Την Παρασκευή το βράδυ παρακολουθήσαμε αγώνα ice hockey σε ένα από τα λιγοστά παγοδρόμια της Αθήνας. Κάτι οι καιρικές συνθήκες, κάτι η μυρωδιά της θάλασσας που κρατάει τον Έλληνα δέσμιο θερινών αθλημάτων, το ice hockey δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα. Λίγο πριν τον αγώνα, βρήκαμε τον Θέμη και μας είπε δυο λόγια για την πιο ποικιλόμορφη ομάδα που μπορείς να φανταστείς και για το πιο γρήγορο και «γαμάτο» -όπως επιμένει γελώντας- άθλημα του κόσμου.

«Όλοι κάνουμε πολύ διαφορετικά πράγματα στην καθημερινότητά μας αλλά το ice hockey είναι ένας βασικός κοινός μας παρονομαστής. Όλοι ξεκινήσαμε σε διαφορετικές εποχές. Αυτοί που είναι πιο μεγάλοι, ξεκίνησαν από πιτσιρίκια στην Τσεχία ή τον Καναδά και μετά, όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα με τους γονείς τους, συνέχισαν να παίζουν στα λίγα παγοδρόμια που είχαμε. Άλλοι ξεκίνησαν στο άσχετο -όπως εγώ για παράδειγμα- και άλλοι απλά κόλλησαν.

IMG_0576 IMG_0595 IMG_0583 IMG_0581

Παίζουμε μαζί πολλά χρόνια. Πολλοί ήμασταν για πολύ καιρό μαζί στην Εθνική ομάδα, με την οποία πήγαμε σε αρκετά παγκόσμια πρωταθλήματα. Στόχος μας στην ομάδα είναι να προωθήσουμε την ανάπτυξη του αθλήματος, να μάθουμε σε νέους ανθρώπους να παίζουν αλλά φυσικά, και να παίζουμε» λέει ο Θέμης και γελάει.

«Ice hockey πρέπει να κάνεις για να νιώσεις καταρχάς το «τσούλημα» στον πάγο αλλά και για να βιώσεις την ομαδικότητα και την ένταση του παιχνιδιού. Πρόκειται για ένα άθλημα που συμπεριλαμβάνει στρατηγική, δύναμη, ευελιξία, ταχύτητα και πειθαρχία. Θέλει υπομονή στην αρχή. Μετά το μόνο που θέλει είναι λίγο χώρο στο αυτοκίνητο για τα μπαστούνια και τον εξοπλισμό. Είναι το πιο γρήγορο και το πιο γαμάτο άθλημα στον κόσμο.

Στην Ελλάδα υπάρχουν οχτώ ομάδες ανδρών και δυο γυναικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αγαπημένη μας ομάδα τους «Ιπτάμενους Αθηνών» και αγαπημένο παίκτη τον Παύλο «Bure» Κασαμπούλη. Λένε ότι η νοοτροπία του Έλληνα χωράει μόνο ζέστη, παραλία και τα συμφραζόμενα. Δεν συμφωνώ. Όπως και να’ χει όμως, το χόκεϊ είναι απλώς ένα από τα περιθωριακά αθλήματα που δεν αναπτύχθηκαν ποτέ στην χώρα μας για πολλούς λόγους. Πριν από δέκα χρόνια, υπήρχε το πρωτάθλημα άρα και η ευκαιρία να αναπτυχθεί πολύ το άθλημα. Νέα παιδιά έμπαιναν σε συλλόγους, υπήρχε κινητικότητα. Δυστυχώς το χάσαμε λίγο σε κρατικό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Βασίλισσα του ice hockey είναι σίγουρα ο Καναδάς αν και μερικοί λένε ότι στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ένα αντίστοιχο άθλημα με μπαστούνι και μπαλίτσα. Ξέρεις, με τον Ηρακλή τερματοφύλακα» μας λέει ο Θέμης και ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια. «Η αλήθεια είναι ότι στον Καναδά γεννήθηκε το hockey όπως το γνωρίζουμε τώρα. Μάλιστα η πρώτη ανάπτυξη του παιχνιδιού έγινε από γυναίκες. Λόγω φαλλοκρατισμού, το σταμάτησαν και χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να πάρει πάλι μπροστά. Δεν είναι το «σκληρό» άθλημα που είναι μόνο ξύλο και χτυπήματα όπως όλοι νομίζουν. Είναι ένα πολύ εκλεπτυσμένο και όμορφο άθλημα, σχεδόν σαν χορός με μπαστούνια και πάγο. Συνήθως δεν έχει σοβαρά χτυπήματα. Απλά πού και πού βλέπεις τους παλμούς να ανεβαίνουν και χτυπάς λίγο πιο δυνατά. Έχουμε δει διάφορα, αλλά πραγματικά τίποτα πολύ άσχημο».

IMG_0602 IMG_0754 IMG_0725 IMG_0670 IMG_0637 IMG_0631 IMG_0622IMG_0784 IMG_0889 IMG_0867 IMG_0855 IMG_0808

Η ομάδα αποτελείται από τους Αλέξανδρος Ράλλης (ξενοδόχος), Ιάσων Παχός (σχεδιαστής ρούχων), Ορέστης Τίλιος (πληροφορική), Νίκος Χατζηγιάννης (δημόσιος υπάλληλος), Γιώτης Ευκαρπίδης (συνταξιούχος), Γιώργος Καλύβας (υπάλληλος), Αντώνης Κουλούρης (υπάλληλος), Δημήτρης Καλύβας (πληροφορική), Marcus Filipsson (φοιτητής), Διογένης Σούρας (επιχειρηματίας), Παύλος Κασαμπούλης (επιχειρηματίας), Ηλίας Καφούρος (καλλιτέχνης), Θέμης Λαμπρίδης (σκηνοθέτης) και παίζουν κάθε Παρασκευή στο παγοδρόμιο, στο Athens Heart. Η είσοδος είναι ελεύθερη.