Τελευταία ακούγεται πολύ το dancehall. Όμως, τι ακριβώς είναι; Πώς χορεύεται; Ποιος το διδάσκει;

Το dancehall είναι ένα είδος λαϊκής μουσικής της Τζαμάικα που δημιουργήθηκε στα τέλη του 1970. Αρχικά το dancehall ήταν μια πιο χορευτική μορφή της reggae, η οποία είχε κυριαρχήσει ένα μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1970.  Δύο από τα μεγαλύτερα αστέρια της πρώιμης εποχής dancehall ήταν Yellowman και Eek-a-Mouse. Το dancehall έφερε μια νέα γενιά παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων των Linval Thompson, Gussie Clarke και Jah Thomas.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, με ψηφιακά όργανα έγινε πιο διαδεδομένη, αλλάζοντας τον ήχο σημαντικά, με την ψηφιακή dancehall (ή «ragga»), η οποία χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από ταχύτερους ρυθμούς. Οφείλει παρατσούκλι του στις Τζαμαϊκανές αίθουσες χορού στις οποίες δημοφιλείς Τζαμαϊκανοί ήχοι παίζονταν από τοπικά συστήματα ήχου. Αυτό ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 μεταξύ των ανθρώπων οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να συμμετέχουν σε χορούς Uptown.
Το dancehall σαν χορός έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα μόλις τα δύο τελευταία. Μεγαλύτερη απήχηση φαίνεται να έχει στο γυναικείο πληθυσμό, παρ’ όλο που στο εξωτερικό οι καλύτεροι dancehall χορευτές είναι άντρες (και ναι, είναι στρέιτ).
Υπεύθυνες για την «ταχεία» αυτή διάδοση είναι δύο κορίτσια, η Sara Ganem και η Τζένυ Τεμουρτζίδη. Αν και μόλις 22 και 28 χρονών, η Σάρα και η Τζένυ έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη μαθαίνοντας περισσότερα για αυτήν την κουλτούρα, υιοθετώντας την και διαδίδοντάς την σε χορευτές στην Ελλάδα διδάσκοντας αυτό χορό αλλά και τις αξίες του.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πόσο καιρό χορεύεις και πότε ανακάλυψες το dancehall;
Σ:
Αρχικά, ξεκίνησα να χορεύω μόνη μου βλέποντας ταινίες χορού. Στα 16 μου αποφάσισα να γραφτώ σε σχολή χορού και από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχω σταματήσει καθόλου. Το Dancehall το πρώτο ανακάλυψα ως είδος χορού μέσω του YouTube το 2010. Και το 2012 έκανα το πρώτο μου μάθημα Dancehall στην Γαλλία, στο Παρίσι.
Τ:
Ξεκίνησα να χορεύω Dancehall από το 2012 περίπου. Η πρώτη μου επαφή ήταν το 2011 στη Γαλλία όταν έκανα το πρώτο μου μάθημα με την Laure Courtellemont και έκανα Raggajam. Έπειτα, επειδή μου άρεσε το πάθος και η ‘’λύσσα’’ που μου έβγαζε αυτός ο χορός και η μουσική, άρχισα να το ψάχνω παραπάνω και την ίδια χρονιά έκανα  Dancehall με την Niki από Σουηδία, στο street dance camp SDK που είχα πάει το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και από κει και πέρα έκανα με διάφορους χορευτές.

Τι σε τράβηξε σε αυτό το είδος χορού;
Σ:
Κυρίως η μουσική, γιατί από μικρή είχα Caribbean ακούσματα χωρίς να ξέρω όμως κάτι παραπάνω, απλά μου άρεσε η μουσική πολύ. Στην πορεία που το ανακάλυψα ως χορό και ως κουλτούρα έβγαλα στην επιφάνεια πολλές κρυμμένες πλευρές μου. Με βοήθησε πολύ να βγάλω πιο εύκολα πράγματα πάνω στο χορό μου.
Τ:
Το πάθος μου που μπορώ να εκφράσω μέσα από αυτόν τον χορό, η ένταση, το feeling, καθώς και η μουσική.

DSC_5964 DSC_5974 DSC_5950

Βλέπεις μελλοντικά εξέλιξη στο dancehall; Πόσο διαδεδομένο είναι τώρα;
Σ:
Το dancehall στην Ελλάδα είναι διαδεδομένο κυρίως στην street κοινότητα και διδάσκεται περισσότερο σε σχολές που διδάσκουν street styles. Πιστεύω πως σύντομα θα μαθευτεί και σε σχολές Latin-ballroom αλλά και σχολές που κάνουνε κλασικό-μοντέρνο χορό, απλά θέλει το χρόνο του. Όσο για την μελλοντική εξέλιξη, βλέπω ήδη να υπάρχει κοινότητα στο dancehall και όσοι ασχολούνται το αγαπάνε και το ψάχνουν. Πιστεύω και εύχομαι πως σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα έχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο στο dancehall.
Τ:
Το dancehall είναι σε πολύ καλό δρόμο για τον λίγο χρόνο που υπάρχει στην Ελλάδα και έχει εξελιχθεί αρκετά. Έχουν έρθει σημαντικοί δάσκαλοι και χορευτές του είδους και ο κόσμος γνώρισε γρήγορα το αυθεντικό. Αυτό θα συνεχιστεί όσο υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για την εξέλιξη αυτού του χορού και της κουλτούρας του.

Περιέγραψέ μου μία έντονη στιγμή σου πάνω στο dancehall.
Σ:
Στο μυαλό μου έρχονται πολλές, αλλά ξεχωρίζω δύο. Η πιο έντονη ήταν όταν τελείωσε το πρώτο Dancehall Festival (2014) στην Αθήνα. Πήρα μια μεγάλη χαρά και ανταμοιβή για όλο το τρέξιμο που ρίξαμε για να στηθεί αυτό το festival. Το είχα διοργανώσει σε συνεργασία με την Ιωάννα Καραπά και Μαίρη Βαρβούτη και στηρίχτηκε πολύ από τον κόσμο. Η δεύτερη ήταν όταν πέρσι στο «Italy Best Flava» στην Ιταλία, προκρίθηκα σε battle dancehall 1vs1 στους top8. Ήταν η πρώτη μου φορά που διαγωνίστηκα στο εξωτερικό πάνω στο dancehall και πήρα μεγάλη δύναμη και ας μην κατάφερα να συνεχίσω στα battles.
Τ:
 Έντονη στιγμή για έμενα ήταν όταν πήρα μέρος πέρυσι για πρώτη φορά στο εξωτερικό στους προκριματικούς στην Ιταλία και έπρεπε να χορέψω απροπόνητη μπροστα σε εκατοντάδες κόσμο που δεν ήξερα, χαχαχα! Από εκεί και πέρα, κάθε φορά που χορεύω dancehall είναι έντονη για εμένα λόγω όλων αυτών των συναισθημάτων που νιώθει ένας χορευτής όταν χορεύει κατι που τον εκφράζει με αγάπη και πάθος. Έντονες στιγμές πολλές υπήρξαν και όταν μοιραστήκαμε την αγαπη μας για το χορό αυτόν στο «Who’s Got The Groove» με τους απίστευτους δασκάλους και φίλους μας που ήρθανε.

DSC_5716

Ποια ήταν η πιο μεγάλη δυσκολία μέχρι τώρα; Υπήρχε στήριξη;
Σ:
Υπήρξε δυσκολία αρκετή, αλλά το dancehall είναι ένα καινούργιο style στην Ελλάδα και είναι λογικό. Γενικότερα, υπήρχαν αρκετοί που το ‘’κράξανε’’ ειδικά στην αρχή, επειδή φοβήθηκαν μην το κατατάξουμε στην πορεία ως είδος της Hip Hop κουλτούρας, πράγμα που δεν ισχύει. Και εγώ και η Jenny, στις αρχές της διδασκαλίας μας στην Αθήνα, κάναμε πολλά free σεμινάρια διαδίδοντας το dancehall ως κουλτούρα πάνω από όλα. Κάναμε σεμινάρια και σε αγόρια προσπαθώντας να αλλάξουμε την νοοτροπία ότι το dancehall είναι είδος για κοπέλες. Αντιθέτως, το dancehall είναι και για τα δύο φύλα.
Τ:
Πάντα στην αρχή όταν έρχεται κατι καινούριο, και ο κόσμος δεν ξέρει είτε από πού προέρχεται αυτό, είτε τι εκφράζει, υπάρχει ο φόβος του διαφορετικού από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Βέβαια, σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο και ο χαρακτήρας των ανθρώπων και το πόσο ανοιχτόμυαλοι είναι ως προς μια τέχνη όπως ο χορός, όποιο και αν είναι το style του. Η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω σε πολλά πραγματα το ξέρουμε όλοι αυτό. Στήριξη κυρίως υπήρχε από άτομα που καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον, αυτοί που εκτιμάνε τον κόπο και την προσπάθεια κάποιου να διαδώσει αυτό που αγαπάει. Αλλά δεν απελπιζόμαστε, γιατί σιγά-σιγά όλα βαίνουν καλώς και κόπο μας αρχίζουν να τον αναγνωρίζουν και στο εξωτερικό πλέον και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ποια είναι η άποψή σου για τα αγόρια; Θα έπρεπε να χορεύουν dancehall;
Σ:
Σαφώς και θα έπρεπε να χορεύουν. Για ποιο λόγο να μην χορεύουν; Πολλοί θεωρούν ότι το Dancehall είναι γυναικείος χορός γιατί οι κοπέλες χρησιμοποιούνε αρκετά την λεκάνη τους. Αλλά το dancehall ξεκίνησε κυρίως από άντρες. Απλά χορεύουνε πιο σκληρά σε σχέση με τις γυναίκες και δεν χρησιμοποιούν κινήσεις με την λεκάνη, παρά μόνο όταν χορεύουν μαζί με μια γυναίκα. Όταν χορεύει κάποιος άντρας μόνος του, και χρησιμοποιήσει γυναικεία βήματα του dancehall, οι Τζαμαϊκανοί το θεωρούν ασέβεια προς την κουλτούρα τους. Πολλοί όμως δεν τα γνωρίζουνε όλα αυτά και πιστεύω κιόλας πως δεν ‘’αφήνονται’’ ελεύθεροι  να το δοκιμάσουν και να το γνωρίσουν. Ειλικρινά θα ήθελα πολύ στο μέλλον να δω περισσότερα αγόρια στο dancehall.
Τ:
Για όσους δεν ξέρουν, τα περισσότερα steps έχουν δημιουργηθεί από άντρες χορευτές στην Τζαμάικα, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες αγοριών που είναι μάλιστα και από τις καλύτερες.

DSC_5721

Όσον αφορά την ερωτική σου ζωή, έχουν αυξηθεί οι κατακτήσεις σου μετά dancehall ;
Σ:
Είναι κάτι που δεν κοιτάω και δεν με ενδιαφέρει μέσα από το dancehall, ειλικρινά.
Τ:
Δεν έχω δώσει σημασία σε κάτι τέτοιο, χαχαχα!

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Σ:
Οργανώνουμε το «Tun it up Festival», ένα dancehall festival που έχουμε αναλάβει εγώ και η Ιωάννα Καραπά (Θεσσαλονίκη), να διοργανώνουμε κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Πέρυσι ήτανε το πρώτο και είχε μεγάλη απήχηση. Φέτος θα το διοργανώσουμε το Μάιο του 2015 και θα φέρουμε 3 ανθρώπους κατευθείαν από την πηγή, την Jamaica για σεμινάρια. Πέρα από τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθεί ένα ημερήσιο event με καλεσμένους χορευτές και ομάδες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και μουσική θα παίζει ένας από τους καλύτερους Dancehall Djs της Ευρώπης, ο «Dj Patuu» από τη Σουηδία. Τέλος την ημέρα του event, θα πραγματοποιηθούν και Dancehall Battles 1vs1 & 2vs2 -φέτος δίνουμε την ευκαιρία στους  νικητές να πάνε στο «Παγκόσμιο Dancehall» της Ρωσίας του 2016.
T: Γενικά θέλω πολύ να βοηθήσω στην εξέλιξη του χορού σε αυτήν τη χώρα, είτε με διοργανώσεις και διαγωνισμούς, είτε με σεμινάρια. Θέλω γενικά να καταλήξουμε να προσφέρεται ο χορός ατόφιος χωρίς παρερμηνείες και να διδάσκεται σωστά, ξεκινώντας από την κουλτουρα του καθενός.Τέλος, ο στόχος μου για φέτος είναι να βγω όσο περισσότερο γίνεται στο εξωτερικό να πάρω εμπειρίες και γνώσεις.

Τι θα συμβούλευες ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν τώρα το dancehall;
Σ:
Η ηλικία στον χορό δεν έχει όριο για μένα. Αυτό που θα τους συμβούλευα πέρα από  το βηματολόγιο, τις τεχνικές και όλα αυτά είναι να προσπαθήσει να ανακαλύψει όλες τις πλευρές του dancehall μέσα από τον εαυτό του γιατί είναι αρκετές, και να αφήσει ελεύθερο τον εαυτό του να χορέψει όπως πραγματικά νιώθει χωρίς να φοβάται ή να κομπλάρει από οτιδήποτε. Απλά και μόνο να είναι ο εαυτός του.
Τ: Αρχικά να μην το φοβούνται, κυρίως τα αγόρια! Γενικά να ξεκινήσουν με λύσσα. Δε νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία στον χορό, όταν νιώθεις κάτι κοντά σου είτε σε άκουσμα, είτε σε feeling απλά κάνε το. ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ. DANCEHALL TO DI WORLD. Με θετική διάθεση και ανοιχτό μυαλό!

DSC_5899 DSC_5870 DSC_5853

Σάρα Γκάνεμ
Ειδικότητα: Χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα xoρού
Ηλικία: 22
Facebook: Sara Ganem
Youtube Channel: Sara Ganem

Τζένυ (Ευγενία) Τεμουρτζίδη
Ειδικότητα: Απόφοιτη Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΤΕΙ Αθήνας, Πτυχιούχος ιδιωτικής σχολής PERSONAL FITNESS TRAINING KAI AEROBIC INSTRUCTOR , από τη γερμανική σχολή AF STUDIES, χορογράφος
Ηλικία: 28
Facebook: Jenny Tem

Κείμενο: Άννα Μαρία Μοίρα
Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς