Τα μέλη των Bazooka συζητούν μεταξύ τους με αφορμή το live τους στο Gagarin και την κυκλοφορία του νέου EP τους.

 

Εάν δεν έχεις νιώσει ποτέ το κορμί σου να ανατριχιάζει από την ενέργεια της μουσικής, νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να έρθεις σε επαφή μαζί τους: punk καινοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, εμποτισμένο με garage ήχους και μπόλικη ψυχεδέλεια. Οι live εμφανίσεις τους έχουν ταυτιστεί με ένα έντονο αίσθημα ξεσηκωμού και αντάρας- και προκαλούν το λυσσαλέο χορό του κοινού. Τραγουδούν ελληνικά, κραυγάζουν μέσα στα κομμάτια τους, ξεχαρβαλώνουν τις κιθάρες τους. Στην πρόσφατη κουβέντα μαζί τους διαπίστωσα πως αυτή η μπάντα έχει καταφέρει να προβάλλει επιτυχώς την ιδιαιτερότητά της μέσα από τον τρόπο που παίζει καθένα από τα μέλη της -ο καθένας τους ερμηνεύει διαφορετικά την έννοια της μουσικής, κι αυτό είναι που τους συστήνει στο ελληνικό κοινό ως ένα σχήμα τόσο πιασάρικο, αλλιώτικο και καλοδουλεμένο. Ο Ξάνθος, ο Πάνος, ο Billy, ο Γιάννης και ο Άρης αποτελούν το δυναμικό κουιντέτο των Bazooka που μέσα από τη νέα τους δουλειά, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα κομμάτια που κυκλοφορούν σε βινύλιο και CD από την Inner Ear Records, επιβάλλουν ακόμα πιο δυναμικά τη στιβαρή παρουσία τους στην εγχώρια σκηνή.

 

 

Παραχωρώ στον Πάνο τις ερωτήσεις μου και τους αφήνω να συζητήσουν, μη θέλοντας να διακόψω καθόλου τη ροή της κουβέντας τους.

Είχε έρθει ήδη η σειρά τους και ήθελαν φύση, μου εξηγεί ο Ξάνθος καθώς τα δύο κομμάτια του δίσκου «Θέλω Φύση» και «Η Δική Σου Σειρά» είχαν ήδη γραφτεί όταν ήρθαν να προστεθούν σε αυτά τα δυο επόμενα, το «Εξαυλώσου» και η «Ζούγκλα».

«Θέλαμε να κυκλοφορήσουμε αρχικά ένα 7ιντσο single ή ενδεχομένως δύο single με τα κομμάτια ξεχωριστά αλλά τελικά προέκυψε η συνένωση και η κυκλοφορία αυτού του EP, βάσει και της προτίμησης της δισκογραφικής. Γενικώς, οι δυάδες των κομματιών γράφτηκαν σε χρονικό ποσοστό μιας μέρας σε ένα σύνολο 6-7 ωρών στο στούντιο» μου λέει ο Ξάνθος.

«Το πιο ψημένο κοινό το συναντήσαμε στην Κόρινθο και δεν το περιμέναμε σε καμία περίπτωση. Ήταν άψογα, ο χώρος ήταν γεμάτος από κόσμο που χόρευε και χτυπιόταν».

«Στις 23 Δεκέμβρη παίζουμε μαζί με τους A Victim Of Society. Θα παίξουμε τα κομμάτια του EP καθώς και κάποια εντελώς καινούρια, διότι αυτήν την περίοδο κάνουμε ηχογραφήσεις και για τον επόμενό μας δίσκο. Θα δείτε κάτι διαφορετικό λοιπόν».

 

 

«Ευχαριστήθηκα, περισσότερο τη δημιουργία του Εξαϋλώσου», ακούω το Βασίλη να λέει. «Δεν έχουμε ξαναγράψει κάτι παρόμοιο και από άποψη μελωδίας. Είναι ένα κομμάτι το οποίο αντιτίθεται κατά έναν τρόπο σε όλα αυτά που προσπαθούν να σου επιβάλλουν κι εσύ δε ψήνεσαι να τα ακολουθήσεις».

«Δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στη μελωδία, θέλουμε η φωνή να λειτουργεί κι αυτή σαν ένα μουσικό όργανο στη δημιουργία ενός κομματιού. Να μην πασχίζουμε να χωρέσει ο στίχος στη μουσική, αλλά το αντίστροφο» αναφέρει ο Ξάνθος.

«Αυτό που μας ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ελληνικές μπάντες, είναι η αμεσότητα της μουσικής που επιλέγουμε. Την καταλαβαίνεις», συνεχίζει ο Βασίλης.

«Η Ζούγκλα είναι ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε με γνώμονα την κατάσταση του κόσμου και της πόλης. Μιλά για το χάος και την παράνοια που επικρατεί τόσο τριγύρω σου αλλά και μέσα σου. Αν θες να βγεις από τα σκατά, πρέπει να παίρνεις εσύ την ευθύνη των πράξεων και του εαυτού σου, όχι να περιμένεις από κάποιον άλλο να σε βγάλει», λέει ο Ξάνθος.

«Εννοείται πως θέλουμε φύση. Γι’ αυτό το τραγουδάμε κιόλας. Η έλλειψη φύσης σε μια πόλη ειδικά σαν την Αθήνα είναι έντονα έκδηλη».

 

 

«Ποιος δε θέλει φύση; Μεγαλώσαμε και σε μια πιο μικρή επαρχιακή πόλη, πάντα μας άρεσε η φύση», συμπληρώνει ο Γιάννης.

«Ξένο στίχο θα κάναμε στο μέλλον ναι. Τον ελληνικό τον προτιμούμε γιατί είναι ευθύς και άμεσος», λέει ο Άρης.

«Είναι η μητρική μας γλώσσα. Αυτή που έχεις διδαχθεί και μέσω αυτής εκφράζεσαι καλύτερα», λέει ο Πάνος.

«Οι διαφορές σε σχέση με τον προηγούμενό μας δίσκο, εντοπίζονται ηχητικά στη Ζούγκλα και στο Εξαυλώσου», αναφέρει ο Γιάννης.

Σε αυτό το σημείο ακούω τον Ξάνθο να λέει πως και το «Θέλω Φύση» είναι ένα κομμάτι που όμοιο του δεν υπάρχει.

«Για μας κάθε κομμάτι είναι ξεχωριστό», συνεχίζει ο Γιάννης. «Δεν υπάρχει στάνταρ φόρμουλα. Δε θα διστάσουμε να κάνουμε κάτι εντελώς πέραν του συνηθισμένου, αρκεί να μας εκφράζει».

Χαίρομαι που τους εκφράζουν οι φωνές. Κομμάτι χωρίς κραυγές; Όχι δεν θα το άντεχα σκέφτομαι. Εγώ ακούω τη Ζούγκλα στο μέτρο και νιώθω πως θέλω να πεταχτώ έξω απ’ το βαγόνι φωνάζοντας.

 

 

«Θα μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε τον δίσκο και εντελώς μόνοι μας, αλλά αυτό προϋποθέτει κάποιες διαδικασίες που ίσως βαριέσαι να τις διεκπεραιώσεις μόνος σου. Η βοήθεια μιας δισκογραφικής είναι πολύ σημαντική», λέει ο Ξάνθος.

Καθώς η συζήτηση φτάνει στο τέλος της κι εγώ θέλω να μάθω τα επερχόμενα σχέδιά τους, ακούω μια λέξη που επισκιάζει όλες τις υπόλοιπες, “Live”. Συνέχεια όμως; Συνέχεια, όσο πιο συχνά γίνεται και είναι καθολικό αυτό. Στις 23 Δεκεμβρίου θα δούμε τους Bazooka στο Gagarin σε μια μουσική σύμπραξη με τους A Victim Of Society, για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν στην Αμοργό το καλοκαίρι που μας πέρασε, σε ένα μοναδικό live δίπλα στη θάλασσα. Μέχρι τότε μπορείς να ακούς τα κομμάτια τους και να νιώθεις κι εσύ τα κτηνώδη ένστικτά σου να σε κυριεύουν. Άλλωστε ποιος δεν ουρλιάζει όταν ξέρει πως δεν είναι κανείς τριγύρω; Ή ακόμα κι όταν είναι… πάρε για παράδειγμα τους Bazooka!

 

Οι Bazooka και οι Victim of Society παίζουν στις 23.12 στο Gagarin. Το ΕP «Ζούγκλα» κυκλοφορεί από την Inner Ear.  

 

 

Φωτογραφίες: Freddie F.