Με τον Ιωάννη γνωριστήκαμε μέσω facebook. Λίγο ανορθόδοξα στην αρχή, αλλά όταν πρόσεξα τη δουλειά του κατάλαβα ότι δεν ήταν άλλο ένα τυχαίο add. Η εκτίμηση μου άρχισε να μεγαλώνει όταν στο timeline μου άρχισαν να πετάγονται κατά καιρούς διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Φωτογραφίσεις, περίεργα ρούχα (αυτά που βλέπεις στις πασαρέλες και στην τηλεόραση) και άλλα με κοινό γνώμονα τη χαρακτηριστικά ιδιαίτερη και σίγουρα υψηλή αισθητική του. Του έστειλα μήνυμα. Ήθελα να τον γνωρίσω και να του ζητήσω να με φωτογραφίσει. Όταν αντέδρασε θετικά, χάρηκα πολύ. Την ώρα της φωτογράφισης βρήκα την ευκαιρία και έκανα μια κουβέντα μαζί του.

ioannisroumeliotisforgrekacover

Σπουδές, εμπειρία στις τέχνες, συγκεκριμένες δουλειές και διακρίσεις.
Τελείωσα εσωτερική και εξωτερική αρχιτεκτονική στην Αθήνα και μετά έφυγα στο εξωτερικό όπου πέρασα σχέδιο μόδας και αρχιτεκτονική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Ήμουν τυχερός γιατί ήταν και η τελευταία χρονιά της Vivienne Westwood που δίδασκε εκεί οπότε και η φοίτησή μου δίπλα της, η οποία αποτέλεσε μια τελείως διαφορετική οπτική που μου προσφέρθηκε όσον αφορά στη μόδα και τη σύνδεσή της με τις τέχνες, με οδήγησε στο να μεταπηδήσω στο performance art και παράλληλα (και εν συνεχεία) στο graphic design, photography, video art, experimental film, και τέλος, fictional film με καθηγητές όπως οι Maria Vedder, Thomas Arslan, Heinz Emigholz και Isabelle Spengler. Συνεπώς, η συμμετοχή μου σε φεστιβάλ κινηματογράφου και σε εκθέσεις ήταν φυσικό επόμενο για την άνθηση της καριέρας μου. Μια από τις διακρίσεις που κατέκτησα ήταν το 2012, που τιμήθηκα από το Ινστιτούτο Κινηματογράφου και Video Art ‘Arsenal-Berlinale’ ως ένας από τους καλύτερους σύγχρονους Έλληνες σκην0οθέτες. Επίσης, το 2013 τιμήθηκα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου, ως ιδιαίτερος καλλιτέχνης, ενώ έχω λάβει πληθώρα διακρίσεων και σε άλλα φεστιβάλ κινηματογράφου καθώς και σε διάφορες εκθέσεις.
Το 2012 βρέθηκα στην Ελλάδα για τα γυρίσματα του δεύτερου, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ μου πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα όπου και ερωτεύτηκα. Τον ίδιο χρόνο πήρα υποτροφία για το master μου στο CalArt στην California, το οποίο δεν πραγματοποίησα αφού η μοίρα με ήθελε ερωτευμένο και επαναπατρισμένο προκειμένου να συνεχίσω την πορεία μου. Από το καλοκαίρι του 2013 μέχρι και τώρα βρίσκομαι στην Ελλάδα, επικεντρωμένος και αφιερωμένος στο σχέδιο μόδας και στο πώς το ένδυμα μπορεί να παραστεί ως έργο τέχνης και να ενσωματώσει τις παραπάνω σπουδές, γνώσεις και εμπειρίες μου. Την 1η Φεβρουαρίου άνοιξα το δικό μου atelier στην οδό Τσακάλωφ 16 στο Κολωνάκι.  

ioannisroumeliotisforgrekaOK1

Τι σε εμπνέει;
Ο κινηματογράφος, ο χορός και το σύγχρονο σώμα, η γλυπτική και η ζωγραφική, τα όνειρα, τα δομικά υλικά και ο έρωτας.

Από τι έχεις βγάλει τα περισσότερα χρήματα που έχουν περάσει από τα χέρια σου;
Τα χρήματα, σε αυτό που κάνω, είναι το τελευταίο που σκέφτομαι. Δεν πιστεύω ότι η δουλειά ενός καλλιτέχνη μπορεί να αξιολογηθεί με χρήματα. Απλώς τον βοηθούν να συνεχίσει. Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, ήταν για δουλειές κατά παραγγελία.

Τι είναι αυτό που πρέπει να έχει κάποιος για να φορέσει τα ρούχα σου;
Τα ρούχα μου, πιστεύω ότι πρεσβεύουν την κινηματογραφική πλευρά της ζωής, το νέο σώμα και το πώς αυτό εντάσσεται στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τον εικαστικό κόσμο. Κατά τη γνώμη μου, απευθύνονται σε αυτούς οι οποίοι ενσαρκώνουν αυτές τις απόψεις ή σε αυτούς που θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτό.

Πες μου για το ατελιέ και τη τρέχουσα κολεξιόν. Τι να περιμένει κάποιος από εσένα στο μέλλoν;
Ως αποτέλεσμα των καλλιτεχνικών εμπειριών μου και της αισθητικής μου, ο χώρος έχει την ίδια χρονική μεταβλητότητα με την εκάστοτε collection μου. Σε συνεργασία με την πρωτοποριακή εταιρεία κατασκευής δομικών υλικών PROLAT, δημιουργώ ένα περιβάλλον αποκυήματα και συνέχεια του οποίου αποτελούν οι δημιουργίες μου. Βασικό χαρακτηριστικό των ρούχων είναι ο συνδυασμός των αρχιτεκτονικών μου γνώσεων, των καινοτόμων δομικών υλικών και της εμπειρίας μου στον κινηματογράφο και το performance. Η συνέχεια έπεται και θα είναι σίγουρα ανατρεπτική.

ndinagiagrekachorislabelioannis bfLIAKOSBYFORchorislabel

Το σεξ σε έχει βοηθήσει ποτέ στη ζωή σου;
Το sex όχι, αλλά ο έρωτας πολύ. Είναι αυτό που μου δίνει δύναμη σε ό,τι και να κάνω. Από ένα ρούχο έως ένα film.

Models: Valeni Platakou, Efi Gousi, Vasilis Liakos, Yiorgos Chatzopoulos, Savvas Aslanidis, Alexander Varelidis, Ioannis Roumeliotis Photography etc: Ioannis RoumeliotisFloor and wall surface by PROLAT.

Ioannis Roumeliotis
16, Tsakalof str. Kolonaki, 211 2163724

Email: ioannisroumeliotis@yahoo.com
www.ioannisroumeliotis.com

Facebook: www.facebook.com/IoannisRoumeliotisOfficial

Instagram: ioannisroumeliotis

efigousikaulasketi ioannisroumeliotisforgreka1 efibyforchorislabelioannisroumeliotisforgreka2 ioannisroumeliotisforgreka3 ioannisroumeliotisforgreka4valenichorislabel savvasgiagrekaioannisroumeliotisforgreka5