Η Όλγα Σουλαχάκη είναι μόλις 23 και είναι tattoo artist εδώ και τρία χρόνια. Έχει δουλέψει δυο χρόνια σε tattoo studio. Ξεκίνησε να μαθαίνει και την κράτησαν αμέσως στους 3 μήνες. Κάνει ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Με το χέρι στην καρδιά, θεωρεί το tribal χαζό και την εξιτάρει το γεγονός ότι μπορεί να ζωγραφίσει στο δέρμα του άλλου αφήνοντας το «στίγμα» της. Σε γκόμενο έχει κάνει tattoo και δεν το μετανιώνει καθόλου, της άρεσε που του άφησε μόνιμο σημάδι! Πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει ακόμα taboo αλλά ελπίζει.

Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις να μαθαίνεις την τέχνη του tattoo;
Μου άρεσε από το γυμνάσιο. Το είχα βάλει στόχο να το κάνω σοβαρά στο μέλλον και έτσι, ξεκίνησα εδώ και τρία χρόνια. Το σκεφτόμουν ήδη από 13 χρονών, μου άρεσε η ιδέα.

Μπήκες στην καλών τεχνών με στόχο το tattoo;
Όχι, είχα την ζωγραφική στο νου μου και γι’ αυτό μπήκα. Το tattoo όμως ήξερα πάντα ότι θα το κάνω κάποια στιγμή. Η ιδέα του να ζωγραφίζεις κάτι και να μπορείς να το έχεις και πάνω σου με γοήτευε πάντα.

Olga Soulachaki 10

Πιο πολύ από την ζωγραφική;
Δεν μπορώ να τα συγκρίνω, είναι τελείως διαφορετικά, άλλη γοητεία έχει το ένα άλλη το άλλο. Από μια άποψη, το tattoo είναι πιο γοητευτικό γιατί είσαι σε επαφή με έναν άνθρωπο και στην ουσία, επεμβαίνεις πάνω του. Και αυτή είναι μια πολύ ζωντανή διαδικασία.

Πώς ήταν η ζωή σου πριν το tattoo;
Πιο κλειστή και σίγουρα λιγότερο επικοινωνιακή και με φαντασία.

Πόσα tattoo έχεις;
Πάνω μου έχω 11 tattoo.

Πότε έκανες το πρώτο;
Το έκανα σε ηλικία 18 χρονών.

Τι ήταν;
Ήταν ένα πινέλο. Το έκανα λόγω της ζωγραφικής. Είμαι ζωγράφος και ήθελα κάτι που να με αντιπροσωπεύει αρχικά.

Έχεις κάνεις μόνη σου πάνω σου κάποιο από τα tattoo σου;
Ναι. Έτσι ξεκίνησα και να κάνω πρακτική. Όλα τα έχω κάνει μόνη μου εκτός από το πρώτο και ένα στον σβέρκο.

Τι tattoo έχεις;
Έχω γράμματα που αντιπροσωπεύουν κάποιες ιδέες που στις οποίες πιστεύω. Έχω ένα πολύχρωμο χελιδόνι, μια νεκροκεφαλή, το πινέλο, κάτι πουλάκια στον καρπό. Έχω και ένα πιστόλι. Μπροστά είναι το πιστόλι και πίσω λέει mind, δηλαδή blow mind γιατί πιστεύω ότι το μυαλό είναι ένα όπλο που μπορούμε να το στρέψουμε είτε υπέρ είτε κατά μας.

Ναι αλλά blow mind είναι κάτι ενάντια στο μυαλό. Άρα είσαι της καρδιάς.
Ναι.

Olga Soulachaki 1

Θα γεμίσεις;
Ναι, άνετα. Θέλω να κάνω μανίκι. Θα’ θελα να κάνω ένα μεγάλο με μια θεματική που θα πιάσει μεγάλη έκταση.

Πόνο νιώθεις;
Ναι, αλλά αυτό είναι μέρος της διαδικασίας οπότε μου αρέσει κιόλας. Πιο πολύ πόνεσα στο μπούτι που έκανα μόνη μου την νεκροκεφαλή.

Όταν σχεδιάζεις κάτι, έχεις πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου, αυτό σου το σχέδιο να γίνει tattoo;
Συνήθως τα σχέδια βγαίνουν με αυτοσκοπό να γίνουν tattoo. Ας πούμε βλέπω πολλές φορές ανθρώπους στον δρόμο και σκέφτομαι τι tattoo θα τους ταίριαζε, τι θα μπορούσα να σχεδιάσω γι’ αυτούς.

Τι tattoo σου αρέσει να χτυπάς;
Πολύ ρεαλιστικά και πολύ χειροποίητα σχέδια. Είναι δύο άκρα αλλά μου αρέσουν και τα δύο. Το χειροποίητο σε ένα στυλ σχεδίου με έντονες γραμμές και πιτσιλιές από χρώματα.

Έχει μέλλον το tattoo;
Ναι, πάρα πολύ.

Δεν νομίζεις ότι έχει γίνει κοινότυπο;
Ναι, σίγουρα. Πλέον όλοι έχουν tattoo. Πιστεύω όμως ότι τώρα αυτό που συμβαίνει είναι ένα ξέσπασμα και στην συνέχεια θα αρχίσει να ξεδιαλύνει λίγο το πράγμα. Θα αρχίσει ο κόσμος να το θέλει με πιο ουσιαστικό σκοπό και όχι τόσο για την μόδα.

Olga Soulachaki 5

Δεν κινδυνεύει να μείνει ως μόδα και να μην εξελιχθεί;
Νομίζω ότι είμαστε στην αρχή. Η Ελλάδα τώρα ξεκινάει να αποβάλλει το taboo του tattoo.

Ποιες είναι οι τάσεις αυτή την εποχή;
Τα πιο χειροποίητα. Να είναι με έντονες γραμμές, πολλά περιγράμματα, μουτζούρες, μολυβιές, πινελιές.

Υπάρχουν χαζά tattoo;
Έτσι όπως το θέτεις, υπάρχουν πολύ χαζά tattoo για μένα. Για αυτούς που τα κάνουν σίγουρα όχι αλλά μου έχει τύχει φίλη μου να μου ζητήσει να της κάνω το όνομα του αγοριού της κάτω από το εσώρουχο πολύ χαμηλά με καρδούλες και τα λοιπά, και μετά έναν χρόνο χωρίσανε. Γιατί την κεράτωνε κιόλας.

Για τα ζευγάρια που κάνουν αυτό το πράγμα τι έχεις να πεις;
Εγώ θα αποτρέψω το ζευγάρι από το να το κάνει. Όμως, αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν μπορείς να επιμείνεις γιατί είναι στο γούστο και στο θέλημα του καθενός.

Το tribal είναι χαζό;
Με το χέρι στην καρδιά ναι, δεν το μπορώ. Το βαριέμαι. Μαζί με τα κινέζικα γράμματα. Αυτά ήταν μια μόδα.

Η Ελλάδα έχει taboo;
Ναι, ακόμα δυστυχώς. Απλά τώρα σπάνε λίγο αυτά.

Στις δουλειές έχουνε θέμα;
Άνετα. Αλλά βλέπω να ξεπερνιέται σιγά-σιγά.

Τι ζητάει ο κόσμος πιο πολύ;
Λέξεις, απλά σχέδια αλλά τις πιο πολλές φορές, είναι άνθρωποι που δεν έχουν μπει στην λογική του tattoo γι’ αυτό και ζητούν για αρχή πιο απλά πράγματα και πιο κοντινά σε αυτά που ξέρουν. Δεν ζητάνε τύπου κολάζ που να έχει πολλά στοιχεία μαζί.

Για σένα τι σημαίνει αυτή η τέχνη;
Είναι σίγουρα η αγαπημένη μου τέχνη. Είναι απίστευτα δημιουργική και με εντυπωσιάζει το γεγονός του δέρματος σε σχέση με αυτό που ζωγραφίζεις. Ενώ στον καμβά ζωγραφίζεις και ξέρεις ότι θα πάει έτσι πάνω κάτω, το δέρμα είναι απρόβλεπτο.

Olga Soulachaki 7 Olga Soulachaki 6

Υπάρχουν τόσοι tattoo artists. Τι το διαφορετικό έχεις να προτείνεις;
Για μένα, το πρώτο και σημαντικότερο είναι να σου αρέσει αυτό που κάνεις. Και μου αρέσει τόσο πολύ αυτό που κάνω. Είμαι ζωγράφος οπότε θεωρώ ότι έχει άμεση σχέση. Τα πάω καλά και με το tattoo και μπορώ να το χειριστώ κι ας είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την ζωγραφική. Έρχεσαι σε άμεση επαφή με το δέρμα και αυτό μπορεί να γράφει ή να μην γράφει, προκύπτουν τέτοια. Οπότε ο ανταγωνισμός δεν με φοβίζει. Έχω να δείξω την δουλειά μου και από εκεί και πέρα δεν φοβάμαι.

Τι καινούργιο έχεις να δείξεις;
 Μου αρέσει να συνδυάζω το ρεαλιστικό με το εικαστικό. Το έχω ξεκινήσει αυτό και πάνω στην δουλειά μου. Πουλάω και τα σχέδιά μου για tattoo.

Σε ποια χώρα θα ήθελες να πας για tattoo;
Ιδανικά θα ήθελα μια βόρεια χώρα, στην Σκανδιναβία κάπου εκεί. Στην Ολλανδία π.χ., έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη του tattoo.

Θα έφευγες δηλαδή για να εξελίξεις την τέχνη του tattoo;
Σίγουρα. Η Ευρώπη το έχει εξελίξει πολύ και πολύ καλά το tattoo.

Αγαπημένος tattoo artist.
Είναι ο Xoil.

Αντιδράσεις γονιών.
Ξαφνιάστηκαν ευχάριστα. Ο πατέρας μου στα 53, μου ζήτησε το πρώτο του tattoo. Του έχω κάνει δύο και τώρα θέλει και ένα μεγάλο στο στήθος. Η μαμά τα φοβάται λίγο ακόμα αλλά τώρα τελευταία την βλέπω να ψήνεται.

Σε εμπιστεύονται;
Φυσικά (γελάει).

Θες να κάνεις για πάντα αυτή την δουλειά;
Ναι, θα μου άρεσε πολύ να το εξελίξω πολύ σοβαρά. Να είναι η κύρια δουλειά μου, γιατί όχι;

Olga Soulachaki 2

https://www.facebook.com/olga.soulahaki?fref=ts

Συνέντευξη: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag