green city_sandra-10

Η Σάντρα είναι γραφίστρια, με σπουδές γραφιστικής στην Αθήνα και σχεδίου μόδας στην Μαδρίτη. Κατά καιρούς εργάζεται ως freelancer γραφίστρια και ως βοηθός ενδυματολογίας σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Πρόσφατα, δούλεψε ως βοηθός ενδυματολόγου στην ταινία του Πάνου Κούτρα «Xenia». Η ελληνική ακαδημία κινηματογράφου βράβευσε τον βασικό ενδυματολόγο κύριο Βασίλη Μπαρμπαρίγο για την ενδυματολογία της ταινίας «Xenia» και έτσι η Σάντρα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη όταν την συναντήσαμε στο σπίτι της. Γενικά, η Σάντρα ασχολείται με όλα όσα την εμπνέουν από κοσμήματα μέχρι σχέδια και μαστορέματα. Η μεγάλη της αγάπη όμως είναι ο κήπος της γιατί όπως μας είπε, χωρίς αυτόν, δεν θα μπορούσε να φανταστεί το σπίτι και την ζωή της.

«Μέσα στο σαλόνι έχω τα καλομαθημένα μου» μας λέει η Σάντρα. «Έτσι τα λέω. Έχω μία δράκαινα που έσωσα στο τσακ και αναρρώνει εδώ και δύο χρόνια, μια ορχιδέα -δώρο του αγαπημένου μου- και μια μαράνθα λευκόνερο ή αλλιώς τον George. Στο μπαλκόνι έχω πολλά φυτά και για μερικά από αυτά, δεν ξέρω καν το όνομα τους. Έχω πολλά γιούκα, φίκους, ένα μονστέρα, μια αλόη, μια υπομονή σαράντα πέντε ετών -από γλάστρα της γιαγιάς μου- και άλλη μια δράκαινα που ενώ ήταν εσωτερικού χώρου, επειδή τελικά μου βγήκε πιο hardcore από τον φλώρο που έχω μέσα στο σαλόνι, την άφησα έξω. Έχω πολλά γυνούρα ή αλλιώς purple passion, γεράνια, φτέρες, ένα φυτό που μου είπαν ότι λέγεται σπερμόφυτο και άλλα πολλά μικρά και μεγάλα φυτά που δεν ξέρω το όνομά τους».

green city_sandra-02 green city_sandra-03 green city_sandra-04 green city_sandra-05 green city_sandra-06 green city_sandra-07

Τι σημαίνουν τα φυτά για σένα;
Τα φυτά τα λατρεύω. Δεν μπορώ να φανταστώ το σπίτι μου χωρίς φυτά. Στην αρχή, ήθελα πάρα πολύ ψηλά φυτά για να μην με βλέπουν οι αδιάκριτοι γείτονες και για να μπορώ να λιάζομαι ανενόχλητη το καλοκαίρι. Δέκα χρόνια μετά, μπορώ να πω ότι έγινε λατρεία η ασχολία μαζί τους. Μακάρι να μπορούσα να είχα και δέντρα και μποστάνι και χωράφια ολόκληρα. Πέρα από το ότι μου αρέσουν τα φυτά σαν ασχολία, μου αρέσουν κυρίως γιατί είναι ό μόνος τρόπος για να έχω λίγη φύση γύρω μου. Επίσης, μου αρέσει να παρατηρώ το σχήμα, το σχέδιο και την μορφή τους. Μου αρέσει ο τρόπος που σχηματίζονται τα φύλλα τους, ο τρόπος που αλλάζουν ανά εποχή και μου αρέσει και να παρατηρώ τους καρπούς τους, τα άνθη τους, το πώς συμπεριφέρονται σε κάθε καιρική συνθήκη και το πώς μυρίζουν ανάλογα την εποχή. Τα φυτά για μένα είναι έμπνευση.

Τι σου προσφέρουν;
Η διαδικασία φροντίδας και ασχολίας τους μου προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση. Όταν είμαι πιεσμένη, είναι μεγάλο αγχολυτικό. Μπορώ να κάτσω άπειρες ώρες στο μπαλκόνι μέσα στα χώματα και στα νερά. Θέλω να έχω μια μικρή ζούγκλα στο μπαλκόνι μου, να κοιτάζω τα φυτά μου και να ηρεμώ. Μου είναι απαραίτητο και πετυχαίνει κάθε φορά.

green city_sandra-08 green city_sandra-09green city_sandra-11 green city_sandra-12 green city_sandra-13 green city_sandra-14

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φυτό;
Δεν έχω αγαπημένο φυτό. Όλα μου αρέσουν και όλα τα αγαπώ το ίδιο. Ίσως σε κάποια έχω μεγαλύτερη αδυναμία λόγω της ευαίσθητης κατάστασής τους, όπως ο George στο σαλόνι. Ο George είναι δώρο γάλλων φίλων που φιλοξενώ πολύ συχνά το τέλος του καλοκαιριού, πριν γυρίσουν στη Γαλλία μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Πέρυσι το καλοκαίρι λοιπόν, μου έφεραν τον George ως δώρο για τη φιλοξενία και τη γιορτή μου. Νομίζαμε ότι ήταν εξωτερικού χώρου και τον αφήσαμε έξω. Στην Αθήνα είχε σαράντα βαθμούς και μέσα σε τρεις μέρες, έφτασε από τα δύο μέτρα στο πάτωμα και αρρώστησε. Σώθηκε τελευταία στιγμή και μετά από ένα μήνα στην «εντατική» του σαλονιού, τώρα είναι στο ένα και είκοσι και χαίρει άκρας υγείας.

Ήσουν φυτό στο σχολείο;
Δεν ήμουν φυτό ακριβώς. Θα έλεγα ότι ήμουν geek, με χρωματιστά μαλλιά, χωμένη σε comics και σχέδια. Ήμουν μέτρια μαθήτρια. Στο τέλος του λυκείου όμως, άλλαξα σχολείο και άλλαξα και επίδοση.

Πώς φροντίζεις τα φυτά σου;
Το καλοκαίρι τους είχα αυτόματο πότισμα γιατί έλειπα πολλές ώρες από το σπίτι. Γενικά, τα κλαδεύω όσο πιο συχνά μπορώ. Τα ταΐζω, τα ποτίζω, τους βάζω λίπασμα, κάνω μεταφυτεύσεις.

Πόσο χρόνο σου παίρνει την εβδομάδα;
Σίγουρα τρεις με τέσσερις ώρες. Χρειάζομαι μισή ώρα την ημέρα οπωσδήποτε. Τα σαββατοκύριακα σίγουρα ασχολούμαι παραπάνω, ανάλογα και με τον καιρό πάντα.

Τους μιλάς;
Εννοείται! Αν τα δω μαραμένα, τα χαϊδεύω κιόλας.

green city_sandra-15 green city_sandra-16 green city_sandra-17 green city_sandra-18 green city_sandra-19 green city_sandra-20

Τι άλλο φυτό θες να αποκτήσεις;
Θα ήθελα να μεγαλώσω τη συλλογή των φίκων που έχω. Γενικά, μου αρέσουν περισσότερο τα μεγάλα και «ζουγκλώδη» τροπικά φυτά και όχι τόσο τα φυτά με άνθη. Το μόνο φυτό με λουλούδια που θα ήθελα να έχω και είναι και απωθημένο μου, είναι μια φουντωτή φούξια βουκαμβίλια. Είχα κάποτε και δεν τα πήγε πολύ καλά η συμβίωση. Ίσως θα έπρεπε να προσπαθήσουμε ξανά. Θα ήθελα και δέντρα, ευκαλύπτους και έναν βοτανικό κήπο. Να χάνομαι εκεί, μέσα σε ένα λαβύρινθο από φυτά και δέντρα.

https://www.facebook.com/sandra.sotiriou?fref=ts

green city_sandra-21 green city_sandra-22