4

Ο Στυλιανός Παπαρδέλας είναι ταξιδιωτικός φωτογράφος, από αυτούς που βλέπεις τη δουλειά τους και ζηλεύεις το ταλέντο και τη ζωή τους. Μεγάλωσε στην Κρήτη και ενώ ξεκίνησε να σπουδάζει πληροφορική, σύντομα κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να ζει μια ζωή μπροστά σε μια οθόνη. Έτσι, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ταξιδιωτική φωτογραφία που είχε ήδη μπει στη ζωή αφού είχε ξεκινήσει τη φωτογραφία με τη φωτογραφική ομάδα του πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Στυλιανός από πολύ μικρός άρπαζε την τηλεμετρική φωτογραφική μηχανή του πατέρα του και τραβούσε φωτογραφίες. Το 2003 απέκτησε την δική του χωρίς να ξέρει τίποτα για τη φωτογραφία. «Μου άρεσε υπερβολικά πολύ να αποτυπώνω στιγμές χωρίς να ξέρω για ποιο λόγο» λέει ο Στυλιανός. «Τα δύο πρώτα χρόνια απλά τραβούσα φωτογραφίες της σχολικής ζωής στο λύκειο που πήγαινα. Έπειτα, ανακάλυψα μια ιστοσελίδα με ερασιτέχνες φωτογράφους και άρχισα λίγο να έχω διαφορετική οπτική. Πλέον είχα αρχίσει να παρατηρώ πραγματικά το καθετί. Τραβούσα πολύ τα πρώτα χρόνια. Κάποια στιγμή πήγα με τη φωτογραφική ομάδα του πανεπιστήμιου Κρήτης και είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου μια παρουσίαση για τον Gary Winogrand. Έμεινα με το σαγόνι ανοιχτό και κατάλαβα ότι θα ήθελα κάποτε να δημιουργήσω και εγώ να σώμα δουλειάς. Νομίζω ότι ξεκίνησα να σκέφτομαι διαφορετικά εκείνη τη μέρα. Έτσι, αγόρασα μια καινούργια φωτογραφική μηχανή και πλέον είχα αρχίσει να φωτογραφίζω με σκοπό και στόχο».

2

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την ταξιδιωτική φωτογραφία;
Το ταξίδι και η φωτογραφία ήταν δύο διαδικασίες που συνέβαιναν παράλληλα για λίγο καιρό. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος με το πόσα μπορεί να σου προσφέρει ένα ταξίδι που προσπαθούσα να επηρεάσω τους φίλους μου να δοκιμάσουν και οι ίδιοι αυτό που κάνω. Δεν έβλεπα όμως αποτέλεσμα. Έτσι, έβαλα ένα στόχο, να κάνω όσα περισσότερα ταξίδια μπορώ και να φέρω εικόνες ελκυστικές που θα τους έκαναν να δοκιμάσουν. Έτσι ξεκίνησε, αλλά ευτυχώς δεν έμεινε μόνο εκεί.

Τι πρέπει να έχει κάποιος ή κάτι για να τον/την/το φωτογραφίσεις;
Φωτογραφίζω κυρίως ανθρώπους. Αγαπώ την επικοινωνία μαζί τους και τις ιστορίες που έχουν να μοιραστούν. Δεν είμαι από τους φωτογράφους-φάντασμα, σταματάω και κάνω παρέα με τους ανθρώπους που φωτογραφίζω. Μου αρέσουν μέρη και άνθρωποι που είναι ακόμα σε επαφή με την κουλτούρα τους. Μου αρέσει η γνησιότητα στη ζωή κάποιων ανθρώπων, απολαμβάνω το γεγονός ότι κάποιοι ακόμα κρατάνε το χαρακτήρα τους ενάντια σε ένα κύμα αμερικανικής κουλτούρας που σκεπάζει τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό έψαχνα και φωτογράφιζα όλα αυτά τα χρόνια και αυτό θέλω να προβάλω στο πρώτο μου λεύκωμα με τίτλο «in touch», το οποίο ξεκίνησα να δουλεύω τώρα και θέλω να εκδώσω μέσα στους επόμενους μήνες.

intouch17intouch20intouch15

Έχει ευτελιστεί η φωτογραφία με τη μανία των smartphones και του instagram; Ποια είναι η γνώμη σου για όλο αυτό που συμβαίνει;
Ίσως έχει ευτελιστεί η αγορά αλλά η φωτογραφία σαν τέχνη είναι ένα μέσο που εξελίσσεται μαζί με τον κόσμο. Δεν έχει σημασία τι χρησιμοποιείς αλλά πώς το χρησιμοποιείς. Υπάρχουν καλλιτέχνες που τραβάνε φωτογραφίες μόνο με τα κινητά τους και κάνουν εκπληκτικές δουλειές. Όσο περισσότερους τρόπους έχουμε, τόσο περισσότερο ενισχύεται και η δημιουργικότητα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος που έχεις φωτογραφίσει;
Δεν μπορώ να διαλέξω φωτογραφικά ένα συγκεκριμένο μέρος γιατί για μένα τα μέρη και η δουλειά μου είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους ανθρώπους, με φίλους που έκανα, με γυναίκες που ερωτεύτηκα. Καθένας από αυτούς μου έδωσε μαθήματα ζωής. Με έβαλαν στα σπίτια τους. Σαν τρόπος ζωής όμως νομίζω ότι το αγαπημένο μου μέρος είναι η Κούβα.

Πού είναι το όνειρό σου να πας να φωτογραφίσεις;
Όταν σκέφτομαι φωτογραφία, σκέφτομαι αφήγηση και όταν σκέφτομαι ταξίδι, σκέφτομαι όλο τον πλανήτη. Έτσι όταν κάτι βγαίνει από μέσα μου και θέλω να το εκφράσω φωτογραφικά, το φαντάζομαι σε όλα τα μέρη που έχω ήδη πάει και σε αυτά που θα ήθελα να πάω. Σίγουρα πάντως ένα μέρος που θα ήθελα πολύ να βρεθώ είναι η Μογγολία.

intouch07intouch06

Ποιο είναι το μυστικό μιας ωραίας φωτογραφίας;
Δεν υπάρχει μυστικό ούτε συνταγή. Ένας φωτογράφος πρέπει να κάνει αυτό που εκφράζει τον ίδιο. Η ανάγνωση μιας εικόνας είναι πολύ υποκειμενικό πράγμα. Όταν λοιπόν δοθεί μια εικόνα στον κόσμο, φεύγει από τα χέρια του φωτογράφου και κάθε θεατής βρίσκει τις δικές του συνδέσεις, φτιάχνει τις δικές του ιστορίες και παίρνει αυτό που εκείνος θέλει, είτε είναι έμπνευση είτε συγκίνηση ή οτιδήποτε.

Πες μου για το workshop που ετοιμάζεις μαζί με την Έφη Παρούτσα. Τι θα κάνετε εκεί; Ποιοι μπορούν να έρθουν;
Με την Έφη Παρούτσα γνωριστήκαμε πριν έξι μήνες και η χημεία μας ήταν απίστευτη. Έτσι, ενώσαμε τις γνώσεις μας πάνω στην ταξιδιωτική φωτογραφία και αποφασίσαμε να τις μεταλαμπαδεύσουμε σε όποιον θεωρεί ότι τις χρειάζεται. Σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε αλλά και να βοηθήσουμε πρακτικά, ανθρώπους που ασχολούνται με τη φωτογραφία, που θέλουν να την συνδυάσουν με το ταξίδι και να δημιουργήσουν ένα project μέσα από αυτό. Το εργαστήριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες 16-17 του Μάη. Στην αρχή θα δούμε ένα portfolio των συμμετεχόντων και θα το συζητήσουμε μαζί τους. Έπειτα, η Έφη και εγώ θα κάνουμε κάποιες παρουσιάσεις για το πώς μπορεί να ξεκινήσει κάποιος ένα ταξίδι από το μηδέν και να φτάσει να γυρίσει πίσω με καλές φωτογραφίες στα χέρια του. Οι συμμετέχοντες θα βγουν έξω να φωτογραφίσουν και θα οργανώσουμε και μια διαδικασία της διαλογής. Μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε αρκεί να έχει βασικές γνώσεις φωτογραφίας, όρεξη και δίψα για να ταξιδέψει.

intouch013

Το workshop εδώ.

Η ομιλία του στο TEDX εδώ.

Το instagram εδώ.