Το τελευταίο τετράμηνο το Imaginary Rooms διοργάνωνε κάθε Σάββατο εργαστήριο doodling [σχεδίασμα φανταστικών χαρακτήρων], προσελκύοντας άτομα από διάφορες ηλικίες και πολλά διαφορετικά υπόβαθρα. Eπαγγελματίες και ερασιτέχνες που έψαχναν τρόπο να εκφραστούν και να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα τους. Τα έργα που προέκυψαν από το εργαστήριο παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στo Six D.o.g.s στην έκθεση «A Doodler’s Society» που θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου. «Σε μία εποχή που υπάρχει πληροφόρηση για τα πάντα στο διαδίκτυο, άπειρα tutorials και οργασμός social media, τίποτα δεν συγκρίνεται με τις διαπροσωπικές σχέσεις στον πραγματικό κόσμο. Η ανθρώπινη επαφή και η επικοινωνία είναι κάτι που λείπει. Μέσα από το συγκεκριμένο workshop κοινωνικοποιούμαστε και η σχέση μάθησης και εξέλιξης είναι αμφίδρομη», λέει ο Μανώλης Ηλιόπουλος που μαζί με την Νάντια Στασινού τρέχουν το Imaginary Rooms. Τους συναντήσαμε στα εγκαίνια της έκθεσης και μας είπαν δυο λόγια για το doodling και για το εργαστήριο.

dd_8dd_10dd_11dd_12

«Για το doodling δεν υπάρχει ελληνικός όρος. Πρόκειται για το σκιτσάρισμα που κάνουμε κατά τη διάρκεια που μιλάμε στο τηλέφωνο ή αφαιρούμαστε σε κάποιο μάθημα ή διάλεξη. Είναι μια πιο αυθόρμητη ζωγραφική, που συνήθως βγαίνει ενστικτωδώς και παράγεται με μεγάλη ταχύτητα. Από την μελέτη και την εκπαίδευση του doodling προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Όπως κάθε είδος ζωγραφικής έτσι και το doodling είναι ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας για όλους και δεν έχει ηλικιακά όρια. Στο εργαστήριό μας το κοινό ήταν μέχρι σαράντα χρονών, αλλά αν σε επόμενα εργαστήρια προκύψουν συμμετοχές με άτομα άνω των σαράντα το θα δουλέψουμε μαζί τους με πολύ χαρά.

Η εμπειρία του doodling προσφέρει ηρεμία, εκτόνωση και ξεκλείδωμα του αυθορμητισμού. Πολύ συχνά ακούμε «Δεν ξέρω να ζωγραφίζω» ή «Δεν μπορώ να τραβήξω ούτε μια ευθεία γραμμή». Στα εργαστήρια προτρέπουμε τους συμμετέχοντες να κάνουν λάθη για να καταφέρουν να εντοπίσουν το προσωπικό τους στιλ και εκπλήσσονται. Η ελληνική παιδεία δεν επαινεί τη φαντασία. Οπότε μερικοί σοκάρονται, όταν τους επαινούμε για ένα doodling που παραδοσιακά η κοινωνία θα το κατέκρινε. Για ένα παιδί όμως ή για έναν έμπειρο καλλιτέχνης είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον και το επεξεργάζονται πάντα με χαμόγελο. Το Doodling workshop λειτουργεί και σαν παιχνίδι. Έχουμε εντάξει κι αρκετές ομαδικές δημιουργικές ασκήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ροή θετικής ενέργειας. Συνήθως ξεχνιόμαστε και ξεχνάμε «να χτυπήσουμε το κουδούνι».

dd_7dd_5 dd_4 dd_3

Όλα τα έργα των doodlers που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν μια μικρή κατάθεση ψυχής. Τα εκτιμούμε όλα ένα ένα ξεχωριστά. Το να ξεχωρίσουμε κάποιο συγκεκριμένο είναι σαν να πρέπει να βαθμολογήσουμε. Η φαντασία και η έκφραση δεν πρέπει να βαθμολογούνται, παρά μόνο να ενθαρρύνονται. Θα βαθμολογούσαμε την παραγωγικότητα, η οποία φέρνει εξέλιξη. Ακόμη κι αυτό δεν είναι σωστό, καθώς δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να πειραματιστούν και να δουλέψουν. Αγάπη για όλα τα έργα και όλους τους ντουντλεράδες».

Φτιάξαμε και το doodle-πορτρέτο μας στο Doodling Machine, που παρουσιάζεται στην έκθεση και μετουσιώνει σε δράση όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα των όσων αλληλεπιδρούν μα αυτό.

Η έκθεση A Doodler’s Society θα διαρκέσει από την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου μέχρι την Τετάρτη 11 Μαρτίου. Συμμετέχοντες doodlers: Θεοχάρης Βαρουξάκης, Σωτήρης Δήμου, Κωνσταντίνα Ζαφειροπούλου, Μάιρα Μακρυδάκη, Χρυσάνθη Ρέτσου, Μάριος Σεντουκάς.

Six D.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8
Ώρες Λειτουργίας: 20.00 – 23.00

https://www.facebook.com/events/1397181650593820

dddd_6dd_1 dd_2