Ο Απόστολος Χρήστου είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Είναι από αυτά τα μικρά διαμάντια που κρύβονται στη χωρά και, που αν τους δοθεί λίγος χώρος, μπορεί να σε καταπλήξουν και να σε κάνουν περήφανο. Είναι μόλις  δεκαεπτά χρονών και έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο, σημειώνοντας μάλιστα παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ στο τοίχο των επιτευγμάτων του υπάρχουν άλλα δυο ασημένια μετάλλια. Κλείσαμε τη συνέντευξη κάπως ανορθόδοξα, μέσα από το facebook, και συναντηθήκαμε στο ανοιχτό κολυμβητήριο του Αγίου Κοσμά. Από τις φωτογραφίες έβλεπα ένα ξανθό παιδάκι που μπορεί να ήταν δεκατέσσερα άντε το πολύ δεκαπέντε χρονών. Όταν τον είδα στην είσοδο του κολυμβητηρίου δεν τον γνώρισα, με πλησίασε εκείνος και μου συστήθηκε, ήταν ένα χαμογελαστό ξανθό ντερέκι, καμία σχέση με τις φωτογραφίες.

Apostolos Christou 6 Apostolos Christou 3 Apostolos Christou 9

Ξεκινήσαμε από την αρχή, με το πώς ξεκίνησε να ασχολείται με την κολύμβηση.
«Μικρός ξεκίνησα, εφτά χρονών, πιο πολύ για να μάθω να κολυμπάω και μετά ξεκίνησε να μου αρέσει πιο πολύ και συνέχισα πιο εντατικά. Δώδεκα χρονών ξεκίνησα να πηγαίνω κάθε μέρα στο κολυμβητήριο. Πρώτα ήμουν στην Πετρούπολη μετά πήγα στο Περιστέρι και φέτος ήρθα στον Ολυμπιακό».

Κάποιος που δεν γνωρίζει και δεν είναι σχετικός με το θέμα θα φαντάζεται ότι ο Απόστολος ήταν γεννημένος για να γίνει κολυμβητής, γεννημένος για να φέρνει μετάλλια στο σπίτι. Καμία σχέση. «Ήταν απόφαση των γονιών μου να ξεκινήσω κολύμβηση και ενώ στην αρχή η αλήθεια είναι ότι δεν πολύ ήθελα επειδή το θεωρούσα δύσκολο άθλημα, με τον καιρό άρχισε να μ’ αρέσει και ήθελα να πηγαίνω. Τα πρώτα χρόνια χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και προπόνηση άρχισα να κάνω καλούς χρόνους και κατάλαβα ότι αν αρχίσω να δουλεύω εντατικά θα καταφέρω πολλά περισσότερα πράγματα».

Τον ρωτάω να μου πει πώς ένα παιδί σε μια τόσο μικρή ηλικία αντιλαμβάνεται όλη αυτή την επιτυχία και την αγάπη που δέχεται από τον κόσμο. «Νιώθω μεγάλη χαρά και ευτυχία αφού είμαι τόσο μικρός και έχω καταφέρει τόσα πολλά πράγματα και θέλω να συνεχίσω έτσι στο μέλλον. Οι φίλοι μου δεν το πίστευαν ότι θα είχαν έναν φίλο τόσο καλό και τόσο γνωστό στη κολύμβηση και είναι περήφανοι».

«Από την πολιτεία είσαι ευχαριστημένος, σε αγκάλιασε για τις επιτυχίες που μας χάρισες;».
«Υπάρχει η κρίση και από μια μεριά καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν, αλλά χωρίς ώθηση, κίνητρα και βοήθεια θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί ο αγώνας  και θα ήθελα να μου προσφέρουν κάποια παραπάνω πράγματα, όπως κάποια κάλυψη στον οικονομικό τομέα. Βοηθάνε, αλλά όχι όσο πρέπει, γιατί τα πράγματα που έχω κάνει θα χρειάζονταν –πιστεύω- μια παραπάνω βοήθεια».

Ο Απόστολος τώρα ετοιμάζεται για την ολυμπιάδα νέων που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα, και για του χρόνου ο στόχος του είναι το παγκόσμιο ανδρών στη μικρή κατηγορία. «Το επίπεδο ανταγωνισμού στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι ιδιαίτερα υψηλό και πάντα σου δημιουργούνται αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρεις, αλλά δεν το έβαλα εύκολα κάτω συνέχισα να προσπαθώ».

Του ζητάω να γυρίσει λίγο πίσω και να θυμηθεί την αντίδραση του όταν κατάλαβε ότι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ. «Είχα προετοιμαστεί για τους αγώνες και για μια καλή κούρσα και ήρθε το παγκόσμιο ρεκόρ κι ικανοποιήθηκα και χάρηκα πάρα πολύ που το είδα. Ο προπονητής μου πίστευε πάρα πολύ σε εμένα και ουσιαστικά αυτός με έσπρωξε σε όλο αυτό ανεβάζοντάς μου συνέχεια την αυτοπεποίθηση. Εγώ δεν το πίστευα τόσο όσο ο προπονητής μου, πίστευα ότι θα κάνω έναν καλό χρόνο μόνο».

Apostolos Christou 8 Apostolos Christou 2

Μου έκανε εντύπωση πώς ένα παιδί που πηγαίνει ακόμα σχολείο και ασχολείται επαγγελματικά με την κολύμβηση βρίσκει χρόνο να τα συνδυάσει.
«Ήταν δύσκολο να συνδυάσω τη κολύμβηση με το σχολείο γιατί έπρεπε να προπονούμαι συνέχεια και να διαβάζω για το σχολείο και το φροντιστήριο ταυτόχρονα, αλλά κατάφερα στο τέλος να ρυθμίσω το πρόγραμμά μου κόβοντας τα φροντιστήρια και ξεκινώντας ιδιαίτερα ώστε να μπορώ να ρυθμίζω το χρόνο μου. Ελεύθερο χρόνο δεν έχω αρκετό, περισσότερο ίσως τα σαββατοκύριακο που δεν έχω σχολείο, αλλά τις καθημερινές λόγω προπόνησης δεν είχα. Γενικά, πάντως, ζω μια στερημένη ζωή θα έλεγα. Μου λείπουν δηλαδή κάποιες βόλτες με τους φίλους που θα ήθελα να κάνω, διακοπές που λόγω προετοιμασίας δεν προλαβαίνω να πάω, και οι εκδρομές που δεν έκανα με το σχολείο. Είναι πράγματα που έχω χάσει. Γενικά, πάντως, είμαι συνέχεια σε εγρήγορση κοιτώντας συνέχεια το ρολόι, έτσι ώστε να τα προλάβω όλα. Ακολουθώ συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και άθλησης που προσπαθώ να τηρώ πιστά. Είναι δύσκολο στην αρχή και κάποιες φορές μπορεί να νιώσω μια βαρεμάρα και μια ανία, αλλά πλέον το έχω εντάξει στη καθημερινότητά μου και συνεχίζω, δεν πτοούμαι».

Του ζητάω να μου μιλήσει για το μέλλον του, τι είναι αυτό που περιμένει και πού θα ήθελε να φτάσει. «Φέτος τελείωσα το λύκειο και επειδή βγήκα «παγκόσμιος» πήρα το άνευ, οπότε μπορώ τώρα να μπω σε όποια σχολή θέλω. Συγκεκριμένα λέω για ναυτιλιακά, μ’ αρέσει σαν σχολή γιατί έχει προοπτικές και δεν είναι τόσο δύσκολη απ’ ό,τι λένε. Με την κατάσταση που επικρατεί δεν μπορείς να ζήσεις μόνο από την κολύμβηση και έτσι πρέπει να συνδυάσω και τη δουλειά, ώστε να εξασφαλίσω το μέλλον μου σε οικονομικό τομέα, οπότε θα προσπαθήσω να συνδυάσω και το κολύμπι και το Πανεπιστήμιο».
Apostolos Christou 7 Apostolos Christou 5

Καλή συνέχεια Τόλη, ο κόσμος σου ανήκει.

Συνέντευξη: Τάσος Αντωνόπουλος
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος