Το οινομαγειρείο Ήπειρος μέσα στην Βαρβάκειο κρεαταγορά είναι διεύθυνση διαμάντι. Πας τον φίλο σου τον Βρετανό, του λες: «φάε Ελλάδα», τρώει, μερακλώνει, πάει πίσω, επαναστατεί για λογαριασμό σου και σού στέλνει τα Ελγίνεια σε μια βδομάδα.

Η Ράνια Καρατζένη είναι η οικοδέσποινα στην Ήπειρο. Γλυκιά. Επικοινωνιακή, με σπουδές στην Ελβετία, άξια κόρη του Τζίμη που ήταν μεγάλος θρύλος στη μαγειρική και όχι μόνο. Η Ράνια δεν ταιριάζει ακριβώς στην Βαρβάκειο -ή στην εικόνα που έχω για την Βαρβάκειο- ούτε όμως και το φαγητό που θα μπορούσε να πάρει αστέρι Μισελέν στην πρώτη γερή μπουκιά. Τελικά, σκέφτομαι ότι μια χαρά ταιριάζουν όλα και με την Βαρβάκειο και ότι μόνο το μυαλό μου χρειάζεται να αλλάξει ιδέες.

I Ipeiros 5

Το περιβάλλον δροσερό και άνετο. Διασχίζεις τα σφαχτά και πας και τρως γιουβέτσι και ξεχνάς και το όνομά σου και σου έρχεται να χλευάσεις όλους τους φυτοφάγους. Η μαγειρίτσα σπεσιαλιτέ του Τζίμη σε κάνει να λες Χριστός ανέστη δεκάδες φορές μέσα στο χρόνο (και να το εννοείς).

Ο Jimmys έφυγε δυστυχώς από τη ζωή τον περασμένο χειμώνα, όμως νιώθεις ότι σε περίπτωση που υπάρχουν πνεύματα το δικό του ζει σταθερά εκεί. Η Ράνια μιλάει για το πατερά της με θαυμασμό, τον περιγράφει άνθρωπο «έξω καρδιά», καταφερτζή, με όραμα, που μπορούσε να σταθεί δίπλα στον οποιοδήποτε και να του βγάλει τον καλύτερό του εαυτό. Η ιστορία του γίνεται άνετα μυθιστόρημα: ο βιοπαλαιστής Τζίμης που πουλούσε κουλούρια στον Πειραιά καταφέρνει με τις σπεσιαλιτέ του και καθηλώνει όλη την υψηλή κοινωνία. Η πορεία του μόνο ανοδική. Γίνεται ο μάγειρος των μαγείρων, με αφιερώματα σε ξένα κανάλια. Προτείνω στην Ράνια να γράψει όντως την ιστορία του και να την κάνει και ταινία αφού έχει πολλά κινηματογραφικά στοιχεία. Τα λέω καθώς τρώω την δεύτερη μερίδα γιουβέτσι και εύχομαι το στομάχι μου να αντέξει λίγο ακόμα.

Τα μαγαζιά που πέρασε ο Τζίμης ήταν όλα επιτυχημένα, αλλά το πρώτο ολοδικό του μαγαζί, το Jimmy’s Cooking στην Λουκιανού και Σπευσίππου που άνοιξε το 76, ήταν μαγαζί που ο κάθε εκπαιδευμένος ουρανίσκος έβρισκε μεγάλη ανακούφιση. Από το μαγαζί περνούν διάσημοι πολιτικοί και καλλιτέχνες όπως: η Μελίνα και ο Joe Dassin, η Dalida, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Billy Bo, ο Πολατώφ και ένα σωρό άλλοι επώνυμοι. Όλοι έρχονται για να δοκιμάσουν τα μαγειρευτά του και τις διάσημες πια σπεσιαλιτέ του, αλλά και για να γνωρίσουν τον ίδιο τον Τζίμη, τον celebrity σεφ της εποχής του.

I Ipeiros 3 I Ipeiros 2 I Ipeiros 8 I Ipeiros 9I Ipeiros 4

«Χαμογελαστός και πάντα φιλόξενος», έτσι τον θυμάται η κόρη του. Συνεχίζει να συμπεριφέρεται σε όλους το ίδιο. Πρωτοπόρος και ανατρεπτικός, μαζί με τα ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα σερβίρει σαμπάνια και δίπλα στις ακριβές καρέκλες βάζει καφάσια για να κάτσουν οι πελάτες όταν γίνεται το αδιαχώρητο. Ήξερε να παντρεύει επιδέξια το ευτελές με το πολύτιμο. Καταφέρνει και ταιριάζει με μοναδικό τρόπο την παραδοσιακή κουζίνα του χωριού με την εκλεπτυσμένη κουζίνα του Παρισιού. Το 1986 o Jimmys τιμάται με τον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό τίτλο από τον Πρόεδρο τότε της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, τον Jacques Delors. Ταξιδεύει στις Βρυξέλλες και γίνεται ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Μαγείρων.

Όμως η Ράνια λεει ότι το μεγάλο του όνειρο, το πιο φιλόδοξο, ήταν το «Οινομαγειρείο Ήπειρος», ένα οικονομικό εστιατόριο στην καρδιά της Βαρβακείου που σερβίρει το πιο φρέσκο κρέας και του αφήνει την ελευθερία να δημιουργήσει καθαρά παραδοσιακά πιάτα όπως αρνάκι φρικασέ, μοσχαράκι γιουβέτσι, αλλά και τις αγαπημένες του σούπες, εφτά στον αριθμό, με μεγάλη του σπεσιαλιτέ την μαγειρίτσα . Ένα μαγαζί καθόλου δήθεν, όπου με το που πατάς το πόδι σου ξέρεις και τι θα φας και τι μπορείς να περιμένεις.

Το εστιατόριο δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί καθημερινά εδώ και 11 χρόνια και κλείνει μόνο από τις 21:00 μέχρι τις 02:00. Όλες τις υπόλοιπες ώρες είναι ανοιχτό για κάθε πεινασμένο στομάχι αλλά και για απαιτητικούς ουρανίσκους που μπορούν να εκτιμήσουν το καλό φαγητό.

Φεύγω με ευγνωμοσύνη που το ανακάλυψα (έστω και με καθυστέρηση) και σας το προτείνω με το ένα χέρι στο ευαγγέλιο (λέμε τώρα) Το μόνο σίγουρο: το καλύτερο γιουβέτσι με διαφορά.

I Ipeiros 7 I Ipeiros 10

Οινομαγειρείο Ήπειρος, Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, Αθήνα. 

Κείμενο: Τζούλη Αγοράκη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag