Η street art είναι από τη βάση της άμεση και ειλικρινής και αυτό την κάνει ενδιαφέρουσα. Τι κάνει όμως ένας street artist όταν φεύγει ο ενθουσιασμός, ο δρόμος δεν τον γεμίζει πια και σκέψεις όπως βιοπορισμός και «τι κάνω από δω και πέρα» αρχίζουν και τον ανησυχούν; Την απάντηση δίνει η δημιουργικότητα που δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό του street artist και τον ωθεί να βρει νέους τρόπους για να τη διοχετεύσει. «Συνήθως οι street artists ασχολούνται επαγγελματικά με τις τοιχογραφίες, φτιάχνουν εταιρίες με λογότυπα, σχέδια και μπλουζάκια και άλλοι φτιάχνουν vinyl toys. Φαντασία να έχεις και διάθεση για δημιουργία», λέει ο Νίκος ο άνθρωπος πίσω από το ΑΝΤΙΟ. Το ΑΝΤΙΟ είναι κάτι σαν brand που σαν στόχο έχει τη δημιουργία καλλιτεχνικών πρότζεκτ σε ομαδικό ή προσωπικό επίπεδο.

IMG_1316

Ο Νίκος είναι τριάντα χρονών και βάφει στο δρόμο από τα δεκαοχτώ του. Σε κάποια φάση έπιασε δουλειά σε μία εταιρία που έφτιαχναν μπλουζάκια και ήταν η τέλεια ευκαιρία να αρχίσει να εφαρμόζει αυτά που έμαθε στο δρόμο και σε άλλες μορφές. «Είχα φτιάξει ένα μπλουζάκι και κάποιος στο flicker μου το ζήτησε και χάρηκα πολύ. Τότε κατάλαβα ότι με το ίντερνετ πάντα θα βρεθεί κάποιος που θα βρει ενδιαφέρον αυτό που φτιάχνεις. Συνειδητοποίησα ότι η δημιουργικότητα δεν έχει σύνορα».

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Νίκος έφυγε στην Αυστραλία για να δουλέψει και για να ζήσει νέες εμπειρίες. «Εκεί κάπως άνοιξε το μυαλό μου, συνάντησα ανθρώπους που έκαναν πράγματα δημιουργικά και έβλεπες ότι μέσα σε ένα χρόνο κατάφερναν να δημιουργήσουν από το μηδέν πολύ ενδιαφέροντα πρότζεκτ. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι εκεί πραγματικά πειραματίζονται και δεν τους νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι γιατί ξέρουν ότι πάντα θα βρεθεί το κατάλληλο κοινό. Το θαύμασα όλο αυτό και μου έδωσε δύναμη και αποφασιστικότητα να κάνω τα δικά μου. Πήρα ιδέες, είχα χρόνο να σκεφτώ προσωπικά μου πρότζεκτ και τελικά αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα. Μπορεί τα πράγματα να ήταν καλύτερα εκεί οικονομικά, αλλά μου έλειπε ο κύκλος μου, ήθελα να φτιάξω μία ομάδα και να δουλεύουμε μαζί πάνω σε διάφορα δημιουργικά πρότζεκτ. Αυτό είναι ουσιαστικά το ΑΝΤΙΟ. To ΑΝΤΙΟ ξεκίνησε το 2008 με τα παιδιά που βάφαμε τότε μαζί στο δρόμο. Δεν προχώρησε, αλλά έμενα μου άρεσε σαν ιδέα και το είχα πάντα στο μυαλό, ήθελα να το εξελίξω πάντα όμως σε ομαδικό επίπεδο. Ήθελα τη φάση να έρχεται όποιος θέλει, να συνεισφέρει και μετά να φεύγει ή μένει. Το ΑΝΤΙΟ τώρα πλάθεται, ξεκίνησε με το λογότυπο του Μεξικανού, τον Αλφαδάκι, μετά έφτιαξα το Όμικρον που βασίζεται σε μάσκες μεξικάνικες των παλαιστών λουτσαδόρ. Μπορεί να είναι ένα αυτοκόλλητο, ένας τοίχος βαμμένος, ή το πρότζεκτ που έφτιαξα τώρα, το Canthora.

IMG_1338 IMG_1339

To Canthora βασίζεται στο Αnthora, την χάρτινη κούπα που έχουν στην Νέα Υόρκη για να σερβίρουν τον καφέ για τον δρόμο. Η κούπα αυτή κατασκευάστηκε από τον Leslie Buck και βασίστηκε σε αρχαιοελληνικά μοτίβα και πλέον δεν υπάρχει καφέ στην Νέα Υόρκη που να μην τη χρησιμοποιεί. Η κούπα και η χαρακτηριστική φράση “We are Happy to serve” έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της πόλης. Η συγκεκριμένη κούπα πουλιέται ακόμη και σε κεραμική μορφή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σαν σουβενίρ. «Μου άρεσε πολύ σαν ιδέα και το γεγονός ότι είχε το ελληνικό στοιχείο. Σκέφτηκα ότι το “We are Happy to serve you” θα μπορούσε να γίνει “We are happy to paint you” και αντί για μία κούπα να είναι κουτάκι σπρέι. Είναι ένα διακοσμητικό αντικείμενο που μπορεί να αγοράσει ένας συλλέκτης γιατί κυκλοφορεί σε μόλις 42 αντίτυπα ή ένας τουρίστας μιας και έχει το στοιχείο του σουβενίρ. Ήθελα να συνδέσω τη Νέα Υόρκη που γέννησε την street art με την Αθήνα που έχει πάρει κατά κάποιο τρόπο τα ηνία αυτόν τον καιρό. Η συσκευασία του σπρέι είναι ένας κάδος σκουπιδιών και είναι σαν να ανοίγεις τον κάδο και μέσα να έχει κάτι όμορφο. Τη θεωρώ μία πολύ ιδιαίτερη δουλειά και πολύ προσωπική. Για να το κάνω σωστά ταξίδεψα μέχρι την Νέα Υόρκη και έζησα από κοντά την εμπειρία. Η Νέα Υόρκη μου άρεσε πολύ και μου θύμισε κάπως την Ελλάδα. Το Canthora είναι ίσως για ένα λίγο πιο ιδιαίτερο κοινό κι αυτός που θα το αγοράσει θα παρατηρήσει ότι έχω προσέξει κάθε λεπτομέρεια. Μου αρέσει η ιδέα ότι παίρνω ένα σπρέι χρησιμοποιημένο και του δίνω νέα αξία.

IMG_1324 IMG_1323IMG_1327IMG_1293 IMG_1312 IMG_1311 IMG_1307 IMG_1306 IMG_1302 IMG_1299 IMG_1296

Είμαι και εγώ συλλέκτης και μου αρέσουν πολύ τα vinyl toys. To Canthora είναι το πρώτο από πολλά πρότζεκτ που ετοιμάζω. Δεν σκέφτομαι να σταματήσω ποτέ τον δρόμο, απλά σκέφτομαι να το κάνω παράλληλα. Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώνεις όταν κάνεις κάτι δημιουργικό, αλλά εγώ θέλω να το συνεχίσω. Θέλω να κάνω διάφορα πράγματα και να αξιοποιώ τον χρόνο μου δημιουργικά. Μου αρέσει να είμαι συνέχεια σε εγρήγορση και να προκαλώ τον εαυτό μου. Θέλω δημιουργικά να μην στερεύσω ποτέ. Ο δρόμος με έμαθε πολλά και μου αρέσει να χρησιμοποιώ την δημιουργικότητα μου και να την διοχετεύω σε κάτι διαφορετικό».

Το Canthora Spraycan πουλιέται στο Κουμπάκι, Παλλάδος 24, Μοναστηράκι.