Ένα Σάββατο είχα να κοιμηθώ όσο θέλω και ξύπνησα από τις 8. Όχι για εκδρομή. Ούτε για κάποιο event δίπλα στην θάλασσα. Η μαμά μου κάθε Σεπτέμβρη πηγαίνει σε ένα εργαστήριο και φτιάχνει τραχανά. Παλιά τον έφτιαχνε μόνη της αλλά πόσα να προλάβει μια ελληνίδα μάνα. Είπα λοιπόν να πάω μαζί της για παρέα και ρεπορτάζ. Πήγαμε λοιπόν στις 9 το πρωί στο εργαστήριο Bovaletti όπου μας περίμενε ο Παντελής. Ο Παντελής σπούδασε λογιστική στον Πειραιά αλλά τον κέρδισαν τα ζυμαρικά. Όταν η μαμά του συνταξιοδοτήθηκε, έψαχναν όλοι οικογενειακώς να της βρουν κάτι για να ασχολείται. Ένα ταξίδι της στην Σικελία της έδωσε την λύση. Στο εργοστάσιο Sandore έμαθε να φτιάχνει όλα τα είδη ζυμαρικών, πήρε τα μηχανήματα και έστησε το δικό της εργαστήρι στον Κουβαρά. Το βάφτισε Bovaletti από το οικογενειακό επίθετο Μπόβαλης αλλά Bovaletti υπάρχει και χωριό στην Σικελία. Τώρα πια έχει παραδώσει τα ηνία του στον γιο της, τον Παντελή ο οποίος και μας έφτιαξε τραχανά. Στο εργαστήρι πας το γάλα σου αν θες να φτιάξεις τραχανά και γάλα και αβγά αν θες να φτιάξεις άλλα ζυμαρικά. Το αλεύρι το βάζει ο Παντελής.

BeFunky_DSCN3121.jpg BeFunky_DSCN3118.jpg BeFunky_DSCN3117.jpg BeFunky_DSCN3116.jpg

Η μαμά μου είχε βράσει το γάλα από βραδύς, του είχε ρίξει και αλάτι και το είχε αφήσει εκτός ψυγείου για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ο Παντελής το ζύγισε, ζύγισε και το αλεύρι που αναλογεί και ξεκίνησε την διαδικασία. Αναμειγνύει σε ένα τεράστιο μηχάνημα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα. Ύστερα, καθαρίζει την μήτρα, ένα τσίγκινο πράγμα με τρύπες μεγάλες και μικρές που κόβουν τον τραχανά και την βάζει στην υποδοχή του μηχανήματος. Όσο περιμένουμε το μείγμα να ζυμωθεί μου λέει δύο πράγματα για την δουλειά. «Είναι όμορφη δουλειά. Έρχεται ο κόσμος, θέλει να φτιάχνει τα δικά του πράγματα. Αξίζει να ξέρεις τι τρως. Να ξέρεις τι έχει μέσα το σπαγγέτι που θα πάρεις. Να είσαι εδώ και να βλέπεις την διαδικασία όσο αυτό φτιάχνεται».

Όταν τελείωσε η ζύμωση, το μείγμα πέρασε μέσα από την μήτρα και άρχισε να βγαίνει ο τραχανάς. Για να μην κολλήσει και για να στεγνώσει πιο εύκολα και γρήγορα, ο Παντελής το ανακάτευε όλη την ώρα σε ένα πανέρι. Όταν βγήκε όλος ο τραχανάς, τον άφησε να ξεκουραστεί, τον τύλιξε σε δυο σεντόνια και τον φόρτωσε στο αμάξι μας. Φεύγοντας, μας χαιρέτησε με ένα τεράστιο χαμόγελο. Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο είδα το logo του εργαστηρίου. «Είτε μόνος σου το φτιάξεις ή στο δώσουμε εμείς σκέψου μόνο την υγειά σου και μην κάθεσαι στιγμή. Φέρε και τα υλικά σου ή στα δίνουμε εμείς». Τώρα τον τραχανά, τον έχουμε στο σπίτι να στεγνώσει για δύο με τρεις βδομάδες. Μετά, τις κρύες νύχτες του χειμώνα, θα πέσει στην κατσαρόλα σε βραστό νερό και με έναν κύβο μυρωδικών, θα είναι η πιο νόστιμη σούπα!

BeFunky_DSCN3105.jpg BeFunky_DSCN3104.jpg BeFunky_DSCN3103.jpg BeFunky_DSCN3101.jpg BeFunky_DSCN3100.jpg BeFunky_DSCN3099.jpg BeFunky_DSCN3096.jpg BeFunky_DSCN3095.jpg BeFunky_DSCN3090.jpg BeFunky_BeFunky_DSCN3094.jpg BeFunky_BeFunky_DSCN3091.jpg BeFunky_DSCN3090.jpg

Το site του εργαστηρίου.

Κείμενο και φωτογραφίες: Μαίρη Βαμβακά