Ποια θα ήταν η πρώτη αντίδραση των Αθηναίων σε ενδεχόμενο Grexit; Στον απόηχο του Eurogroup και της προχθεσινής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα υπό το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», κάναμε στους Αθηναίους μία ερώτηση που πλέον δεν μοιάζει και τόσο υποθετική: «Αν αύριο μάθαινες ότι βγήκαμε από την Ευρώπη και επιστρέψαμε στη δραχμή ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες;».

reportaz dromou-01Χρήστος, 43 χρονών.
Θα πήγαινα για καφέ. Αλλά για φραπέ.

reportaz dromou-02Αλέξανδρος, 17 χρονών.
Θα πήγαινα για καφέ. Δεν νομίζω να άλλαζε κάτι για μένα από του χρόνου μπορεί ίσως. Εξαρτάται από το πόσο θα άλλαζαν τα πράγματα για τους μεγαλύτερους που δουλεύουν, εγώ πάω σχολείο ακόμη.

reportaz dromou-03
Θράσος, 18 χρονών.

Φαντάζομαι πάρτι. Γιατί πιστεύω ο καπιταλισμός διαφθείρει τον άνθρωπο. Στο ευρώ κερδίζουν οι τράπεζες, όχι ότι αν πάμε στην δραχμή θα αλλάξει κάτι. Η λύση είναι μόνο σε μια διαφορετική κοινωνία στην οποία ο πλούτος θα κατανέμεται ισότιμα και θα λειτουργούν οι δημοκρατικοί μηχανισμοί. Η κομμουνιστική κοινωνία για μένα είναι η μόνη λύση.

reportaz dromou-04
Παναγιώτα , 19 χρονών.

Πάρτυ. Δεν νομίζω ότι με το να μένουμε στο ευρώ κερδίζουμε κάτι. Δεν νομίζω ότι θα πάθουμε κάτι αν πάμε στην δραχμή είναι άλλα τα συμφέροντα στη μέση.

reportaz dromou-05Πένυ, 16 χρονών.
Δεν θα ήθελα να βγούμε από το ευρώ. Στην αρχή μάλλον θα πανικοβαλλόμουν και μετά θα συνέχιζα τη ζωή μου δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι και να ήθελα.

reportaz dromou-06Μαριάννα, 19 και Αλέξανδρος, 18 χρονών.
Μένουμε στην Αγγλία αυτόν τον καιρό και αν βγαίναμε από την Ευρώπη απλά δεν θα επιστρέφαμε στην Ελλάδα. Ίσως μόνο για διακοπές.

reportaz dromou-07Νίκος, 19 και Φίλιππος, 26 χρονών.
Σοβαρή απάντηση θέλεις τώρα; Θα φεύγαμε από τη χώρα γιατί θα αποξενωνόμασταν.

reportaz dromou-08
Θάνος, 28 χρονών.

Δεν γίνεται να βγούμε από την Ευρώπη. Πού θα πάμε; Στην Αμερική ή στην Αφρική; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είμαστε έτσι και αλλιώς, δεν ξέρω τι θα έκανα.

reportaz dromou-09
Θέμης 40, χρονών.

Δεν ξέρω τι θα έκανα αλλά θα χαιρόμουν. Θα χαιρόμουν γιατί όλα αυτά που γίνονται τώρα είναι ψέμα. Και να κάψουμε τις τηλεοράσεις γιατί από εκεί ξεκινάει όλο το ψέμα.

reportaz dromou-10Άννα, 50 χρονών.
Δεν ξέρω τι θα έκανα, θα βρισκόμουν σ’ ένα χάος. Δεν θα ξέραμε τι θα μας ξημέρωνε, ειδικά εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Εγώ δεν έχω τώρα τσιγάρα στο περίπτερο να πουλήσω και προσπαθώ να επιβιώσω, πληρώνω δήμο, ενοίκιο, ΔΕΗ – πνιγμένη είμαι έτσι, πνιγμένη πιστεύω θα είμαι και σε περίπτωση που επιστρέψουμε στην δραχμή.

reportaz dromou-11
Δώρα, 22 χρονών.

Θα έψαχνα να βρω την αντιστοιχία των χρημάτων και μετά θα καθόμουν να δω τις αντιστοιχίες των τιμών στα προϊόντα, στα ψωμιά, στα γάλατα και σταδιακά, σε όλα τα άλλα.

reportaz dromou-12
Πάνος, 30 χρονών.

Ή θα έφευγα από τη χώρα ή θα πήγαινα πίσω στο χωριό μου και το χωριό μου είναι και πάρα πολύ ωραίο – Πύλη Τρικάλων forever!

reportaz dromou-13
Γιώργος, 24 χρονών.
Θα προσπαθούσα να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα.

reportaz dromou-14
Γιώργος, 22 χρονών.

Δεν θα αγχωνόμουν και πολύ, θα έκανα ότι έκανα και πριν. Είμαι διοργανωτής πάρτι, οπότε θα συνέχιζα να κάνω πάρτι.

reportaz dromou-15Δημήτρης, 23 χρονών.
Θα το αντιμετώπιζα με τρομερή ψυχραιμία γιατί πιστεύω ότι δεν θα άλλαζε πραγματικά κάτι, είτε βγούμε είτε όχι, έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και πιστεύω ότι η λύση θα βρεθεί. Θα είναι μια τρομερή αλλαγή για εμάς αλλά θα έχει και τρομερές επιπτώσεις και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι ένα σενάριο που δεν είναι ιδιαίτερα εφικτό και εφαρμόσιμο.

reportaz dromou-16
Κωνσταντίνος, 44 χρονών.

Δεν είναι και τόσο υποθετική η ερώτηση η αλήθεια είναι. Τίποτα δεν θα έκανα την πρώτη μέρα. Θα περίμενα να δω τι θα αλλάξει. Δεν θα με σόκαρε και δεν θα το ήθελα, αλλά δεν θα ήθελα ούτε και το τσεκούρι αν θα μπορούσαμε να τα βρούμε κάπου στη μέση θα ήταν ιδανικά.

Λευτέρης, 35 χρονών (δεν ήθελε να φωτογραφηθεί).
Who cares?

Ταϊλάν, 45 χρονών – πωλητής περιοδικού Σχεδία (δεν ήθελε να φωτογραφηθεί).
Θα πανηγύριζα γιατί πιστεύω ότι το ευρώ έφερε την οικονομική κρίση και την απαξίωση της κοινωνίας και οι κόποι πολλών χρόνων πήγαν χαμένοι για πολλούς.

Αλέξης, 40 χρονών (δεν ήθελε να φωτογραφηθεί).
Αν το άκουγα πρωΐ, την ώρα που θα ξυπνούσα, απλά θα ξαναέπεφτα για ύπνο.