι να ξαναγράψω τα φωνητικά γιατι μου θυμίζουν πάντα το πόσο εύθραυστη είναι η υλική μας υπόσταση.

cruel_11 cruel_13

Με ποιούς θα θέλατε να συνεργαστείτε; Πού θα θέλατε να παίξετε live; Και ποιός θα θέλατε να σας σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ;
Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τους φίλους μας γιατί μέσα από τις αληθινές σχέσεις προκύπτουν τα αληθινά πράγματα, είτε κάποιος τα βρίσκει αισθητικά όμορφα είτε όχι. Το καλύτερο στην τέχνη είναι ότι είναι τόσο υποκειμενική που για αυτό είναι πανανθρώπινη. Θα θέλαμε να παίξουμε live σε μια εκκλησία και το μουσικό αποτέλεσμα να είναι ανίερο. Eναλλακτικά, σε έναν τεράστιο εξωτερικό χώρο με πάρα πολύ κόσμο να χορεύει ελεύθερος.
Και θα θέλαμε να μας γυρίσει video clip o guru των videoclips Jonathan Glazer. Εναλλακτικά να μας έστηνε μια από τις εφιαλτικές του ατμόσφαιρες ο David Lynch.

Doves of desire

facebook

Συνέντευξη και φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης

Follow us on facebook: https://www.facebook.com/grekamag

Follow us on instagram: http://instagram.com/grekamag