Εκεί που οι πωλήσεις της μουσικής στη φυσική μορφή έχουν πέσει σε νούμερα ρεκόρ, οι εταιρίες που φτιάχνουν δίσκους βινυλίου ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια –τους τελευταίους μήνες μόνο στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον τρεις καινούργιες. Το βινύλιο επανακάμπτει όπως και όλα τα αντικείμενα φετίχ της προ-ψηφιακής εποχής και πουλάει σε νοσταλγούς του παλιού καλού ήχου και junkies της αισθητικής. Έτσι κι αλλιώς, το βινύλιο και η κασέτα είναι διαχρονικά αντικείμενα του στυλ.

Το six d.o.g.s. μετά από πέντε χρόνια επιτυχημένης πορείας στα μουσικά πράγματα της Αθήνας, αποφάσισε να επεκτείνει τις δράσεις του και να πάρει το ρίσκο μιας δισκογραφικής. Έτσι πρόσφατα γεννήθηκε η six d.o.g.s records. H νέα δισκογραφική θα έχει δύο κατευθύνσεις: η μία θα είναι κυκλοφορίες ηλεκτρονικού club ήχου και η άλλη κυκλοφορίες από μπάντες της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής. Η πρώτη θα λέγεται Μάρκος και η δεύτερη Gilda. Ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος και ο Παναγιώτης Πιλαφάς που είναι και οι ιδιοκτήτες του six d.o.g.s, βρίσκονται πίσω από το project. Θέλουν κατά κάποιον τρόπο να καταγράψουν αυτό που γίνεται στο six d.o.g.s τόσα χρόνια και να στηρίξουν τους ανεξάρτητες Έλληνες μουσικούς.

6 DOGS Records 01

Πώς προέκυψε η six d.o.g.s records;
Είναι μία ιδέα που την είχαμε χρόνια. Δεν τολμούσαμε λόγω έλλειψης χρόνου και τελικά, γύρω στην άνοιξη, το πήραμε απόφαση και το κάναμε. Αποφασίσαμε να έχει δύο μουσικά παρακλάδια. Το ένα θα είναι ηλεκτρονικού, club ήχου και το άλλο οι μπάντες. Θα λέγονται Μάρκος και Gilda αντίστοιχα. Ο Μάρκος και η Gilda είναι τα δύο σκυλιά που έρχονται στο Six D.o.g.s. H Gilda έρχεται στα πάρτι και αράζει και ο Μάρκος στα live. Οι κυκλοφορίες θα γίνονται μόνο σε βινύλιο και διαδικτυακά. Η πρώτη κυκλοφορία εγκαινιάζεται την Παρασκευή, με την κυκλοφορία του άλμπουμ των The East, μία νέα μπάντα που κυκλοφορεί για πρώτη φορά τη μουσική της. Η ηλεκτρονική κυκλοφορία θα είναι του Γιώργου Lemos. Μία techno διασκευή σε ένα παλιό ρεμπέτικο κομμάτι. Θα έχει δύο πλευρές το δισκάκι, στη μία πλευρά θα είναι το original mix του Γιώργου Lemos και στην άλλη ένα re-edit του Μάρκου Σπανουδάκη που ηχογραφεί ως Kreon.

Ποιος επιλέγει τους μουσικούς;
Οι επιλογές κατά κύριο λόγο γίνονται από εμάς. Η μουσική που διαλέγουμε είναι αυτή που μας αρέσει. Έχουμε μία ολόκληρη ομάδα από πίσω, ο καθένας μπορεί να ακούει διάφορα, αλλά έχουμε και κάποια κοινά γούστα στη μουσική. Επίσης έχουμε έναν πολύ μεγάλο πυρήνα και δίκτυο ανθρώπων από το Six D.o.g.s.

Γιατί επιλέξατε το βινύλιο;
Η αλήθεια είναι ότι δεν συζητήσαμε καν το γιατί. Το CD δεν το σκεφτήκαμε ποτέ. Το είναι CD κάτι που πεθαίνει παγκοσμίως και δεν έχει ούτε είκοσι χρόνια ζωής, ειδικά στις ανεξάρτητες κυκλοφορίες. Έτσι κι αλλιώς η μουσική κυκλοφορεί και με άλλους τρόπους, μπορείς να την βρεις στο internet να την κατεβάσεις. To βινύλιο ουσιαστικά είναι ένα συλλεκτικό, όμορφο αντικείμενο για να θυμάσαι την μουσική σου επιλογή. Το CD ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε έτσι. Επίσης το βινύλιο είναι ένα μέσο που δεν έχει μεγάλη φθορά και έχει τη μεγαλύτερη μουσική πιστότητα στο τελικό αποτέλεσμα του ήχου. Στην παγκόσμια αγορά η παραγωγή του βινυλίου έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Τα δικά μας δισκάκια έρχονται από την Αγγλία, από το Vinyl Factory.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Στόχος μας είναι να κάνουμε μικρές κυκλοφορίες. Θα βγαίνουν 500-1000 αντίτυπα από το κάθε άλμπουμ, ανάλογα και με τη ζήτηση. Δεν έχουμε κάποιο εμπορικό στόχο. Περιτριγυριζόμαστε από μουσική εδώ και χρόνια και ήταν απλά η λογική εξέλιξη. Δεν έχουμε στόχο να ξεπουλήσουμε πλατινένιους δίσκους, αλλά να βάλουμε το λιθαράκι μας στην παγκόσμια δισκογραφία. Το κύριο κίνητρο είναι η διαδικασία της παραγωγής ενός δίσκου και για τους δυο μας. Εμείς δεν το κάνουμε για να ζήσουμε, θέλουμε αυτό που κάνουμε στο Six D.o.g.s .να καταγραφεί. Θέλουμε να καταγράψουμε όλα όσα έχουμε κάνει, δεν είναι ένα απλό μπαράκι που κάνει live, εμείς το βλέπουμε σαν ίδρυμα. Και το site μας είναι ένα καλλιτεχνικό πόρταλ της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής. Η δισκογραφική είναι μία συνέχεια αυτού. Οι Έλληνες παραγωγοί και μουσικοί πρέπει να βρουν τρόπο να εκφραστούν. Έχουμε μουσικούς και παραγωγούς παγκόσμιας εμβέλειας.

6 DOGS Records 02

Τι προσφέρει η six d.o.g.s records στους μουσικούς;
Συνεργαζόμαστε με ένα στούντιο στο Νέο Ηράκλειο από όπου έχει περάσει όλη η indie σκηνή της Αθήνας. Είναι ένα απίστευτο στούντιο, σαν σαλέ στην Αράχωβα. Πρέπει να είναι από τα καλύτερα στούντιο που υπάρχουν στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε με ένα πολύ καλό σχεδιαστικό γραφείο, τους Bend Design. Συνεργαζόμαστε με κειμενογράφους, φωτογράφους και όλα όσα χρειάζεται μία δισκογραφική. Έχουμε κάνει μία πολύ συνεπή προσπάθεια προσφέρουμε όλο το πακέτο της παραγωγής του βινυλίου και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο καλλιτέχνης. Έχει πολύ δουλειά και τρέξιμο, αλλά είναι ντροπή να το χαρακτηρίζουμε δουλειά γιατί -πάνω από όλα- περνάμε καλά. Δεν θα βγάζουμε πέντε δίσκους τον μήνα, αλλά μέχρι τον Μάρτιο έχουμε κλείσει ήδη δέκα κυκλοφορίες.

Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, γιατί πιστεύετε ότι δεν ακούγεται σχεδόν τίποτα από αυτά στο ραδιόφωνο;
Από τη μία είναι λογικό γιατί είναι ένα είδος μουσικής που δεν έχει ακουστεί πολύ και δεν έχει αφομοιωθεί από τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ραδιόφωνο που να παίζει φρέσκα πράγματα. Ίσως γιατί η μουσική βιομηχανία είναι σε αδιέξοδο τον τελευταίο καιρό. Φαντάσου, εμείς θα βγάλουμε 500-1000 αντίτυπα από ένα άλμπουμ, ενώ στα μέσα των ’90s αντίστοιχες κυκλοφορίες είχαν 8000-9000 αντίτυπα. Εντάξει, τότε υπήρχαν πενήντα δισκογραφικές, ενώ τώρα πενήντα χιλιάδες. Αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό ανάμεσα σε δουλειές που γίνονται και σε δουλειές που παρουσιάζονται στο ραδιόφωνο. Αυτό δεν είναι τυχαίο, όμως είναι αποτέλεσμα του παγκόσμιου μουσικού μάρκετινγκ. Αυτό έχει διαμορφώσει τα μουσικά γούστα. Αυτό που αρέσει στους πολλούς, δεν είναι και πάντα το ποιοτικό. Πριν από τριάντα χρόνια οι Pink Floyd ήταν mainstream και ταυτόχρονα υπέρ-μπάντα. Δεν είναι εύκολο να γεννιούνται κάθε μέρα μπάντες σαν αυτήν, από την αλλά η μουσική βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει να βγάζει λεφτά και το κάνει με κάθε κόστος. Βρίσκει πράγματα που δεν βασίζονται στην μουσική ευφυΐα του καλλιτέχνη, αλλά άλλα κόλπα και τρικ. Είναι μία τεράστια κουβέντα αυτό, που απλά εδώ την θίγουμε. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε κάτι σε αυτό απλά έχουμε μία κοινότητα ανθρώπων που εκτιμάει πολύ αυτό που παρουσιάζουμε στο six d.o.g.s που ενδεχομένως να αυξάνεται και εμείς είμαστε ευχαριστημένοι.

6 DOGS Records 03

Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου θα γίνει το Launch Party της Six D.O.G.S θα γίνει στο Six D.O.G.S στις 10.00 μ.μ.

https://www.facebook.com/events/790785860984197/

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος