Μπορεί ο θεός να μην είναι DJ,αλλά είναι DJ σχεδόν οι δύο στους πέντε Έλληνες [άλλοι τόσοι είναι συγγραφείς]. Ο Άλεξ Γουναρίδης είναι 23 και ασχολείται με το DJιλίκι από μικρό παιδί. Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Εκεί έπαιξε για πρώτη φορά μουσική.

Από πότε ασχολείσαι με την μουσική;
Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Μικρός ασχολιόμουν με όλες τις κονσόλες που αφορούν στον ήχο. Ο πατέρας μου είχε ραδιοφωνικό σταθμό και έτσι, μεγάλωσα μέσα σε ηχεία, βινύλια και μουσική!

Alexandros Gounaridis 10

Τι μουσικές σπουδές έχεις κάνει;
Στα 18 μου, ήρθα Αθήνα και σπούδασα ηχοληψία στο ΙΕΚ Αθηνών. Πριν καν τελειώσω την σχολή, μπήκα στην νύχτα της Αθήνας. Άλλωστε έτσι είναι αυτή η δουλειά. Οι δικοί μου γκρίνιαζαν – αν και έπαιζα από τα 16 μουσική στην Κεφαλονιά – αλλά εγώ ήθελα να παίζω μουσική. Η μουσική και το djing είναι κάτι που δεν κόβεται εύκολα, ειδικά όταν το αγαπάς πολύ. Είτε ζεις από αυτό είτε όχι.

Τι μουσική ακούς;
Ακούω κάθε μέρα τόσα πολλά κομμάτια για να τα εντάξω σε playlists που δεν μου μένει χρόνος αλλά και όρεξη για να ακούσω μουσική αποκλειστικά για μένα. Κάποια στιγμή κουράζεται και το μυαλό και το αυτί από την πολύ μουσική. Πιο πολύ μπορώ να πω ότι ψάχνομαι στην house.

Άκουγες διαφορετική μουσική μικρός;
Όλοι νομίζω πως περνάμε από πολλά μουσικά στάδια. Έχω ακούσει και rock και low bap. Λογικό το βρίσκω.

Τι μουσική παίζεις;
Ανήκω στον κλάδο των djs που συμβαδίζουν με την εποχή. Πριν δυο καλοκαίρια πχ, η φάση ήταν τα ξένα. Τώρα είναι τα ελληνικά. Αυτά πουλάνε. Αν θέλω να συνεχίσω να έχω δουλειά, δεν αρκεί να είμαι καλός σε αυτό που κάνω. Στον τομέα μας πρέπει να συμβαδίζεις με την εποχή πολλές φορές. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Άλλοι το θεωρούν ελάττωμα αυτό. Εγώ το βλέπω σαν προνόμιο.

Τι επιρροές έχεις;
Από μικρός, θαύμαζα ένα πράγμα. Πώς γίνεται ένα μυαλό, ένας μόνο άνθρωπος να διασκεδάζει 50, 100, 1000, 500.000 άτομα. Αυτό για μένα ήταν πρόκληση. Ήταν κάτι που δεν γινόταν να μην το δοκιμάσω και να μην το προσπαθήσω. Έβλεπα τον Tiesto και τον Armin Van Buuren να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, πάντα με χαμόγελο και όρεξη. Να δείχνουν με κάθε τους κίνηση πόσο πολύ αγαπούν το djing και πόσο πολύ χαίρονται το κάθε δευτερόλεπτο πάνω στα decks. Ήθελα να το νιώσω και εγώ.

Alexandros Gounaridis 9 Alexandros Gounaridis 3

Αγαπημένος dj;
Ο Armin Van Buuren.

Τι έχεις να πεις για το dj-ιλικι στην Ελλάδα; 1 στους 2 είναι dj.
Το επάγγελμα στην Ελλάδα δεν βρίσκεται σε καλό μονοπάτι. Το πολεμούν πολλοί χωρίς να υπάρχει λόγος. Από τους επιχειρηματίες νυχτερινών μαγαζιών μέχρι και οι ίδιοι οι πελάτες πολλές φορές. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν όλοι να βρίσκουν το εύκολο θύμα στο πρόσωπο του dj. Τώρα, όσον αφορά στο ότι 1 στους 2 Έλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους djs, ισχύει το εξής fact. Το 90% είναι χομπίστες και μόλις το 10% ζει από αυτό. Τα περισσότερα παιδιά βαδίζουν στα μονοπάτια του djing γιατί νομίζουν ότι είναι κάτι εύκολο. Στην πορεία καταλαβαίνουν ότι δεν είναι. Κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της. Η συγκεκριμένη απαιτεί και πολύ χρόνο στο σπίτι και πολύ άγχος στο μαγαζί.

Οι djs φημίζονται ότι δεν είναι μονογαμικοί.
Νομίζω ότι αυτό είναι στον άνθρωπο. Δεν παίζει ρόλο το επάγγελμα. Φήμες πάντα θα υπάρχουν και κάποιες φορές θα επιβεβαιώνονται.

Ρίχνεις πιο πολλές γκόμενες πλέον;
Τις εξιτάρει το επάγγελμα αυτό είναι αλήθεια. Όχι όλες όμως. Αλλά από ένα σημείο και μετά δεν φτάνει μόνο το djιλικι για να ρίξεις μια κοπέλα.

Σου την πέφτουν και άντρες και γυναίκες;
Έχει τύχει να μου την πέσει και άντρας αλλά στις πρώτες κουβέντες έχει καταλάβει ότι δεν είμαι gay.

Το αγαπημένο σου μαγαζί στην Ελλάδα που έχεις παίξει;
Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το νησί μου και το bass club. Εκεί ξεκίνησα. Και κάθε φορά που πηγαίνω, νιώθω ότι παίζω σπίτι μου.

Alexandros Gounaridis 4 Alexandros Gounaridis 1

Σε ποιο μαγαζί ονειρεύεσαι να παίξεις;
Στο Ministry of Sound. Και στο Cavo Paradiso.

Ibiza ή Miami;
IBIZA! Το Miami έχει πολλά φρου φρου και αρώματα και εγώ είμαι από χωριό (γέλια)!

Έχει μέλλον στην Ελλάδα to dj-ιλικι σοβαρά;
Εξαρτάται από το πώς το βλέπει ο κάθε dj. Αν την πάρεις στα σοβαρά την δουλειά σου, θα πάει καλά. Έτσι πάνε αυτά παντού, σε όλες τις δουλειές. Φυσικά, στην Ελλάδα, κανείς δεν θα σε βοηθήσει. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και νέα παιδιά που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα του djing σαν επάγγελμα και της διασκέδασης γενικότερα. Το μέλλον θα δείξει.

https://www.facebook.com/alexgounaridis?fref=ts

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος