Ο Γιάννης Καρδάσης είναι γραφίστας, DJ, ραδιοφωνικός παραγωγός, αρκετά τελειομανής και με μεγάλη αγάπη για τα καρτούν. Του αρέσει η μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου εντύπου. Τέτοια αγάπη για έντυπα δεν έχω ξαναδεί σε άνθρωπο. Μιλάμε για μια αγάπη σχεδόν φετιχιστική.

Στις 24 Οκτωβρίου, στην πρώτη του έκθεση με τίτλο «Two Divided By Zero», θα παρουσιάσει έργα του. Τα έργα του είναι «εργάκια» και «βουβάλια» όπως του αρέσει να τα διαχωρίζει. Είναι ένα συνδυασμός εικόνας, φωτογραφίας και τυπογραφικών τεχνικών. Πρωταγωνιστής σε όλα αυτά είναι το έκπληκτο πρόσωπο του Osomatsu, ενός manga χαρακτήρα από το 1962.

Patience Oso Hipster Mao

Όταν του ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για τον εαυτό του, δεν μίλησε ούτε για σπουδές ούτε για διακρίσεις. «Sound and vision. Εικόνα και ήχος» λέει. «Αυτά σκέφτομαι συνέχεια. Με αυτά ασχολούμαι. Και μάλλον ήρθε η ώρα αυτά τα δύο να συναντηθούν».
Η αγάπη του Γιάννη για την γραφιστική φαίνεται ακόμα και από τις μπλούζες που φοράει. Οι εννιά στις δέκα έχουν χαρακτήρες κόμικς. «Ανακάλυψα την γραφιστική παρατηρώντας τα περιοδικά, τα εξώφυλλα των δίσκων και τις αφίσες στους δρόμους. Ήθελα να γίνω γραφίστας πριν καν καταλάβω τι είναι αυτή η δουλειά. Έχω μια σχεδόν φετιχιστική σχέση με τα περιοδικά. Ένα από τα πράγματα που μου αρέσουν είναι να ανακαλύπτω νέους τίτλους προσπαθώντας να αποσαφηνίσω τον τρόπο που το καθένα είναι δομημένο. Πάντοτε τα θεωρούσα ιδανικό κοινωνικό βαρόμετρο. Διακρίνεις και καταλαβαίνεις πολλά, ανάλογα με τις χρονιές που έχει εκδοθεί κάθε έντυπο. Το layout, οι διαφημίσεις, τα πρόσωπα που προβάλλονται. Πολλά από αυτά ήταν -για κάθε συγκεκριμένη χρονιά- και ο μοναδικός τρόπος να ενημερωθείς για ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο. Έχω δουλέψει σχεδόν σε όλα τα είδη των εντύπων από τις αρχές του ‘90 και ακόμα δεν μου έχει φύγει αυτή η άγρια χαρά που νιώθω όταν μυρίσω κάτι φρεσκοτυπωμένο».

Για την έκθεσή του στο magaze, μάζεψε σιγά σιγά υλικό μέχρι που μια πολύ καλή του φίλη του έβαλε την ιδέα της έκθεσης. Έτσι, ο ‘‘Good Times… For A Change’’ αποφάσισε να κατέβει στο κέντρο της πόλης και να πει ό,τι έχει να πει. «Η έκθεση έχει τίτλο «Two Divided By Zero» και αφορά σε πράγματα που με την πρώτη ματιά δείχνουν αταίριαστα, απίθανα, ακόμη και απραγματοποίητα. Κάτι σαν το μηδέν που δεν πειθαρχεί σε όλους τους κανόνες των αριθμών. Πως θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε μια άπειρη ποσότητα από τίποτα και να πάρουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό; Πολύ απλά η διαίρεση δεν εκτελείται, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Αυτή καθαυτή η αδυναμία της διαίρεσης με το μηδέν οδηγεί σε πολλά παράδοξα. Αυτό είναι το Two Divided By Zero».

Lie Here Sharp Greka mag Extremely

Το ψευδώνυμο του Γιάννη είναι «Good Times… For A Change». «Αυτή ήταν η ονομασία της πρώτης μου ραδιοφωνικής εκπομπής. Στις συναντήσεις με τους άλλους παραγωγούς, αποκαλούσαμε ο ένας τον άλλο με τους τίτλους των εκπομπών και επειδή ολόκληρος ο τίτλος ήταν μεγάλος, ξαφνικά έγινα ο «Good Times». Όταν χρειάστηκα ένα avatar, σκέφτηκα ότι δεν ήθελα να φαίνεται το πρόσωπό μου και άρχισα να ψάχνω για το τι θα μπορούσε να είναι εγώ. O Osomatsu είναι ο βασικός χαρακτήρας ενός γιαπωνέζικου manga του 1962. Τον βρήκα σε ένα σχέδιο, στο εσωτερικό ενός σακακιού και χωρίς να το πολυσκεφτώ, κόλλησα το κεφάλι του σε μια παλιά φωτογραφία του ποδοσφαιριστή Terry Venables και έτσι ο «Good Times» απέκτησε πρόσωπο. Κάπως έτσι αποφάσισα να τον χρησιμοποιήσω σαν το alter ego μου, όπως τον περιπλανώμενο νάνο, στο «Αμελί». Ο Osomatsu εμφανιζόταν όπου εγώ δεν ήθελα ή δεν μπορούσα να πάω, η όπου χρειαζόταν να εμφανιστεί ο «Good Times».

Στα έργα του Γιάννη βρίσκεται παντού ο Osomatsu. Το απίστευτο είναι ότι ενώ έχει την ίδια έκφραση, σου δημιουργεί κάθε φορά διαφορετικά συναισθήματα. «Το πρόσωπο του μπαίνει όπου νομίζω ή θεωρώ ότι χρειάζεται κάθε φορά για διαφορετικό λόγο. Το ενδιαφέρον είναι το πώς και πόσο αλλάζει η έκφραση του δίνοντάς του απλά κλίση η στρίβοντάς τον 180 μοίρες. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι η γεμάτη έκπληξη έκφρασή του».

Extremely Bro Basanizomai 03 01

Κλείνοντας, μιλήσαμε για εμπνεύσεις και επιρροές. «Ακούω συνέχεια μουσική, κάνοντας βόλτες η οδηγώντας. Με αυτό τον τρόπο, σχηματίζονται εικόνες στο κεφάλι μου σε συνδυασμό με στίχους ή ολόκληρα τραγούδια. Είναι πράγματα που σκέφτομαι, νιώθω ή που θέλω να πω και να φωνάξω. Μερικές φορές είναι σχόλια πάνω σε άλλα έργα τέχνης, είτε κλασσικά είτε σύγχρονα. Οι επιρροές ή οι επιδράσεις υπάρχουν σε οτιδήποτε κάνει το βλέμμα να σταματήσει επάνω του. Με αυτή τη σκοπιά, η street art έχει αφήσει και εκείνη το στίγμα της μαζί με τον Warhol, τον Basquiat, την Cindy Sherman αλλά και τους Pierre και Gilles».

Τα έργα του Γιάννη Καρδάση θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Two Divided By Zero» στο Magaze, Αιόλου 33. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 24 Οκτωβρίου στις 21:00.

http://goodtimesfor.tumblr.com/

Gkreka Site bw

Gkreka tel Gkreka tel TEL Gkreka 02 Gkreka 01

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Artwork: Γιάννης Καρδάσης

http://goodtimesfor.tumblr.com/

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag