Ο Γιώργος και ο Νουρί μοιράζονται το αγροτικό και τις δίπλα θέσεις στο ίδιο καφενείο.

Ο Γιώργος Γιαννακίδης και ο Νουρί Πιρελί ζουν στο Μεγάλο Δέρειο του Έβρου και είναι 34 χρόνια φίλοι. Ο Γιώργος είναι χριστιανός και ο Νουρί μουσουλμάνος, αλλά η θρησκεία δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο ανάμεσά τους. Ο Γιώργος δουλεύει στη δασονομία, είναι στη γύρα όλη μέρα και ξέρει τα τριγύρω βουνά απ’ έξω και ανακατωτά, ενώ ο Νουρί είναι ο ιδιοκτήτης του παραδοσιακού καφενείου του χωριού. Αν έχεις φίλους εδώ, η ζωή είναι ωραία. Απλή, αλλά ουσιαστική. Αυτό το ξέρουν καλά ο Γιώργος και ο Νουρί, οι οποίοι έχουν περάσει πολλά μαζί από το ’80 που ο τελευταίος έφτασε στο χωριό από τον κοντινό Πετρόλοφο για να εγκατασταθεί εκεί μαζί με τη γυναίκα του. Το καφενείο το έφτιαξε με μεράκι πριν από 27 χρόνια και δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί ούτε μέρα από τότε, μένει ανοιχτό ακόμα κι όταν ο ίδιος απουσιάζει -οι συγχωριανοί του έχουν την άδειά του να ψήσουν μόνοι τους τον καφέ τους. Τα χρόνια πέρασαν, χώρισε, έμεινε εργένης και έγινε πρώτος μάγειρας από ανάγκη, με υλικά από τον κήπο του που περιποιείται φανατικά. Ο Γιώργος, από την άλλη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό. Από το ’78 δουλεύει στη δασοπροστασία. Δεν παντρεύτηκε ποτέ. «Εγώ γουστάρω να βρω μια σοβαρή και πιστή γυναίκα. Όχι πατσαβούρες. Όμως, από τέτοιες άλλο τίποτε». «Έχουμε γυρίσει παντού μαζί με τον Γιώργο», λέει ο Νουρί, «έχει κάτι χούγια, αλλά είναι καλός άνθρωπος και πρώτος στην παρέα. Δεν έχουμε ανταλλάξει ποτέ κακή κουβέντα. Το αγροτικό το έχουμε μαζί. Από αδέρφια είμαστε πιο μπροστά. Πολλοί με κατηγόρησαν που κάνω παρέα με χριστιανό. Ειδικά μετά το θέμα που προέκυψε στο χωριό μας με τη δασκάλα, την Χαρά Νικοπούλου, κάποιοι μου κάνανε κουβέντα. Όμως, δεν μου άλλαξαν γνώμη. Στη ζωή μας μετράει η ανθρωπιά. Όλα τα άλλα περισσεύουν». Οι στιγμές που έχουν ζήσει οι δυο άνδρες είναι πολύ δυνατές. Το 1997 ο Γιώργος έπαθε μελιταίο πυρετό και χρωστάει τη ζωή του στον φίλο του: σώθηκε επειδή τον μετέφερε εγκαίρως στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Xristianos Mousoulmanos 2

Παρόλα αυτά, όταν μια μέρα ο Γιώργος έπιασε στο δάσος τον Νουρί να κόβει παράνομα ξύλα, τον έγραψε κανονικά, και τον έστειλε στο δικαστήριο. Ο νόμος είναι πιο ισχυρός από τη φιλία, αλλά πάντα υπάρχει τρόπος να δείξεις στον φίλο σου ότι τον στηρίζεις. Το μπουγιουρντί των 120.000 δραχμών που επιβλήθηκε στον Νουρί το πλήρωσαν μισό-μισό και βγήκαν από το δικαστήριο αγκαλιασμένοι. Κατά τα άλλα, η ζωή τους κυλά όμορφα. Μαζί στα γλέντια, μαζί στα γούστα, μαζί στα ουίσκια και τις Βουλγαρίες, μα πάνω απ’ όλα δίπλα ο ένας στον άλλο, σύμμαχοι σε κάθε δύσκολη στιγμή, συμμέτοχοι σε κάθε μικρό ή μεγάλο «έγκλημα», όπως να τελειώσουν ένα μπουκάλι οινόπνευμα και δύο πακέτα τσιγάρα στην καθισιά και να προσελκύουν με την ζωντανή τους αύρα την χαρά της ζωής τους.

Xristianos Mousoulmanos 3 Xristianos Mousoulmanos 4 Xristianos Mousoulmanos 5 Xristianos Mousoulmanos 6 Xristianos Mousoulmanos 7 Xristianos Mousoulmanos 8

Κείμενο: Μαρία Φανφάνη
Φωτογραφία: Γιάννης Κάσσης