iolia_DSC9108

Η Ιόλη Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα σε μια οικογένεια που της έδινε ερεθίσματα από μικρή. Σπούδασε σκηνοθεσία στη RADA και στο King’s College London και είναι  απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης και  του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έζησε για χρόνια στο Λονδίνο και από τον Νοέμβριο του 2014 συμμετέχει στο Caravan Project, διδάσκοντας δημιουργική γραφή σε ακριτικές περιοχές. Εμπνέεται από ανθρώπους, πίνακες, παραστάσεις ή ταινίες. Αγαπημένη της ταινία το «Ντόλτσε Βίτα» και βιβλίο το «Πόλεμος και Ειρήνη». Με την Ιόλη συναντηθήκαμε στην αγαπημένη της περιοχή, την Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια. Διακρίνεις αμέσως μια ευγενική φυσιογνωμία που δεν αφήνει εύκολα το χαμόγελο να σχηματιστεί στα χείλη της, αλλά χαρακτηρίζεται από απλότητα και ηρεμία. «Η ευτυχία είναι κάτι που μοιράζεται αλλά εξαρτάται και από τους άλλους, όχι μόνο από τον εαυτό μας», θα μου πει αργότερα.

Πώς σχολιάζεις τις πολιτικές εξελίξεις;
Νιώθω ανεπαρκής απέναντι σε αυτό το ερώτημα, διότι αισθάνομαι ότι δεν έχω τις γνώσεις για να το σχολιάσω σε σχέση με το τι συνέβη πραγματικά αυτές τις μέρες. Ανήκω και εγώ σε αυτούς που ένιωσαν την ανάγκη να πουν όχι στο δημοψήφισμα και ότι αυτό το ποσοστό που συγκεντρώθηκε δείχνει μια μεγάλη δύναμη, αλλά μετά άρχισα να μην καταλαβαίνω τι γίνεται. Δεν ήξερα τι να πιστέψω, τα πιο πολλά μέσα άσκησαν μια τεράστια προπαγάνδα και δεν μπορούσες να πιστέψεις τίποτα. Από την άλλη είναι αντιφατικό ότι υπάρχει τώρα ένα νέο Μνημόνιο μετά από ένα τόσο ισχυρό όχι. Επίσης, είμαι από τους ανθρώπους που αισθάνθηκα καλύτερα με μια κυβέρνηση της αριστεράς, μακάρι να μείνει για να δούμε τι εννοεί, ταυτόχρονα όμως θέλω να μάθω τι πραγματικά συνέβη αυτές τις μέρες και άλλαξαν πολλά όσον αφορά την κατεύθυνση.

iolia_DSC9127

Αυτή την εποχή περιμένουμε περισσότερο από ότι διεκδικούμε;
Έτσι εκπαιδευτήκαμε να κάνουμε. Πάντως, ακόμα και σε μια μικρή κλίμακα, γνωρίζω ανθρώπους που διεκδικούν. Το ότι υπάρχουν πολλοί που δεν διεκδικούν θεωρώ ότι οφείλεται στις κατευθύνσεις που τους έχουν δοθεί, με αυτές τις εντολές γαλουχήθηκαν και για αυτό στρέφονται περισσότερο στην άνεση, πατώντας ακόμη και επί πτωμάτων.

Την περίοδο που ζούμε ποιον ορίζεις ως αριστερό;
Σήμερα ο αριστερός δεν μπορεί να οριστεί γιατί μοιάζει να είναι πολύ μακριά από την δυνατότητα απόφασης ή συμμετοχής. Ελέγχονται όλα από εταιρείες, συμφέροντα και από μια κατάσταση αόρατου χρήματος. Ίσως είναι κάποιος που δεν του αρέσει η κατάσταση που περιέγραψα και προσπαθεί να βρει λύσεις ή διεξόδους που να αφορούν το κοινωνικό σύνολο. Για αυτό και θεωρώ ότι επαναστατικό σήμερα είναι να είσαι χαρούμενος χωρίς να είσαι λοβοτομημένος.

Τι διαδρομή χρειάζεται να ακολουθήσεις για να πετύχεις τα ‘θέλω’ σου;
Σίγουρα είναι καλό να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Δεν ξέρουμε τα πάντα στα 18 μας, πρέπει να νιώθουμε την κάθε στιγμή και να μην προαποφασίζουμε για θέματα που δεν γνωρίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι για αυτά.

Τι κάνει έναν καλό σκηνοθέτη;
Να έχει την δυνατότητα να εμπνεύσει και να κρατήσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων ώστε να τους πείσει ότι αυτό που προτείνει θα οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα. Άρα να διαθέτει πειθώ, να είναι κοινωνικός, να μην κάνει πράγματα που να περιμένει ότι θα αρέσουν στους άλλους  και να είναι καλλιεργημένος.

Τι είναι η δημιουργία;
Το να βγαίνει η ενέργεια που έχουμε όλοι μέσα μας και να εκφράζεται με κατανοητό τρόπο.

iolia_DSC9089

Έχεις διδάξει δημιουργική γραφή σε ακριτικές περιοχές. Τι εμπειρίες αποκόμισες;
Μέσα από αυτές τις διδασκαλίες έχω μάθει ότι ο καθένας πρέπει να σέβεται τους συνομιλητές του αλλά και να τους καταλαβαίνει. Όσο πιο πολύ σέβεσαι και γνωρίζεις τους ανθρώπους που απευθύνεσαι, τόσο πιο χρήσιμος γίνεσαι. Δεν αρκεί να έχεις αυτοπεποίθηση αλλά να αντιλαμβάνεσαι τι πρόσωπα έχεις μπροστά σου, να τους δίνεις σημασία και προσοχή και μέσα από το διάλογο να προάγεις τα ενδιαφέροντα τους.

Σαν μάθημα ζωής τι εισέπραξες και τι ανθρώπους συνάντησες;
Να πούμε ότι όλο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια του Caravan Project που το moto του ήταν ότι ‘ένας άλλος κόσμος είναι εδώ’. Μια έντονη στιγμή ήταν όταν επιστρέφαμε με το καράβι από Μυτιλήνη και ήταν μαζί μας γύρω στους τριάντα μετανάστες που τους είχε πιάσει η αστυνομία και τους έφερνε στην Αθήνα. Ύστερα από ένα μεγάλο ταξίδι ταλαιπωρίας που είχαν ήδη υποστεί, συνέχιζαν τις δυσκολίες ταξιδεύοντας όλοι μαζί σε ένα μικρό σαλονάκι ενός πλοίου, στοιβαγμένοι σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλο. Φαντάσου να πηγαίνουν 10-10 δεμένοι για να πάρουν ένα νερό ή να πάνε στο μπάνιο. Φτάνουμε στο λιμάνι του Πειραιά και καθώς κατεβαίνει η πόρτα του πλοίου, ένας από τους μετανάστες το έσκασε και μαζί με αυτόν και άλλοι είκοσι. Τους βλέπουμε να τρέχουν δίπλα μας, παρατηρούσες τις κινήσεις τους και ήταν σαν να άκουγαν το ένστικτο τους να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση. Τελικά τους έπιασαν λίγο πιο πέρα. Εμείς είχαμε μείνει να παρακολουθούμε και μόνο ένας αντέδρασε και έβρισε τους λιμενικούς. Ήταν μια εμπειρία που απλά την βάλαμε μέσα μας και συνεχίσαμε.

iolia_DSC9030

Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ; Ποιο είναι το ωραιότερο ταξίδι σου;
Στον Προφήτη Ηλία στην Σίφνο όταν μια μέρα είχαν κατέβει τα σύννεφα τόσο χαμηλά που όταν κατηφόριζες  από την εκκλησία περνούσες μέσα από αυτά και στην συνέχεια τα έβλεπες ακριβώς πάνω σου. Το ωραιότερο ταξίδι ήταν σίγουρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών και ταυτόχρονα πολλές πόλεις σε μία.

Ποια είναι η αγαπημένη σου εποχή;
Αναμφισβήτητα το καλοκαίρι. Θάλασσα, ήλιος, διακοπές και μια εποχή που σταματά, έστω για λίγο ο χρόνος και κάνεις τον προσωπικό σου απολογισμό και τα μελλοντικά σου σχέδια.

Αισθάνεσαι ευτυχισμένη με την ζωή σου;
Θα έλεγα πως ναι αλλά πιστεύω ότι η ευτυχία είναι κάτι που μοιράζεται αλλά εξαρτάται και από τους άλλους, όχι μόνο από τον εαυτό μας.

Τι όνειρα κάνεις;
Να βρίσκω τον τρόπο, τα χρήματα, την δύναμη και την διάθεση να σκηνοθετώ παραστάσεις, να συνεχίζω να διδάσκω και πάνω από όλα να έχω ψυχική ηρεμία.

iolia_DSC9058iolia_DSC9106