Ακονιστής, σφουγγαράς, λουστράκος, μασίστας, περιπτεράς, παγοπώλης, γαλατάς, λουλουδού, παγωτατζής, ψαράς, φωτογράφος, μουσικοί. Επαγγέλματα του δρόμου της Αθήνας που κάποια συναντάς ακόμη, αλλά τα περισσότερα έχουν εξαφανιστεί. Ο παγοπώλης –ένα πολύ σκληρό επάγγελμα που δεν υπάρχει πια- έβγαινε κάθε μέρα στους δρόμους και κουβαλούσε τεράστια κομμάτια πάγου και τα πουλούσε στους Αθηναίους για να συντηρούν τα τρόφιμά τους πριν έρθουν τα ψυγεία. Λουλουδούδες παλιά υπήρχαν πολλές, τώρα θα βρεις σε ελάχιστα σημεία στην Αθήνα. Και ο περιπτεράς είναι ένα επάγγελμα που σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστεί, καθώς οι άδειες τους δεν μεταβιβάζονται πια. Αυτά τα επαγγέλματα και κάποια άλλα ο Κώστας Θεοχάρης αποφάσισε να τα μετατρέψει σε όμορφες εικονογραφήσεις – που τις έκανε όλες στο χέρι – με αισθητική από τα ’50s και να τις βάλει σε ένα βιβλίο που αξίζει να το έχεις στη συλλογή σου.

Vivlio Athina-08 Vivlio Athina-07

«Η ιδέα μου ήρθε όταν πήγα ένα ταξίδι στην Ισπανία», λέει ο Κώστας, που τον συναντήσαμε στο τέλεια διακοσμημένο σπίτι του στο Κουκάκι, με έπιπλα και πράγματα από τα ’50s και τα ’60s. «Σε ένα τουριστικό μαγαζί βρήκα ένα παλιό βιβλίο με εικονογραφήσεις για τη ζωή στην Αθήνα την δεκαετία του ’60. Το ζήλεψα πολύ. Και κάπως έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω το δικό μου. Άρχισα να σκέφτομαι τί είναι η Αθήνα για μένα και τι οι άνθρωποί της. Και τα καλά και τα άσχημα στην Αθήνα έχουν γίνει από τους ανθρώπους. Πήγα πίσω στην παιδική μου ηλικία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Πετράλωνα και δούλευα από πιτσιρικάς στο καφενείο του πατέρα μου. Ήταν μια λαϊκή συνοικία και πολλοί από τους χαρακτήρες του βιβλίου ζούσαν και δούλευαν στην γειτονιά μου. Θυμάμαι τη λουλουδού, τον λαχειοπώλη που ακόμη και σήμερα υπάρχουν, τον ψαρά. Πρόλαβα και τον ακονιστή, τον θυμάμαι στην πλατεία που φώναζε να του φέρουν μαχαίρια. Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα στα Πετράλωνα, παραμένει γειτονιά», λέει.

«Πώς περνάγατε την ώρα σας στα Πετράλωνα;»

«Πιτσιρικάδες παίζαμε πολύ μπάλα. Θυμάμαι επίσης που πηγαίναμε στα μαρμαράδικα που είχε τότε η Πειραιώς μαζεύαμε κομμάτια, τα στήναμε στο δρόμο και τα χτυπάγαμε, σαν μπόουλινγκ. Παίζαμε με χαρτάκια πανίνι, σούπερ ατού, γράφαμε κασέτες ο ένας στον άλλον, ζωγραφίζαμε και το εξώφυλλο μόνοι μας, θυμάμαι. Καμιά κατάληψη, στο γυμνάσιο».

«Πως αποφάσισες να γίνεις εικονογράφος;»

«Πήγαινα σχολείο ακόμη όταν το αποφάσισα. Δεν ήμουν καλός μαθητής και ήμουν από αυτούς που δεν πρόσεχαν στο μάθημα αλλά ζωγράφιζαν το θρανίο. Ήμουν τυχερός γιατί κατάφερα να κάνω αυτό που ήθελα. Εντάξει οι γονείς μου στην αρχή μου έλεγαν μήπως να πήγαινα για αρχιτέκτονας. Πήγα σε τεχνικό λύκειο και τελείωσα εργοδηγός για να ρίξω νερό στο κρασί μου. Τελικά βέβαια σπούδασα εικονογράφος και αυτό κάνω τώρα».

Vivlio Athina-04 Vivlio Athina-05

«Η αγάπη για την ρετρό αισθητική πώς προέκυψε;»

«Το ρετρό το είχα από μικρός. Οι γονείς μου μού μετέδωσαν την αγάπη για το διάβασμα και τη μουσική και νομίζω η μουσική ήταν αυτή που με επηρέασε. Οι πρώτοι δίσκοι που πήρα ήταν του ’60. Έπαιζα και αρμόνιο και το πρώτο αρμόνιο ήταν παλιό από τα 60’s. Κάπως έτσι νομίζω κόλλησα και το μικρόβιο με τα ρετρό. Θυμάμαι είχαμε επικές μάχες με την μάνα μου για τη διακόσμηση του σπιτιού. Δεν ξέρω αν αυτή η αισθητική με βρήκε ή την βρήκα».

«Ταξιδεύεις; Συγκρίνεις άλλες πόλεις με την Αθήνα;»

«Έχω ταξιδέψει πολύ στην Ευρώπη και συνεχίζω, δεν την έχω χορτάσει ακόμη φαίνεται. Καμιά φορά ναι, συγκρίνω τις πόλεις και τους ανθρώπους που συναντώ με την Αθήνα. Οι Γερμανοί για παράδειγμα είναι πολύ καλομαθημένοι έχουν περάσει πολύ καιρό απομονωμένοι στον «κόσμο» τους και παρά το γεγονός ότι είναι προοδευτικοί στην σκέψη, όταν συναντάνε το διαφορετικό νιώθουν αμήχανα, μπορούν να το διαχειριστούν αλλά τους κάνει να νιώθουν άβολα. Η Αθήνα, μου αρέσει μπορεί επειδή όλες οι μνήμες μου είναι εδώ. Η επικοινωνία που έχω στην Ελλάδα με τους ανθρώπους είναι κάτι που μου λείπει όταν ταξιδεύω. Δεν μου αρέσει να νιώθω τουρίστας. Αυτό που ίσως λείπει από την Αθήνα είναι μια κοινωνία λίγο περισσότερο δεκτική στην αλλαγή. Θα ήταν καλύτερο πιστεύω να αφήναμε τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς να έχουμε το άγχος του ελέγχου. Και αυτό είναι κάτι που πηγάζει από την ελληνική οικογένεια, ότι όλοι έχουμε άποψη όλοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Η Αθήνα είναι γεμάτη πολλά εγώ, που μπορεί να είναι λίγο εμπόδιο στο να έρθει η αλλαγή. Πρέπει να αποδείξεις και να εξηγήσεις πράγματα που δεν χρειάζεται».

Vivlio Athina-02

«Πως επιβιώνεις δουλεύοντας ως εικονογράφος;»

«Όπως όλοι, δεν ζω κάπου αλλού. Το ότι έχω αφοσιωθεί σε αυτό που αγαπώ να κάνω κάποιες φορές μπορεί να με έχει αφήσει χωρίς να έχω να πληρώσω το ενοίκιο ή το ρεύμα και να μην μπορώ να βγω μια βόλτα παραπάνω, συμβαίνει και πάντα θα συμβαίνει. Απλά μεγαλώνοντας το έχω συνειδητοποιήσει και το έχω αποδεχτεί. Δεν είναι κάτι άσχημο, απλά συμβαίνει, η αγάπη θέλει θυσίες και επιμονή. Υπάρχει σκηνή εικονογράφων και εικαστικών στην Ελλάδα που είναι underground. Απλά είναι λίγο σκόρπια τα πράγματα μου λείπει κάτι πιο οργανωμένο και ομαδικό. Νομίζω πως δεν το έχουμε πολύ στην κουλτούρα μας. Ίσως επειδή στο σχολείο το πιο ομαδικό που κάναμε ήταν η αντιγραφή. Δούλευα με έναν φίλο σε ένα τυπογραφείο για μεταξοτυπίες, όταν εκτύπωνα το βιβλίο μου, δεν είχαμε λεφτά για πολλά χρώματα και αναγκαστικά βάλαμε μόνο δύο. Αυτός ο περιορισμός μας έκανε να προσπαθήσουμε πολύ για να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με λίγα μέσα. Αυτό τελικά μας απελευθέρωσε και για μένα είναι συμβολικό ως προς αυτό που ζούμε».

Vivlio Athina-06Vivlio Athina-10 Vivlio Athina-09

«Τι σου αρέσει στην Αθήνα;»

«Μου αρέσει πολύ ο περιφερειακός του Θησείου όπου πηγαίνω και κάνω βόλτες με το μηχανάκι. Γενικά μου αρέσουν κομμάτια της Αθήνας, έχω στο μυαλό ένα κολλάζ της πόλης, μία σύνθεση δικιά μου που δεν είναι η πραγματική της εικόνα, είναι το πώς την βλέπω εγώ. Μου αρέσουν πολύ οι στοές, τα μαγαζιά μέσα στις στοές, τα παλιά θυρωρεία στις πολυκατοικίες, τα παλιά τυπογραφεία, μου αρέσει το χειρόγραφο «είσοδος» που ξέρεις ότι κάποιος το έγραψε για να σε καλωσορίσει, είναι πολύ ευγενικό».

Το βιβλίο του Κώστα Θεοχάρη, «Αθήνα, η ζωή στους δρόμους», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gramma και κοστίζει 15 ευρώ.
http://grammabooks.gr/product/athina-i-zoi-stous-dromous/

Vivlio Athina-03 SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSCu03B7 u03B6u03C9u03AE u03C3u03C4u03BFu03C5u03C2 u03B4u03C1u03CCu03BCu03BFu03C5u03C2

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες:
Elizabeth Rovit