Κτίσματα

1. Σύνταγμα- Εντός Πλατείας
2. Διόνυσος –Ρομπ. Γκάλη (εντός πλατείας)
3. Μακρυγιάννη- Διον. Αεροπαγείτου και Θρασύλου
4. Βαρβάκειο- Αθηνάς και Αριστογείτονος
5. Παγκράτι- Σπ. Μερκούρη και Δουρίδος
6. Ιχθυαγορά- Εντός Ιχθυαγοράς
7. Ψυρρή- Μιαούλη και Πλ. Ηρώων
8. Πνευματικό- Ακαδημίας 50
9. Ελ. Εργάτης- Τραλλέων και Συρακουσών
10. Παλ. Αγορά- Καπνικαρέας και Καλογριώνη
11. Αμερικής- Σπάρτης και Λευκωσίας 6
12. Πέτρουλα- Άστρους και Αλεξανδρείας
13. Πλ. Αβυσσινίας- Ηφαίστου και Αβυσσινίας (Μοναστηράκι)

IMG_2732 varvakios (26) varvakios (22)

Αυτοπλενόμενες Τουαλέτες Αθήνας
1. Αγ Ελευθέριος- Αχαρνών και Ιακωβίδου
2. Άλσος Συγγρού- Δραγούμη
3. Ιπποκράτειο- Έναντι εισόδου Ιπποκράτειου
4. Σταδίου και Αιόλου- Αιόλου 94
5. Πλατειά Καραμάνου- Αθηνάς 16 και Βορέου
6. Υψηλάντου και Μαρασλή- Είσοδος Ευαγγελισμού
7. Μετρό Σεπολίων- Κρέοντος έναντι 144
8. Ακαδημίας Πλάτωνος- Μοναστηρίου
9. Πλ. Γερμανού Χριστιανουπόλεως- Αμβροσίου Φραντζή- Ν. Κόσμος
10. Μετρό Φιξ – Συγγρού 49 και Καλλιρόης
11. Παναθηναϊκό Στάδιο- Ηρώδου Απτικού κα Βας. Κων/νου
12. Βασιλ. Ηρακλείου ΟΑΣΑ- Βας. Ηρακλείου έναντι 18
13. Γηροκομείο ΟΑΣΑ- Κηφισίας έναντι 190
14. Μετρό Πανόρμου- Λαρίσσης και Λουίζης Ριανκούρ
15. Πλ. Αττικής- Αδμήτου και Πλ. Αττικής
16. Πλ. Βικτωρίας- Γ Σεπτεμβρίου και Κυριακούλη
17. Πλ. Φιλικής Εταιρείας- Πλ Κολωνακίου
18. Πλ. Ελευθερίας- Πειραιώς και Κολοκυνθούς
19. Πλ. Αργεντινής Δημοκρατίας-  Λ. Αλεξάνδρας Λασκάρεως
20. Φιξ Πατησίων- Πατησίων και Καυταντζόγλου
21. Αγ. Νικόλαος Αχαρνών- Λ. Ιωνίας 110
22. Ζάππειο- Είσοδος Εθνικού κήπου από Πλ. Ζαππείου
23. Μέγαρο Μουσικής- Β. Σοφίας έναντι 66
24. Πλ. Αγ Ιωάννου- Βουλιαγμένης
25. Ίδρυμα Ερευνών- Ριζάρη και Βας. Κων/νου
26. Πλ. Μάχης Αναλάτου- Μάχης Αναλάτου και Ηλίας Ηλίου
27. Άλσος χωροφυλακής- Λ. Μεσογείων 99
28. Σταθμός Κατεχάκη ΟΑΣΑ- Λ. Μεσογείων έναντι 179
29. Λ. Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας- Άλσος
30. Πλ. Κλαυθμώνος- Πλ. Πατρών Γερμανού έναντι 9
31. Πλ. Σανταρόζα- Πανεπιστημίου και Σανταρόζα
32. Θησείο- Αποστόλου Παύλου και Επταχάλκου
33. Μετρό Αμπελοκήπων- Λ. Αλεξάνδρας 97 και Πανόρμου
34. Πλ. Ειρήνης- Ευελπίδων
35. Τοσίτσα- Πατησίων και Τοσίτσα
36. Γήπεδο Ρουφ 2- Εντός γηπέδου ποδοσφαίρου
37. Πέτρουλα- Εντός γηπέδου μπάσκετ

Χημικές τουαλέτες μπορείς να βρεις και στις λαϊκές αγορές την ημέρα που γίνεται η λαϊκή -έχουν αναλάβει τα σωματεία να νοικιάζουν από ιδιωτικές, ενώ στα event αναλαμβάνουν πάλι οι διοργανωτές να τοποθετήσουν χημικές τουαλέτες. Το ίδιο ισχύει και για τις στάσεις των λεωφορείων: τα σωματεία έχουν κάνει συμφωνία με ιδιώτες.

varvakios (5)

Οδοιπορικό σε 5 από τα ουρητήρια του κέντρου

Η αρχή έγινε από το Σύνταγμα. Δεν είχα επισκεφτεί ξανά δημόσιο ουρητήριο και δεν ήξερα τι θα συναντήσω, έτσι μπήκα δειλά-δειλά… Το πρώτο πράγμα που νιώθεις είναι ένα κάψιμο στη μύτη και στους πνεύμονες από τη μυρωδιά αμμωνίας από τα ούρα, σε συνδυασμό με τα χημικά που χρησιμοποιούνται ως καθαριστικά. Πρώτη σκέψη ήταν πώς καταφέρνει και βγάζει τη βάρδια η καθαρίστρια μέσα σε ένα τόσο αποπνικτικό περιβάλλον. Προχώρησα και ζήτησα να βγάλω μερικές φωτογραφίες. Φοβισμένη η υπεύθυνη νόμιζε πως επρόκειτο για έλεγχο, αλλά τελικά την έπεισα και με άφησε. Όπως είπε αργότερα, είναι επιφυλακτική γιατί έχει δει πολλά σε αυτή τη δουλειά. Μπαίνοντας στις τουαλέτες αυτό που διαπιστώνεις είναι πως δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που φαντάζεσαι όταν ακούς την φράση «δημόσιο ουρητήριο». Όλα έλαμπαν και ήταν φρεσκοπλυμένα. Η καθαρίστριες που δουλεύουν εκεί βλέπουν πότε βγαίνει κάποιος και αυτομάτως μπαίνουν να καθαρίσουν πριν καταληφτεί πάλι η τουαλέτα. «Είναι μια κουραστική και δύσκολη δουλειά, που απαιτεί συνεχή εγρήγορση», λέει. Μέχρι το τέλος της ημέρας πρέπει να σβήσουν και όλα τα συνθήματα και σεξουαλικές αγγελίες που γράφουν όσοι μπαινοβγαίνουν. Ρωτήσαμε αν υπάρχουν προβλήματα με τους επισκέπτες. Το κυριότερο όπως λέει καθαρίστρια είναι «όσοι κλείνονται μέσα και προσπαθούν να βρουν περαστικούς για να κάνουν σεξ, το ψωνιστήρι, και οι τοξικομανείς που μπαίνουν και τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν ή τι συμβαίνει γύρω τους».

sydagma (1)

Επόμενος σταθμός ήταν τα ουρητήρια του Ψυρρή. Και τις δύο φορές που πήγαμε ήταν κλειστά, -μετά μάθαμε ότι δουλεύουν έως το μεσημέρι. Κατεβαίνοντας την πλατεία Ηρώων μας πήρε η ίδια καυστική μυρωδιά. Εκεί τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά, καθώς ο χώρος ήταν πολύ παλιός και κακοσυντηρημένος με εμφανή τα σημάδια υγρασίας. Δεν υπήρχε τόση κίνηση όπως στο Σύνταγμα. Ρωτώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο συγκεκριμένο κτίσμα η καθαρίστρια, κατάλαβα πως οι ναρκομανείς και το ψωνιστήρι είναι standar παντού. Μάλιστα, αρκετές είναι οι φορές που μέσα στα καζανάκια ή κάπου στην τουαλέτα έχουν εντοπιστεί σακουλάκια με ηρωίνη ή σύριγγες, όπως μας είπε η καθαρίστρια. Την αποχαιρετίσαμε και προχωρήσαμε για το επόμενο ουρητήριο της Αθήνας.

Στην πλατεία Αβυσσινίας το ουρητήριο είναι μια τρύπα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους μαγαζάτορες της περιοχής, καθαρή και με πολύ έλεγχο. Εκεί δεν γνωρίζουν τι πάει να πει πρόβλημα. Αποκορύφωμα η steam punk αισθητική του νιπτήρα που είναι ποδοκίνητος.

pneumatiko-panepistimio (9)

Η επόμενη στάση ήταν στη Βαρβάκειο αγορά. Εκεί υπάρχουν δυο ουρητήρια, το πρώτο στην λαχαναγορά και το δεύτερο στην ιχθυαγορά. Κατεβήκαμε σε μια στοά και βρήκαμε μια σκοτεινή χαραμάδα με ταμπέλα WC. Ο χώρος είναι το απόλυτο σκηνικό για να γυριστεί σκηνή θρίλερ. Ίδια προβλήματα κι εκεί, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό. Η Βαρβάκειος μάθαμε πως ήταν το αποκορύφωμα, που ξεπερνάει σε σκηνές cultιλας όλα τα υπόλοιπα ουρητήρια. Παπάδες που «ψωνίζονται», εμπόριο ναρκωτικών, χρήση, ομαδικό σεξ σε τουαλέτες και όλοι οι ιδιόρρυθμοι είναι η καθημερινότητα της καθαρίστριας.

Περάσαμε απέναντι στην Ιχθυαγορά. Διασχίζοντας όλα τα ψαράδικα φτάσαμε στα επόμενα ουρητήρια. Ως εικόνα δεν είχαν καμία σχέση. Πολύ μικρά και καθαρά. Ο καθαριστής μας είπε πως δεν παίζει τίποτα τέτοιο εκεί, τα χρησιμοποιούν μόνο πελάτες και πωλητές.

pneumatiko-panepistimio (1)

Τελευταίος σταθμός ήταν τα ουρητήρια στο Πνευματικό Κέντρο, έξω από τη Νομική σχολή. Είναι ακριβώς πάνω στο παρκάκι όπου έχουν μεταφερθεί όσοι κάνουν χρήση εδώ και αρκετά χρόνια. Μάθαμε πως πριν γίνει το πνευματικό κέντρο εκεί ήταν μια κλινική και τα ουρητήρια ήταν το νεκροτομείο. Σε αυτά τα meta-gothic αποχωρητήρια έχουμε και τα πιο τραγικά σκηνικά. Όπως εξομολογήθηκε η καθαρίστρια δεν βλέπει πορνεία αλλά μόνο πρεζάκια και μερικές φορές πτώματα. Μάλιστα, την ημέρα που την επισκεφτήκαμε, μου είπε πως δεν βρήκε κανέναν απ’ έξω να κοιμάται, παρά μόνο σύριγγες και αίματα. Την θεωρούσε καλή μέρα. Από τότε που εργάζεται εκεί έχει μάθει για 5 χρήστες που πέθαναν. Της ευχηθήκαμε καλή τύχη και καλή δύναμη και φύγαμε με προσοχή μην πατήσουμε καμιά σύριγγα….

IMG_2735 varvakios (26) varvakios (25) varvakios (1) sydagma (14) pneumatiko-panepistimio (12) IMG_2732

Ρεπορτάζ: Ιωσήφ Χαλαβαζής