Εδώ και ένα χρόνο κυκλοφορεί στην Αθήνα το CU Pop-Up Service Bike, το κινητό συνεργείο ποδηλάτων που είναι σχεδιασμένο από ποδηλάτες για ποδηλάτες. Πρόκειται για ένα ποδήλατο που μεταφέρει trailer με την αισθητική των πανέμορφων trailer caravans της δεκαετίας του ’50, κατασκευασμένο από τον καλλιτέχνη Γιάννη Μουραβά. Το trailer περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία για το δωρεάν service σε όποιον ποδηλάτη το χρειάζεται. Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι από μια απλή γνώμη για κάποια αναβάθμιση, μέχρι ρύθμιση ταχυτήτων και φρένων, σφίξιμο ποτηριών, αλλαγή σαμπρέλας, λάδωμα αλυσίδας και χρήσιμες συμβουλές για τα ποδήλατα.

Life Cycle's Bikeshop 05

Το κινητό συνεργείο οργανώνει εβδομαδιαίες ποδηλατοβόλτες σε συναυλίες, events, αγώνες, αλλά και σε παραλίες, πλατείες και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε το χρειαστεί, εντελώς δωρεάν. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει περίπου 100 δωρεάν service και έχει καλύψει διάφορες περιοχές της Αττικής, Πανεπιστήμια και σχολές της Αθήνας.

Αυτό το καλοκαίρι το τιμόνι του CU pop-up service bike έχει αναλάβει ο Attilio Pandolfini, ο οποίος θα ταξιδέψει με την ομάδα του, στην Αθήνα και σε διάφορες σημεία στην Ελλάδα. Κάποιες από τις πόλεις που σχεδιάζουν να βρεθούν είναι το Ναύπλιο, η Χαλκίδα, η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, ο Βόλος και οι Σπέτσες. Εκεί θα επισκευάσει και θα δώσει συμβουλές σε όποιον ποδηλάτη συναντήσει και θα χρειάζεται βοήθεια.

Ο Attilio ασχολείται με το ποδήλατο από μικρή ηλικία, ο πατέρας του είναι Ιταλός με ποδηλατική κουλτούρα που πέρασε και στο γιο του. «Όλη μου η οικογένεια κυκλοφορεί με ποδήλατο, η μητέρα μου, ακόμα και η γιαγιά μου» λέει. «Σπούδασα πληροφορική, αλλά τα παράτησα μετά από έξι μήνες, γιατί αντί να πηγαίνω στη σχολή, έκανα ποδήλατο. Κάπως έτσι κατάλαβα ότι το ποδήλατο είναι η κατεύθυνση που θέλω να ακολουθήσω στη ζωή μου. Πολύ γρήγορα έπιασα δουλειά σε ένα ποδηλατάδικο της γειτονιάς μου ως μηχανικός και σήμερα δουλεύω στο Life Cycles στη Νέα Σμύρνη», λέει.

Ο Αttilio, είναι 25 χρονών και κάνει ποδήλατο στην Αθήνα πολλά χρόνια, το χρησιμοποιεί για την καθημερινή του μετακίνηση. Έχει μεγάλη εμπειρία στους δρόμους της Αθήνας και πιστεύει ότι θέλει εξάσκηση και προσοχή για να μπορέσεις να κινηθείς με ασφάλεια. «Η ποδηλατική κουλτούρα στην Ελλάδα δυστυχώς είναι μηδενική, ποδηλατόδρομοι δεν υπάρχουν και εκεί που υπάρχουν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Έχουν βέβαια βελτιωθεί τα πράγματα τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότεροι κάνουν ποδήλατο. Θυμάμαι παλιά πηγαίναμε στο βουνό με τον πατέρα μου και ήμασταν μόνοι μας, τώρα έχει πολλούς ποδηλάτες, ειδικά ο Υμηττός και η Πάρνηθα. Επειδή χρησιμοποιώ το ποδήλατό μου ως μεταφορικό μέσο έχω παρατηρήσει μεγάλη αύξηση του αριθμού των ποδηλατών και στο δρόμο. Δεν έχει αλλάξει πολύ η αντιμετώπιση των οδηγών προς τους ποδηλάτες, όμως. Είναι πολύ επικίνδυνο να κάνεις ποδήλατο στην Αθήνα και μόνο η εμπειρία μπορεί να σε κάνει πιο προσεκτικό και έτοιμο να αντιδράσεις γρήγορα στον κίνδυνο. Για κάποιον που τώρα ξεκινάει να κάνει ποδήλατο είναι καλύτερα να προτιμήσει τη γειτονιά του, να κινηθεί σε δρόμους που ξέρει, σε πάρκα και σε άλση», λέει ο Attilio.

Life Cycle's Bikeshop 04 Life Cycle's Bikeshop 07

Παρόλο που η Αθήνα δεν είναι πολύ φιλική στα ποδήλατα και τα αυτοκίνητα είναι ενοχλητικά, ο  Attilio δεν θέλει να φύγει από την Ελλάδα. Πιστεύει ότι οι Έλληνες αγαπούν το ποδήλατο και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη βοήθειά του. «Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κυκλοφορώ ανάμεσα στα αυτοκίνητα, αλλά το προτιμώ από το να είμαι κολλημένος στην κίνηση μέσα στο αυτοκίνητο, να μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και να αγχώνομαι. Νιώθω πιο κεφάτος όταν κάνω ποδήλατο και μου χαρίζει ελευθερία. Ο Einsten έλεγε πως η ζωή είναι ποδήλατο, για να βρεις την ισορροπία σου πρέπει να κάνεις ποδήλατο. Ο κόσμος στην Ελλάδα εκτιμάει πάρα πολύ την βοήθεια που τους προσφέρω και μου αρέσει αυτό. Η Ελλάδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μορφολογικά, έχει μεγάλο πλούτο και δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλες αποστάσεις για να βρεις διαφορετικά τοπία», λέει.

Η συνεργασία του με το CU Pop-Up Service Bike προέκυψε τυχαία και στον Attilio άρεσε πολύ η ιδέα. «Είναι κομμάτι της δουλειάς μου αυτό, επισκευάζω ποδήλατο στο δρόμο και ο κόσμος βλέπει τι κάνω. Μπορώ να προσφέρω εκτός από service και τις γνώσεις μου για το πώς να κυκλοφορήσει κάποιος με ασφάλεια, πώς να συντηρήσουν το ποδήλατο τους και οτιδήποτε άλλο σχετικό με το ποδήλατο. Ο κόσμος το εκτιμάει πολύ όταν τον βοηθάς να ρισκάρει λιγότερο στο δρόμο: θα του φουσκώνεις το λάστιχο, θα του ρυθμίσεις το φρένο, θα του ισιώσεις το τιμόνι», λέει περήφανα ο Attilio.

Life Cycle's Bikeshop 11 Life Cycle's Bikeshop 10 Life Cycle's Bikeshop 09

Στη ερώτηση, τι πρέπει να έχει πάντα μαζί του ένας ποδηλάτης, ο Attilio απαντάει:
-ένα λίτρο νερό.
-ανταλλακτικά και εργαλεία, ειδικά όταν βγεις εκτός κατοικημένης περιοχής: τρόμπα, δύο λεβιέδες για να βγαίνουν τα λάστιχα, και ανταλλακτική σαμπρέλα.
-κράνος, αν και στην Ελλάδα το αμφισβητούν πολύ. Εγώ το φοράω και στην παραμικρή μετακίνηση και σίγουρα το συνιστώ σε όλους.
-γάντια, γιατί το πρώτο πράγμα που ακουμπάς όταν πέφτεις είναι τα χέρια σου. Το ιδανικό είναι τα κανονικά γάντια και όχι κοντά που μπορεί να είναι πιο στιλάτα αλλά πολύ απλά, όταν πέσεις το μισό σου χέρι θα ματώσει.

Το πρόγραμμά του CU Pop-Up Service Bike μπορεί να βρει κανείς στο http://www.Vodafonecu.gr/cu-popup-bike, ενώ φωτογραφίες από τις βόλτες του στο https://www.grekamag.gr/category/good-stuff/cu/.

Life Cycle's Bikeshop 03 Life Cycle's Bikeshop 02 Life Cycle's Bikeshop 01

Ευχαριστούμε το  Life Cycles, Πλ. Βασιλέως Κων/νου 2, Νέα Σμύρνη, για την φωτογράφιση.

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος