kataskinosi

O παπα-Γιώργης Πυρουνάκης έλεγε ότι η λέξη φιλανθρωπία δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο ελληνικό λεξιλόγιο. Δεν μπορεί, έλεγε, κάποιος που στην καθημερινότητά του εκμεταλλεύεται ανθρώπους για να βγάλει χρήματα, να χρησιμοποιεί τα ίδια για να κάνει φιλανθρωπίες μια φορά το χρόνο και να είναι ευχαριστημένος. Πίστευε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων θα έπρεπε να είναι τρόπος ζωής και να την έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας. Ο παπα-Γιώργης Πυρουνάκης πέθανε το 1988 και όσο ζούσε βοηθούσε τους ανθρώπους, ειδικά τα νέα και μικρά παιδιά, έλεγε ότι αυτά δεν φταίνε σε τίποτα. Ήταν θεολόγος, δάσκαλος, και το 1932 ίδρυσε μία κατασκήνωση στο Πέραμα για εργαζόμενα παιδιά. Τότε τα παιδιά δούλευαν δεκαέξι ώρες την ημέρα σε εργοστάσια, δεν είχαν δικαιώματα και δεν είχαν και τρόπο να ξεσκάνε. Κατά τη διάρκεια της κατοχής κατάφερε να οργανώσει συσσίτια για πάνω από πέντε χιλιάδες παιδιά. Δεν μπορούσε με τίποτα να χωνέψει ότι πέθαιναν μικρά παιδιά στον δρόμο από την πείνα. Στα τριάντα εννιά του αποφάσισε να χειροτονηθεί με σκοπό να πολεμήσει τον πλουτισμό και την διαφθορά της εκκλησίας από μέσα. Ο παπα-Γιώργης διώχτηκε από την εκκλησία αλλά δεν πτοήθηκε ποτέ και συνέχισε το έργο του. Κατά τη διάρκεια της χούντας συζητούσε με τα νέα παιδιά που ήθελαν να πάρουν τα όπλα και να ξεσηκωθούν. Έλεγε ότι αν στη χούντα που ξεκίνησε στις 21 Απριλίου του ’67, η πνευματική ηγεσία, οι παπάδες, οι δάσκαλοι και οι δικαστές πήγαιναν την επόμενη μέρα κανονικά στις δουλειές τους, τότε στις 23 Απριλίου δεν θα είχαμε πια χούντα. Θεωρούσε πως εκείνοι είχαν την ευθύνη για την κατάσταση, οι νέοι δεν έφταιγαν σε τίποτα και καλά έκαναν που αντιδρούσαν.

kataskinosi 4

Το 1952 ο παπα-Γιώργης ίδρυσε μία κατασκήνωση στο Άγιο-Γεώργιο Μάντρας για τα παιδιά που ζούσαν στην περιοχή της Ελευσίνας. Το σκεπτικό του ήταν ότι αν τα παιδιά μιας πόλης, ανεξαρτήτως της οικογενειακής και οικονομικής τους κατάστασης, συνυπάρχουν και γίνονται φίλοι, στο μέλλον η κοινωνία θα γίνει καλύτερη. Η κατασκήνωση αυτή λειτουργεί μέχρι σήμερα και συνεχίζει να φιλοξενεί παιδιά.
«Όταν πέθανε ο παπάς οι νεότεροι αναλάβαμε την προσπάθειά του», λέει ο Πέτρος Καλλίτσης που είναι τώρα ο αρχηγός της κατασκήνωσης και ο πατέρας του ήταν βασικός συνεργάτης του παπα-Γιώργη. «Μαζί με τα παιδιά του παπά και πολλούς ακόμη ανθρώπους που βοηθάνε και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, οργανώνουμε κάθε χρόνο τον Ιούλιο κατασκήνωση για παιδιά από την Ελευσίνα και από την Αθήνα που εξυπηρετούνται από ιδρύματα και από ΜΚΟ, όπως τα παιδικά χωριά SOS, Οι φίλοι του παιδιού, Ίδρυμα Aγία Άννα, παιδόπολη στον Άλιμο».

kataskinosi 2

Η κατασκήνωση «Χαρούμενα παιδιά – Χαρούμενα νιάτα» φιλοξενεί κάθε χρόνο 140 παιδιά και 70-80 εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες και στα παιδιά προσφέρεται καλό φαγητό, ψυχοκοινωνική στήριξη, καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. «Είναι από τις ελάχιστες υποχρεώσεις μας και πρέπει να τις κάνουμε σωστά, είμαστε από τις λίγες ΜΚΟ που έχει ISO για τις δραστηριότητες, αυτό σημαίνει ότι ΄ξέρουμε τι κάνουμε’. Περνάμε από επιθεώρηση κάθε χρόνο. Δεν υπάρχει κανένας που να αμείβεται. Όσα λεφτά χρειαζόμαστε, για τα τρόφιμα και για τα υλικά προγραμμάτων, προσπαθούμε να τα μαζεύουμε από δράσεις που οργανώνουμε. Κάθε χρόνο στήνουμε μία έκθεση για την οποία συνεργαζόμαστε με καταξιωμένους καλλιτέχνες, που μας χαρίζουν τα έργα τους. Οργανώνουμε μπαζάρ τα Χριστούγεννα, λαχειοφόρο αγορά, και ζητάμε χορηγίες από ανθρώπους που γνωρίζουν το έργο μας, μάς εμπιστεύονται και μάς στηρίζουν. Με το κράτος δεν έχουμε κάποια σχέση επειδή δεν χρηματοδοτεί τέτοιες προσπάθειες. Τα οικονομικά είναι δύσκολα τα τελευταία χρόνια, αλλά πάλι καλά, έχουμε τους εθελοντές οι οποίοι είναι πολλοί και συνεχώς αυξάνονται.

Οι εθελοντές είναι Έλληνες και ξένοι που συνδυάζουν τις διακοπές τους με δουλειά στην κατασκήνωση. «Φαντάσου, έρχονται από την Ισπανία, την Πολωνία, την Σλοβενία, πληρώνουν οι ίδιοι τα μεταφορικά τους και κάνουν λάντζα και άλλες υποστηρικτικές δουλειές. Περνάμε όλοι καλά στην κατασκήνωση, είμαστε μια πολύ δεμένη κοινότητα. Κι όσοι εθελοντές έρχονται μία φορά, ξαναέρχονται. Εγώ είμαι δεκαετίες στην κατασκήνωση. Νιώθουμε όλοι μία ηθική ικανοποίηση και αυτό το παίρνουμε από τα χαμόγελα και τις αγκαλιές των παιδιών», λέει ο Πέτρος.

kataskinosi papagiorgi

«Έχουμε ειδική κοινωνική υπηρεσία η οποία επιλέγει το ποια παιδιά θα έρθουν στην κατασκήνωση, τα οποία είναι από 7-12 χρονών. Έρχονται και πολλά παιδιά μεταναστών, πέρσι είχαμε από δεκατέσσερις διαφορετικές χώρες. Μία βασική αρχή της κατασκήνωσης -την οποία δεν την διαπραγματευόμαστε με τίποτα- είναι ότι στην κατασκήνωση έρχονται όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις σε καταγωγή, φύλο και οικογενειακή κατάσταση και δεν το επιτρέπουμε καν να συζητείται στην κατασκήνωση. Είναι ξεκάθαρο και για τους μικρούς και για τους μεγάλους. Η κατασκήνωση έχει ένα πολύ οργανωμένο σύστημα, οι εθελοντές εκπαιδεύονται για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του προγράμματος και η ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών είναι προτεραιότητά μας. Ένα άλλο κομμάτι αφορά στην αισθητική αγωγή, θέατρο, κουκλοθέατρο, καραγκιόζη, μουσική, αλλά έχουμε και κηπουρική γιατί δεν είναι όλα τα παιδιά των καλλιτεχνικών. Τα παιδιά έχουν πολλά ταλέντα, αλλά για να τα καταλάβουν θα πρέπει να έχουν ερεθίσματα. Και βλέπουμε ότι η προσπάθεια μας πετυχαίνει όταν την τελευταία μέρα τα παιδιά δεν θέλουν να φύγουν. Έρχονται τα πούλμαν για να τα πάρουν και πέφτει κλάμα, κάθονται κάτω και λένε δεν φεύγουμε».

«Οφείλουμε να επιστρέψουμε στα παιδιά τα δικαιώματα που κάποιοι τους τα έχουν στερήσει. Έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν σχολείο, να τρώνε καλά, να έχουν φίλους. Δεν μπορούμε να τους χρεώσουμε τίποτα. Εκτός από τους εκπαιδευμένους ομαδάρχες στην κατασκήνωση υπάρχουν και επαγγελματίες παιδοψυχολόγοι οι οποίοι είναι και αυτοί εθελοντές. Όταν δυσκολεύονται οι ομαδάρχες με κάποιο παιδί απευθυνόμαστε στους ειδικούς, δεν αφήνουμε πράγματα στην τύχη. Τα προσωπικά δράματα των παιδιών δεν τα μαθαίνουν οι ομαδάρχες, μόνο οι ειδικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν γνωρίζεις, βλέπεις το παιδί μέσα από το πρίσμα του οίκτου και αυτό δεν τους αξίζει. Δεν βγάζουμε ποτέ προς τα έξω ιστορίες παιδιών. Στο φυλλάδιο γράφουμε ‘τα παιδιά της μεγάλης ανάγκης’ και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Έχουμε μία διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων».

kataskinosi 3

Αν θέλετε να βοηθήσετε το έργο των Κατασκηνώσεων Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα μπορείτε να προσφέρετε χρήματα για να καλυφθούν τα ετήσια έξοδα του Σωματείου που ανέρχονται σε 60.000€ ή να χρηματοδοτήσετε ένα από τα έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων της Κατασκήνωσης (νέο Ιατρείο, νέα ντους, γήπεδο ποδοσφαίρου, ιδιόκτητα γραφεία) τότε:

Kαταθέστε ένα ποσό στους Λογαριασμούς:
080-67172687 στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
168-00-2002-004752
στην ALPHA BANK
0026-0056-01-0200373065
στην EUROBANK
5025-010577-269
στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ή στο πρόγραμμα winforlife στο www.easypay.gr

Κάντε τις αγορές σας με μια πιστωτική Winlife Visa και δηλώστε τις Κατασκηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά

Συμπληρώστε μια Ταχυδρομική επιταγή και στείλτε την Χέυδεν 14, 10434 ΑΘΗΝΑ

Aγοράστε Λαχνούς του Λαχείου που κληρώνει, κάθε χρόνο, 50 πίνακες και 50 βιβλία

http://www.kataskinosi.gr/