Δεν έχει σημασία αν είσαι γεννημένος στα 1960s, 1970s, 1980s, 1990s ή 2000s (αυτό το γνωστό του κάθε ‘γέρου’ γεννιούνται παιδιά στα 2000s;) γιατί αν ασχολείσαι έστω και λίγο με το NBA σίγουρα ξέρεις τον Gary Payton. Για να μην σου πω ότι έχεις λιώσει στο youtube απολαμβάνοντας τα top-10 του. Μιλάμε για έναν Hall of Famer μπασκετμπολίστα με απίστευτες διακρίσεις (1 πρωτάθλημα NBA, 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, 9 φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα της λίγκας) και ένα χαρακτηριστικό που σπάνια συναντάται σε play maker: ο Payton ήταν κορυφαίος αμυντικός κάτι που του έδωσε το παρατσούκλι «the glove» (κόλλαγε σαν γάντι πάνω στους αντίπαλους αμυντικούς) και την διάκριση του να είναι ο μόνος point guard που έχει ψηφιστεί αμυντικός της χρονιάς. O “Glove” ήρθε από τη γειτονιά μας στα πλαίσια της περιοδείας NBA 3X3 στην Ευρώπη, που διοργανώνει ο OTE TV ως επίσημος συνεργάτης του NBA. Τα παιδιά της διοργάνωσης κάνουν ότι περνάει απ’ το χέρι τους για να μου μιλήσει (έστω και για δύο λεπτά) ο Αμερικάνος superstar. Ήρεμος, χαμογελαστός, φορώντας τα αθλητικά του δεν χάνει στιγμή για να μιλάει για το μπάσκετ με αγάπη και αφοσίωση που συνήθως χαρακτηρίζει τους πρωτάρηδες. Λυπάμαι κυρία Gaga, αλλά αυτός είναι ο Αμερικάνος της εβδομάδας.

Gary-12 Gary-10 Gary-9 Gary-8 Gary-7

Μπορεί ο κόσμος να σε ξέρει σαν κλέφτη αλλά χθες ήρθε η Lady Gaga στην Αθήνα και σου έκλεψε όλη τη δόξα.
(Γέλια) Ναι, το ξέρω αλλά δεν πειράζει. Όλα cool. Ξέρεις πολύς κόσμος γουστάρει τα τραγούδια της και όλα αυτά τα τρελά που κάνει, εγώ δεν μπορώ με τίποτα να την ακολουθήσω σε αυτά. Με ξεπερνάει.  

Η Team USA κέρδισε με πολύ εύκολο τρόπο αυτό το μουντομπάσκετ πριν από μερικές μέρες. Τι συμβαίνει ανεβαίνει κι άλλο το επίπεδο του ΝΒΑ;
Νομίζω πως ναι, το ΝΒΑ ανεβαίνει συνέχεια, αυτό μπορώ να στο διαβεβαιώσω. Από το 1992 που στήσαμε την Dream Team τα καταφέρνουμε συνέχεια σε υψηλό επίπεδο και ελάχιστες φορές δεν έχουμε πάρει το χρυσό μετάλλιο, είτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Οι παίκτες μας είναι οι κορυφαίοι στον κόσμο, παίζουν εκπληκτικό μπάσκετ. Κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος μπασκετμπολίστας αυτή την στιγμή στον κόσμο είναι Αμερικάνος και είναι ο Lebron James.

Είναι ο Lebron, ε;
Για μένα, ναι. Σαν all around παίκτης είναι μακράν ο κορυφαίος. Τώρα, σαν clutch player θα έλεγα ότι καλύτερος είναι ο Kobe Bryant. Μπορεί να πάρει την μπάλα στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα να σκοράρει και να κερδίσει ένα παιχνίδι. Τα τελευταία δευτερόλεπτα μπορεί να είναι πολύ σημαντικά και να κρίνουν ένα παιχνίδι, οπότε ναι είναι πολύ σπουδαίο να έχεις τον Kobe στην ομάδα σου. Αλλά βέβαια έχουμε και άλλους σπουδαίους παίκτες που μου αρέσουν πολύ, ο Kevin Durant, ο Dwight Howard, ο Kyle Irving. Έχουμε πολλούς παίκτες με κορυφαίο επίπεδο και αυτός είναι και ο λόγος που πάμε καλά σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο κόσμος σε ξέρει σαν έναν εξαιρετικό αμυντικό; Ήταν κάτι που το διάλεξες αυτό, ή συνέβη με έναν φυσικό τρόπο.
Ξεκάθαρα το διάλεξα. Η καλή άμυνα είναι πάντα επιλογή. Για να γίνεις ένας καλός αμυντικός πρέπει να δουλέψεις πάρα πολύ και να αφοσιωθείς στην άμυνά σου. Δεν είναι σαν ένα παίκτη στην επίθεση που λέει φέρε μου την μπάλα και εγώ θα σκοράρω. Είναι κάτι που το κάνεις στρατηγικά, μια πιο συγκεκριμένη διαδικασία. Πρέπει να έχεις μυαλό για να παίξεις άμυνα και εγώ αυτό έκανα. Όταν ξεκίνησα στο ΝΒΑ κατάλαβα ότι έχω το μυαλό για να σταματήσω κάποιους άλλους. Μπορούσα να παίξω το ίδιο καλά και σε άμυνα και σε επίθεση και αυτό ήθελα να κάνω. Αλλά οι καλοί αμυντικοί είναι κάτι πιο σπάνιο και γι’ αυτό με θυμούνται έτσι.

Gary-6 Gary-5 Gary-4 Gary-3 Gary-2 Gary-1

Το ξέρεις και εσύ, χρειαζόμαστε πίσω τους Sonics.
Ναι, τους χρειαζόμαστε! Και νομίζω ότι το ΝΒΑ το γνωρίζει αυτό. Δεν έπρεπε ποτέ να τους αφήσουμε να φύγουν από το Seattle αλλά δυστυχώς συνέβη. Τώρα όμως, όσο δύσκολο κι αν είναι πρέπει να φέρουμε αυτή την ομάδα πίσω. Υπάρχει θέληση γι’ αυτό και θα δουλέψουμε σκληρά ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να το κάνουμε να συμβεί.

Κείμενο: Κωστής Πιερίδης
Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς