Το Κουμπάκι είναι ένα μαγαζί στην οδό Παλλάδος στην καρδιά του Ψυρρή, σε μια περιοχή που παλιά έσφυζε από κόσμο και μαγαζιά. Ξαφνικά η περιοχή ερήμωσε, αλλά τώρα τελευταία έχει αρχίσει να αποκτάει πάλι κίνηση και το κουμπάκι αντιπροσωπεύει κατά κάποιον τρόπο τη νέα πνοή. Είναι ένα μικρό μαγαζί με μια χαρακτηριστική μεγάλη στρογγυλή πινακίδα όπου μπορείς να αγοράσεις ιδιαίτερα και μοναδικά πράγματα: κοσμήματα, διακοσμητικά, σημειωματάρια και άλμπουμ για φωτογραφίες τα οποία φτιάχνει όλα η Ειρήνη Βιτώρου που είναι η ιδιοκτήτρια. «Θέλω αυτός που θα μπαίνει στο Κουμπάκι να νιώθει οικεία, να καθόμαστε να συζητάμε, να μου λέει τι ψάχνει και να του προσφέρω», λέει η Ειρήνη που μας υποδέχεται με ένα ζεστό χαμόγελο και μας προσφέρει τσάι.

koubaki-22 koubaki-21 koubaki-20

Η Ειρήνη έφτιαχνε διάφορα πράγματα από τότε που ήταν πολύ μικρή, αλλά δεν ήξερε ότι θα το κάνει επάγγελμα. Την έχει επηρεάσει πολύ η γιαγιά της που ήταν μοδίστρα και της έμαθε πολλά για την αισθητική και την κατασκευή. Η γιαγιά της την έλεγε «κουμπάκι» -και ακόμη την λέει– κι από εκεί βγήκε το όνομα του μαγαζιού. «Σε κάποια φάση, στα 25, έσπασα το πόδι μου και αναγκάστηκα να μείνω στο σπίτι για πολύ καιρό, έτσι είχα άφθονο χρόνο να σκεφτώ τι θα κάνω στη ζωή μου. Τότε άρχισα να φτιάχνω διάφορα πραγματάκια και στην αρχή τα έδειχνα μόνο στους φίλους μου και χαιρόμουν. Είχα κάνει την κουζίνα εργαστήριο. Καθόμουν με τις ώρες και έφτιαχνα, δεν καταλάβαινα πως πέρναγε η ώρα. Όλα μου τα λεφτά τα χάλαγα εκεί, αλλά ήταν κάτι που με γέμιζε. Με έχει ξαλασπώσει και σε διακοπές, είχα βγάλει πάγκο με αυτά που έφτιαχνα και τα πούλησα όλα», λέει η Ειρήνη και μας προτρέπει να πάρουμε καραμέλες και κουλουράκια που πάντα έχει στο μαγαζί της.

«Εκείνη την εποχή μου ήρθε η ιδέα για το Κουμπάκι. Έφτιαχνα μόνη μου πράγματα και τα πουλούσα στο Facebook, κατέβαινα σε εκθέσεις, αλλά υπήρχε κόσμος που ήθελε να τα δει από κοντά και δεν μπορούσα να τους φέρνω όλους στο σπίτι, δεν θα χωρούσαν. Παράλληλα έψαχνα για δουλειά γιατί είχα μόλις αποφοιτήσει από την Πλαστικών Τεχνών και των Επιστημών της Τέχνης στα Γιάννενα. Δυσκολευόμουν πολύ και ό,τι έβρισκα ήταν για εθελοντική εργασία. Τότε ήταν που σκέφτηκα ότι ή θα ασχοληθώ επαγγελματικά με το Κουμπάκι, ή θα βρω μία δουλειά ό,τι να ’ναι για να βγάζω τα προς το ζην. Άρχισα να ψάχνω για χώρο πέρσι και ήταν η εποχή που τα περισσότερα μαγαζιά έκλειναν. Ήταν καταθλιπτικό και έλεγα «πού πας ρε Καραμήτρο;». Σε κάποια φάση άκουσα για κτίρια που ενοικιάζει το πολεμικό ναυτικό με αρκετά χαμηλό ενοίκιο και τότε βρήκα αυτό εδώ. Δεν ήξερα πώς ακριβώς ήθελα να το κάνω. Βοήθησαν πολύ οι φίλοι, και ήταν πολύ ωραίο αυτό, γιατί ο καθένας άφησε το κομμάτι του, βρήκαμε πολλά πράγματα στα σκουπίδια και τα επιδιορθώσαμε. Ανοίξαμε στις 27 Ιουλίου».

koubaki-19 koubaki-18 koubaki-17 koubaki-16 koubaki-15

Η Ειρήνη φτιάχνει κυρίως κοσμήματα και τετράδια που έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν της. Πολύ ιδιαίτερα είναι και τα άλμπουμ φωτογραφιών που έχει. «Αυτά που φτιάχνω είναι όλα μοναδικά. Τα κοσμήματα έχουν βάση την τσόχα, μου αρέσει να παίζω και με άλλα υλικά όπως δαντέλες και κουμπιά, φυσικά. Το πρώτο πράγμα που κατάλαβα όταν άνοιξα το μαγαζί είναι ότι θα πρέπει να έχει πολλά πράγματα και σε ποικιλία. Και άρχισα να φτιάχνω κούπες, κονκάρδες, μαγνητάκια, πράγματα πιο μαζικά. Άρχισα να φτιάχνω και τσάντες και αξεσουάρ, εγώ τις σχεδιάζω και τις ράβει η μητέρα μου. Αν έχεις τα λεφτά μπορείς να φτιάξεις πολλά πράγματα αλλιώς πρέπει να προγραμματίζεις καλύτερα».

«Πώς είναι να είσαι νέος επιχειρηματίας στην Ελλάδα αυτήν την εποχή;».

«Ο επιχειρηματίας στην Ελλάδα του 2015 είναι σχεδόν μία ουτοπία. Εγώ είχα κάποια χρήματα που είχαν μαζέψει οι δικοί μου και αποφάσισα να μην τα σπαταλήσω, αλλά να τα επενδύσω στο μαγαζί. Τα περισσότερα τα ξόδεψα για να το στήσω και μετά έμεινα με μηδενικό budget. Όταν ανοίγεις μία επιχείρηση προκύπτουν έξοδα που δεν τα περίμενες καν. Έρχεται το ΤΕΒΕ, το ενοίκιο και η ΔΕΗ που είναι πολύ μεγάλος βραχνάς για μια επιχείρηση. Για να βγει ο μήνας ζορίζομαι πάρα πολύ. Υπήρχαν φορές που σκεφτόμουν «τι ήθελες και το άνοιγες, δεν καθόσον στα αυγά σου;». Αλλά ξυπνάω το πρωί και έρχομαι στην δουλειά μου και όλο και κάτι θα γίνει που θα με κάνει να χαρώ. Επίσης, έχω την δυνατότητα να δείξω την δουλειά μου σε πολύ κόσμο και με τρόπο επαγγελματικό. Δεν με αντιμετωπίζουν πια σαν το κοριτσάκι που κάθεται μόνο του, φτιάχνει πράγματα και χαίρεται. Είχε έρθει μία κυρία το καλοκαίρι και ψώνισε και μετά μάθαμε ότι ήταν πολύ γνωστή φωτογράφος στην Vogue και είχε βάλει το κουμπάκι στο Instagram της. Αν συνέχιζα να τα πουλάω από το σπίτι, αυτό δεν θα γινόταν ποτέ.

koubaki-14 koubaki-13 koubaki-12 koubaki-11 koubaki-10 koubaki-09

Η αγορά στου Ψυρρή έχει αρχίσει να ανεβαίνει πάλι και πολλοί νέοι ανοίγουν μικρά μαγαζιά με ιδιαίτερα πράγματα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την κουλτούρα της μαζικής παραγωγής και πώλησης. «Είναι πολύ ωραίο αυτό που γίνεται και ο καθένας έχει κάτι διαφορετικό να προτείνει στην αγορά. Περνάνε και πολλοί τουρίστες από εδώ και το έχουν εκτιμήσει. Και όσοι έρχονται πρώτη φορά φεύγουν με πολύ καλές εντυπώσεις και οι περισσότεροι ξαναέρχονται. Κάποιες φορές που με πιάνει ανασφάλεια για το μέλλον, μένω στο γεγονός ότι η δουλειά μου αρέσει και τα σχόλια που παίρνω είναι πολύ θετικά», λέει η Ειρήνη λίγο πριν φύγουμε, χαμογελάει και μας χαρίζει από ένα Mystery Bag – συσκευασμένες σακουλίτσες που δεν ξέρεις τι έχουν μέσα και είναι ό,τι πρέπει για δώρο.

koubaki-01 koubaki-02 koubaki-03 koubaki-04 koubaki-05 koubaki-06koubaki-08

Κουμπάκι, Παλλάδος 24-26, Ψυρρή

Περισσότερα εδώ.