O Δημήτρης Μανιώρος είναι ένας φωτογράφος από την Κρήτη που ξεχωρίζει για τον διαφορετικό τρόπο που προσεγγίζει τα θέματά του. Φωτογραφίζει γάμους όπως κανείς άλλος δεν τολμάει: βάζει τα ζευγάρια να βολτάρουν με ποδήλατα, να ψωνίζουν στην λαϊκή και μπουγελώνει νύφες! Είναι ο ίδιος που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με το project που έκανε κατά της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου από την Συρία, στην Κεντρική Μεσόγειο. Προσπάθησε να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση της κοινωνίας και των πολιτικών και τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα ταξίδεψε στην “πολύχρωμη” Ινδία και μοιράζεται μαζί μας ακυκλοφόρητες φωτογραφίες του.

Θυμάσαι την πρώτη σου επαφή με φωτογραφική μηχανή;
Πρέπει να ήμουν κοντά στα δέκα με έντεκα όταν θα πηγαίναμε εκδρομή με το σχολείο και ζήτησα από τον πατέρα μου μια παλιά του μηχανή που τη λάτρευα, όπως την έβλεπα στο ράφι. Η μηχανή ήταν με χαλασμένο φωτόμετρο, ο φακός δεν εστίαζε και το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο. Δεν θυμάμαι τίποτα από την εκδρομή επειδή προσπαθούσα διαρκώς να την ρυθμίσω, παρόλα αυτά την λάτρεψα και τρία χρόνια αργότερα με τις οικονομίες μου κατάφερα να αγοράσω την ίδια αλλά καινούρια Nikon fm2.

10270557_10152366375073959_8092181279129350437_n FMD_0613 FMD_0237

Πώς σε έχει επηρεάσει το γεγονός ότι ο πατέρας σου όπως και ο αδερφός σου ασχολούνται επίσης με την φωτογραφία;
Δεν νομίζω να έπαιρνα στα σοβαρά την τέχνη της φωτογραφίας αν δεν έβλεπα από μικρός τον πατέρα μου να ασχολείται με τόσο πάθος, το οποίο σαφώς και μας μετέδωσε. Ο αδελφός μου πολλές φορές με τις δικές του δουλειές μου δείχνει μια άλλη οπτική την οποία δεν είχα σκεφτεί, υπάρχει ένας όμορφος και υγιής ανταγωνισμός με τρεις διαφορετικές προσωπικότητες.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης σου;
Καθετί όμορφο στα μάτια μου από ένα όμορφο χαμόγελο μέχρι μια όμορφη ταινία, μια όμορφη μουσική, ένα τραγούδι, ένα σκληρό φως το οποίο πέφτει σε ένα βάζο με λουλούδια, μέχρι τη λευκή μου σκυλίτσα που κάνει βόλτες πάνω σε διαβάσεις πεζών. Απλά καθημερινά πράγματα και εικόνες που μπορεί να συμβούν στην πιο χαλαρή στιγμή της ημέρας αλλά και στην πιο πιεσμένη.

Σου αρέσει να προκαλείς με την δουλειά σου;
Δεν είναι ο σκοπός μου να προκαλέσω τον κόσμο, στόχος μου είναι να προκαλώ τον εαυτό μου για να κάνω κάτι «ιδιαίτερο», κάτι δικό μου. Κάποιες φορές ίσως «αντιδράω» μέσα από δουλειές μου γιατί μοιραία μεταφέρω τη δική μου οπτική στα πράγματα.

Πες μας ένα περιστατικό που συνέβη σε ώρα φωτογράφησης και έχει χαραχτεί στην μνήμη σου.
Είναι τόσα πολλά περιστατικά που πάντα λέω «πωωωω θα έχω να το λέω» και ύστερα από μερικά λεπτά το ξεχνάω. Έχει τύχει να γλιτώσω πάρα τρίχα από αδέσποτη σφαίρα σε γάμο πριν από χρόνια, να μου χαλάσουν σε διάστημα 2 ωρών τρεις φωτογραφικές χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος, διάφορες πικάντικες και όχι ιστορίες με ζευγάρια, αλλά ένα όμορφο περιστατικό ήταν που πρόσφατα φωτογράφιζα σαν νύφη την αδερφή μου.

Μίλησε μας για την φωτογράφιση που έκανες με το θέμα των χημικών στην Κρήτη.
Ναι εκεί όντως είχα σκοπό να προκαλέσω και να αφυπνίσω και φυσικά να κάνω γνωστό το θέμα σε όλους τους Έλληνες αλλά και σε όλες τις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο, κυρίως όμως να εμπνεύσω νέους καλλιτέχνες του τόπου μας να διαμαρτύρονται και να αντιδρούν μέσα από την τέχνη. Η φωτογράφιση έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης με φίλους και γνωστούς που το τόλμησαν μαζί μου και τους ευχαριστώ για άλλη μια φορά.

Όλοι πια φωτογραφίζουν με το κινητό τους, το γεγονός αυτό δεν έχει δυσκολέψει τους επαγγελματίες;
Αν και ξεκίνησα με φιλμ σε σκοτεινούς θαλάμους μέσα σε χημικά και κόκκινες λάμπες, είναι μια εξέλιξη που με έχει ωφελήσει. Η τεχνολογία πάντα εξελισσόταν και πάντα θα εξελίσσεται για να υπηρετεί τον άνθρωπο. Από μόνη της όμως δεν μπορεί να παράγει τέχνη, ούτε να αναπτύξει ταλέντα. Αντιθέτως υπνωτίζει το μυαλό με τις ευκολίες που παρέχει. Είμαι λάτρης του ωραίου, οπότε έχω δει πολύ όμορφα πράγματα από ανθρώπους που σαν μέσο χρησιμοποιούν το κινητό και όχι μια πανάκριβη μηχανή. Χαίρομαι όμως που βλέπω νέα παιδιά να κάνουν ωραία πράγματα και η αλήθεια είναι ότι έχω εμπνευστεί και εγώ από μια δυο τέτοιες φωτογραφίες.

FMD_1047aaa-Recovered FMD_0129 FMD_1907 FMD_1799a

Ποια είναι η άποψη σου για το Instagram;
Μου αρέσει και το χρησιμοποιώ και εγώ. Δεν το σνομπάρω όπως πολλοί επαγγελματίες. Αντιθέτως επικροτώ όμορφες συνθέσεις, ωραίο φως και γιατί όχι διάφορα μηνύματα που μπορεί να περάσει κάποιος μέσα από αυτό. Μπορείς να καταλάβεις πολλά πράματα για την οπτική κάποιου από τις φωτογραφίες που ανεβάζει.

Τι αποκόμισες από το πρόσφατο ταξίδι που έκανες στην Ινδία;
Ότι ο μόνος λόγος που αξίζει να λιώνεις στη δουλειά είναι για να κάνεις οικονομίες ώστε να γυρίσεις όλο τον πλανήτη, να γνωρίσεις νέους κόσμους και πρόσωπα, νέες μυρωδιές, νέες γεύσεις, υπέροχα χαμόγελα. Νιώθω ότι έγινα πιο σοφός. Είμαι τυχερός που ξέρω να γράφω και έγραψα κάθε λεπτομέρεια στο χαρτί αλλά ακόμα πιο τυχερός που αποθανάτισα ό,τι είδα. Δύσκολο να φωτογραφίσεις σε τέτοιες συνθήκες αλλά ευχάριστο. Δίκαια λέγεται η χώρα των χρωμάτων. Συνάντησα τυχαία και μια φίλη, γνωστό μοντέλο την Μαρία Τσαγκαράκη και δεν παραλείψαμε να κάνουμε όμορφες λήψεις στα slum της Βομβάης. Το πιο βασικό για το τέλος είναι ότι δεν χρειάζεται πολλά ένας άνθρωπος ή ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένοι.

Ιδανικά ποια θα ήταν η επόμενη χώρα που θα ήθελες να ταξιδέψεις για φωτογράφιση;
Είναι τόσα πολλά τα μέρη που θα ήθελα να πάω. Η Ασία είναι μαγική. Ήμουν τόσο κοντά στο Νεπάλ και δεν έφτασα. Ήδη σκέφτομαι το επόμενο να είναι προς Νότια Αμερική, συγκεκριμένα Περού και από Αφρική θα ήθελα Κένυα. Είναι κοντά ο Φλεβάρης. Μέχρι τότε μαζεύω δεκάλεπτα και ρέστα!

FMD_8311 FMD_9371 FMD_2331teliko-Recovered

DSC_1509a colorful_cartoon_castle_painting FMD_4673a FMD_8482 FMD_3962-6 FMD_1309a 200a 01 5 teliko

Με ποιους τρόπους απαντάς στην κρίση που μαστίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια;
Αυτό που βλέπω εγώ σαν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν αρκεί το να επαναστατούμε μέσω social media. Βαρεθήκαμε και εύκολα δεχόμαστε όσα μας φορτώνουν. Προσωπικά δείχνω την άρνηση μου είτε μέσω κάποιας φωτογραφίας είτε είμαι με τους συνεργάτες μου προσπαθούμε να κάνουμε κάποια project με βίντεο.

Studio Manioros, Mπαντουβά 30 Πατέλες, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810300788

το facebook του

το instagram του

Συνέντευξη: Παναγιώτα Καψούλη

Follow ΓΚΡΕΚΑ on facebook: https://www.facebook.com/grekamag

Follow ΓΚΡΕΚΑ on instagram: http://instagram.com/grekamag