«Δεν μισώ δεν φοβάμαι» ήταν το μήνυμα της αποψινής συγκέντρωσης που έγινε στην οδό Σίνα, έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο σε ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος του Γαλλικού λαού μετά την άγρια επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατυρικού εντύπου Charlie Hebdo κατά την οποία δολοφονήθηκαν δώδεκα άνθρωποι ανάμεσά τους και οι σκιτσογράφοι της εφημερίδας. Από τις 5 μ.μ. και μετά άνθρωποι κάθε ηλικίας άρχισαν να μαζεύονται έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο και πολύ γρήγορα η Σίνα γέμισε ασφυκτικά. Κάποιοι κρατούσαν αποκόμματα εφημερίδας και χαρτιά που έγραφαν Je suis Charlie ή [Είμαι Charlie], άλλοι ήρθαν πιο οργανωμένοι με μεγαλύτερα πανό. Άνθρωποι που απλά στέκονταν σιωπηλοί και άλλοι μαζεμένοι σε παρέες συζητούσαν για το έγκλημα στο Παρίσι, για τις επικείμενες εκλογές και για την γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Κοινός στόχος των συγκεντρωμένων ήταν να υψώσουν τη φωνή τους, ο καθένας με τον τρόπο του, ενάντια στο μίσος, υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και υπέρ της ελευθερίας γενικότερα.

charlie hebdo-27 charlie hebdo-26 charlie hebdo-25 charlie hebdo-24 charlie hebdo-23 charlie hebdo-22

«Η τελευταία φορά που αισθάνθηκα έτσι ήταν με τους Δίδυμους Πύργους. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι ήταν αυτό που έβλεπα, το διάβασα στο ίντερνετ και δεν το πίστευα. Η είδηση με συγκλόνισε και ήρθα σήμερα εδώ για να υπερασπιστώ την ελεύθερη έκφραση και να πω όχι στο μίσος», μας είπε ένας νεαρός που στεκόταν μόνος του και σιωπηλός ανάμεσα στον κόσμο.

«Είμαστε και εμείς εκεί μαζί με τους Γάλλους φίλους μας. Ο Wolinsky είχε συμβάλει με το χιούμορ με τα σκίτσα του στον αγώνα που κάναμε τότε στην δικτατορία, τον αισθανόμαστε φίλο μας. Πρέπει να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες. Το χιούμορ σκοτώνει αλλά σκοτώνει και αυτούς που το κάνουν αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε και θα έρθουν καλύτερες μέρες», μας είπε η Βάσια Καρκαγιάννη Καραμπελιά ιστορικός Τέχνης και αρθρογράφος.

Ο Δημήτρης Αρβανίτης γνωστός γραφίστας ήταν εκεί και μας είπε λίγα λόγια για την επίθεση. «Δύο-τρία από τα ονόματα που έπεσαν θύματα της επίθεσης ήταν πνευματικοί καθοδηγητές μας από την δεκαετία του ’80 και μετά. Έχω την εντύπωση ότι στην Ευρώπη έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα νέο αυγό του φιδιού και θα πρέπει να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι έγινε στο Παρίσι. Φοβάμαι ότι αυτά είναι παιχνίδια της άκρας δεξιάς. Ο φανατισμός των θρησκειών είναι γνωστός και τον ξέρουμε αλλά μπορεί να είναι και πρόσχημα αυτό. Δεν είναι ένα συμβάν που έγινε σε μία γειτονιά, είναι ένα περιοδικό περιωπής που δεν έκρυβε ποτέ την στάση της και που χρόνια τώρα παίρνει θέση ενάντια σε καυτά προβλήματα. Μιλάμε για μία επίθεση μέρα μεσημέρι, όλο αυτό είναι τραγικό. Περιμένουμε πολλά από τους Γάλλους του Διαφωτισμού και αυτό είναι που προσπαθούν να περιορίσουν, αλλά δεν τους φοβόμαστε».

charlie hebdo-21 charlie hebdo-20 charlie hebdo-19 charlie hebdo-18 charlie hebdo-17 charlie hebdo-16 charlie hebdo-15 charlie hebdo-14 charlie hebdo-13 charlie hebdo-12

«Με λένε Μαξίμ και είμαι Βέλγος. Είναι πολύ σημαντικό που ήρθε σήμερα τόσος κόσμος. Δεν μιλάμε μόνο για την ελευθερία του τύπου μιλάμε για την ελευθερία γενικά. Είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Αυτό που έγινε χθες το βάζω στην ίδια κατηγορία με την 11η Σεπτεμβρίου. Έχει έρθει η στιγμή που δεν μπορούμε να ανοίξουμε το στόμα μας και αυτό είναι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο ειδικά όταν αφορμή είναι η θρησκεία».

Στη συγκέντρωση ήρθαν και πολιτικοί που έκαναν τις καθιερωμένες δηλώσεις τους στα τηλεοπτικά μέσα.

charlie hebdo-11 charlie hebdo-10 charlie hebdo-09 charlie hebdo-08 charlie hebdo-07 charlie hebdo-06 charlie hebdo-05 charlie hebdo-04 charlie hebdo-03 charlie hebdo-02 charlie hebdo-01