Ένα εναλλακτικό community κτίζεται σιγά-σιγά στην οδό Κλεισόβης στο κέντρο της Αθήνας. Λίγο πριν το τέλος της Σόλωνος, οι μαγαζάτορες του μικρού στενού αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πολιτιστικό κύτταρο με επίκεντρο πάντα τον πεζόδρομό τους.

Η πρώτη δράση που πραγματοποιήθηκε ήταν ένα graffiti festival το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το οποίο κατέληξε σε street party γεμάτο χρώμα, μουσική, BBQ, αλλά και θετική διάθεση απ’ όλους.

IMG_3383 IMG_3380 IMG_3341 IMG_3352 IMG_3335 IMG_3332 IMG_3318 IMG_3299

Η Μαρία Καλαφάτη από το Cube ήταν αυτή που είχε την ιδέα και τη συζήτησε με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Έτσι, επειδή δεν τους άρεσε ο δρόμος και τα ρολά των μαγαζιών τους ήταν γεμάτα με άσχημα tags, αποφάσισαν να προτείνουν σε καλλιτέχνες που ασχολούνται με το graffiti να φτιάξουν κάτι όμορφο που θα αλλάξει εντελώς την ατμόσφαιρα. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική και μαθεύτηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να έρθουν αρκετά παιδιά. Νομικό πρόβλημα δεν υπήρχε, καθώς ο δήμος Αθηναίων είπε πως αν υπάρχει η άδεια των καταστηματαρχών μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.

Βρέθηκα Κυριακή απόγευμα στο στενό της Κλεισόβης. Η αλήθεια είναι πως περίμενα να δω περισσότερο κόσμο, αλλά είχε προηγηθεί η καλοκαιρινή μπόρα που τους έκλεισε για λίγο όλους μέσα. Παρόλα αυτά, όσο βράδιαζε, το event κατάφερε να μαζέψει και πάλι τον κόσμο του. Το κλίμα ήταν πολύ χαλαρό, οι DJs έπαιζαν τους ρυθμούς τους, ενώ η ψησταριά με τα καλαμάκια δούλευε υπερωρίες.

Έπιασα συζήτηση με τον Zie, έναν νέο 23χρονο γκραφιτά. Όπως είπε, ασχολείται πάνω από 10 χρόνια με την τέχνη και βάφει τοίχους. «Η αλήθεια είναι πως όσο δεν ζωγραφίζεις αρρωσταίνεις, είναι πάθος, είναι κόλλημα », ήταν μια φράση που συγκράτησα. Όπως εξήγησε δεν είναι εύκολο να βρεις στην Αθήνα χώρους για να κάνεις τα σχέδιά σου και το συγκεκριμένο κάλεσμα ήταν καλό, αφού όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Οι καλλιτέχνες έκαναν αυτό που ήθελαν και οι μαγαζάτορες στόλισαν τα ρολά τους. Το κέφι συνεχίστηκε με όλο και μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου και δυνατότερη μουσική.

IMG_3293 IMG_3299 IMG_3302 IMG_3313 IMG_3317 IMG_3338 IMG_3350 IMG_3358 IMG_3366 IMG_3385 IMG_3393 IMG_3343

Κείμενο-φωτογραφίες: Ιωσήφ Χαλαβαζής

Follow us on facebook: https://www.facebook.com/grekamag

Follow us on instagram: http://instagram.com/grekamag