Ο Σωτήρης Φερφύρης σε νεαρή ηλικία αντιλήφθηκε τι θέλει να κάνει στην ζωή του. Ζει για να βρίσκεται πάνω από τα decks και να παίζει ηλεκτρονική μουσική. Παρόλο που σπουδάζει Πολιτικός Μηχανικός στην Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να ασκεί το συγκεκριμένο επάγγελμα. Η μουσική γι’ αυτόν είναι τρόπος ζωής. Θεωρεί ένα από τα ωραιότερα πράγματα που του συμβαίνουν είναι η θετική ενέργεια που του δίνει ο κόσμος. Κι αυτό τον κάνει να συνεχίσει.

ferfiris 6

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική;
Τα πρώτα βήματα μου πάνω στην μουσική έγιναν σε ηλικία περίπου δέκα χρονών, όταν ξεκίνησα να κάνω μαθήματα κιθάρας. Ήμουν στο ωδείο για δύο χρόνια. Από εκείνο το σημείο συνειδητοποίησα πόσο ενδιαφέρουσα ήταν η μουσική για εμένα. Άρχισα από πολύ νωρίς να παίζω μουσική ως DJ σε μαγαζιά. Στο γυμνάσιο έκανα τα πρώτα μου πάρτι.

Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο είδος;
Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δεν ήμουν σίγουρος τι ήθελα να παίξω. Ξεκίνησα να συλλέγω γενικά ξένη μουσική. Με τα χρόνια άλλαξε το στυλ μου και ακολούθησα νέα είδη μουσικής. Πλέον παίζω μόνο ηλεκτρονική μουσική. Δεν θέλω να θεωρούμαι ως DJ που παίζει μόνο house, γιατί δεν είμαι αυτό. Απλά προσπαθώ να το περάσω όσο γίνεται πιο πολύ στα πάρτι μου.

Ιδανικά σε ποιο club θα ήθελες να παίξεις;
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο που θα ήθελα να παίξω. Mου αρέσουν αρκετά club στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Το κυριότερο είναι να έχω το κατάλληλο κοινό που να βρίσκει ενδιαφέρουσες τις μουσικές μου επιλογές. Στο εξωτερικό είναι πιο εύκολο να το βρεις!

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζεις πολύ;
Θαυμάζω πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που κάνουν πολύ σωστά την δουλειά τους! Μερικοί από αυτούς είναι Maceo Plex, Nina Kraviz, Dennis Ferrer, Nicolas Jaar, Nightmares on wax, CJ Jeff , Junior Pappa, Jojo & Duke.

ferfiris 12

Το συγκεκριμένο είδος μουσικής που επέλεξες, τα τελευταία χρόνια παίζεται πολύ στην Ελλάδα. Πιστεύεις ότι είναι μια μόδα ή θα καθιερωθεί;
Πιστεύω πως έχει καθιερωθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ίσως με τον καιρό να αλλάζουν οι τάσεις της μουσικής, άλλα κάποια είδη μουσικής μένουν σταθερά στις προτιμήσεις μας στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τα ραδιόφωνα και τα social media. Η αλήθεια είναι πως η μόδα αλλάζει και θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί, γι’ αυτό επιλέγουμε το διαφορετικό.

Μέχρι πού θα μπορούσες να φτάσεις για να καταφέρεις να αποκτήσεις φήμη;
Αυτό το έχω σκεφτεί άπειρες φορές. Αν μου δινόταν μια ευκαιρία ακόμη και στο εξωτερικό, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα σε αυτό το είδος μουσικής, ίσως τα άφηνα όλα και έφευγα. Μπορεί ποτέ να μην μου δοθεί αυτή ευκαιρία, αλλά θα το προσπαθήσω όσο μπορώ, προκειμένου να πετύχω τα όνειρα μου. Σίγουρα όμως πότε δεν θα ξεπουλούσα αυτά που πιστεύω σαν άνθρωπος.

Η μουσική για εσένα είναι ένα αντίδοτο σε όσα συμβαίνουν γύρω μας τα τελευταία χρόνια;
Η μουσική για μένα είναι τρόπος ζωής. Δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούσω μουσική. Γενικότερα, όμως, η μουσική είναι ένα αντίδοτο για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας γιατί είναι ένα μέσο για να ξεφύγεις έστω και λίγο από τα καθημερινά προβλήματα.

ferfiris 9

Όταν είσαι πάνω στα deck νιώθεις ξεχωριστός;
Ναι, αλλά είναι μεγάλη ευθύνη αυτό που κάνω και κάθε φορά έχω άγχος για το αν θα πάνε όλα καλά. Νιώθω πως δεν είμαι απλώς το άτομο που παίζει μουσική στο μαγαζί και φεύγει, είμαι κάτι περισσότερο. Πρέπει να ψυχολογώ τον κόσμο πάντοτε και καμιά φορά δεν είναι σαν την προηγούμενη. Συγκεκριμένα έχω μια αρχή σε όλα μου τα σετ μου εδώ και 2-3 χρόνια που ασχολούμαι με αυτό και δεν την παράβλεψα ποτέ. Ο κόσμος έχει βγει και έχει επιλέξει να έρθει στο μαγαζί που παίζεις μουσική και οφείλω να τον διασκεδάσω. Το βλέπω ακόμη και από τον εαυτό μου όταν βγαίνω να διασκεδάσω. Όμως ο κόσμος είναι αυτός που σε καθοδηγεί όταν είσαι στα decks. Βέβαια, εάν δεν παίζεις αυτό που νιώθεις και θέλεις, αυτό πολλές φόρες φαίνεται και δεν είναι ωραίο. Πρέπει να βρεις την χρυσή τομή.

Οι γονείς σου σε έχουν δει να παίζεις;
Οι γονείς μου όλα αυτά τα χρονιά είναι διπλά μου σε όλες τις επιλογές μου. Με εμπιστεύονται και αυτό μου έχει κάνει μόνο κάλο. Ξέρω τι θέλω να πετύχω και τι πρέπει να κάνω, επομένως είναι στο χέρι μου αν θα το καταφέρω. Ολόκληρη η οικογένει;a μου και οι φίλοι μου είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζουν στις αποφάσεις μου. Τίποτα δεν θα είχε συμβεί χωρίς την αγάπη τους και τη θετική τους ενέργεια. Με έχουν ακούσει οι γονείς μου να παίζω είτε live είτε κάποιο σετ μου σε ραδιόφωνο. Μέχρι και ο παππούς μου με την γιαγιά. Για αυτούς είναι λίγο δύσκολο να καταλάβουν την house μουσική, βέβαια.

ferfiris 16

Πες μου την καλύτερη και την χειρότερη εμπειρία που είχες μέχρι τώρα.
Προσπαθώ τις χειρότερες εμπειρίες που μου έχουν συμβεί να τις ξεχνάω. Βέβαια μια από αυτές ήταν όταν έπεσε αλκοόλ στον υπολογιστή μου και του προκάλεσε μεγάλη βλάβη. Μια από τις καλύτερες εμπειρίες μου μέχρι στιγμής ήταν όταν μοιράστηκα τα decks με καλλιτέχνες που θαυμάζω στην εγχώρια ηλεκτρονική σκηνή όπως: CJ Jeff – DJ Angelo – Little D. – Junior Pappa – No Rabbitz.

Οι γυναίκες σε φλερτάρουν περισσότερο από την στιγμή που έγινες DJ;
ΧΑΧΑΧΑ. Έχεις περισσότερη αναγνωρισιμότητα, έτσι είναι αναπόφευκτο να δημιουργηθούν μερικές νέες γνωριμίες!

Ποιο είδος μουσικής δεν αντέχεις να ακούς;
Δημοτικά, ρεμπέτικα και τα σχετικά. Δεν έχω καμιά σχέση με αυτά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στην Θεσσαλονίκη και τι σου την σπάει σε αυτή την πόλη;
Μου αρέσει πάρα πολύ η νέα παραλία. Πηγαίνω συχνά και χαλαρώνω. Φυσικά και υπάρχουν πολλά ακόμη ωραία σημεία της πόλης όπως τα κάστρα. Μου την σπάει η πολυκοσμία στο κέντρο!

Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο;
Μέσα στον Οκτώβριο περιμένω να κυκλοφορήσουν κάποια κομμάτια μου. Επίσης θα προσπαθήσω τον χειμώνα να επικεντρωθώ περισσότερο στην παραγωγή μουσικής, έναν νέο τομέα για μένα.

Κείμενο: Παναγιώτα Καψούλη
Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμσης