Η Φωτεινή, η Μαρία και η Στέλλα είναι τρία κορίτσια που μόνο με την διάθεση και την όρεξή τους, χωρίς χώρο, έσοδα ή έξοδα, δημιούργησαν πριν από δυο μήνες την δράση «Ιστορία σαν Παραμύθι». Πηγαίνουν αφιλοκερδώς σε ιδρύματα και οργανισμούς που φροντίζουν παιδιά μη-προνομιούχων οικογενειών και μεταναστών και λένε την ιστορία με τον δικό τους, θεατρικό τρόπο.

Η Στέλλα έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και ασχολείται –μεταξύ άλλων- με τον τομέα της παιδικής εμψύχωσης και ψυχαγωγίας. Η Φωτεινή και η Μαρία σπουδάζουν Παιδαγωγικά. Η Μαρία δουλεύει ως ταξιθέτρια και η Φωτεινή στον τομέα της διασκέδασης παιδιών.

«Η ιδέα μου ήρθε όταν σκεφτόμουν πώς θα μπορούσα να συνδυάσω το μάθημα της ιστορίας-το οποίο στο σχολείο ήταν για μένα ένα βαρετό μάθημα- με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία αλλά όλο αυτό ήθελα να απευθύνεται σε παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε ανέσεις, όπως είναι τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα» μας λέει η Στέλλα. «Συμβουλεύτηκα καθηγητές από τη σχολή μου, παρακολούθησα σεμινάρια και εργαστήρια που είχαν να κάνουν με το θεατρικό παιχνίδι και τη βιωματική μάθηση, διάβασα άρθρα και μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα και ανακοίνωσα σε ένα φοιτητικό γκρουπ στο facebook ότι αναζητώ εθελοντές για το «Ιστορία Σαν Παραμύθι». Πρώτα γνώρισα την Φωτεινή και μετά την Μαρία. Και οι δυο τους έδειξαν ένθερμο ενδιαφέρον για την ιδέα και κάπως έτσι, γίναμε ομάδα.

eleftheria IMG_6394 IMG_6371 IMG_0447 IMG_0414

Η δράση μας είναι εθελοντική και μη κερδοσκοπική αλλά δεν είμαστε ΜΚΟ. Σκοπός μας είναι να διδάξουμε το μάθημα της ιστορίας με έναν διαφορετικό τρόπο απ’ ότι γίνεται στα σχολεία. Πέρα από τη διδασκαλία και την ψυχαγωγία, θέλουμε τα παιδιά να εμπνευστούν, να μελετήσουν και να αγαπήσουν την ιστορία. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Γιατί όπως λέει και ένας Ισπανός φιλόσοφος, «όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει». Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την βιωματική μάθηση, τα παιδιά ζουν την ιστορία, δεν ακούνε για τους ήρωες αλλά γίνονται οι ίδιοι για λίγο οι ήρωες της ιστορίας. Τα «θεατρομαθήματά» μας απευθύνονται σε παιδιά από έξι έως δώδεκα ετών.

Οι ιδέες, η όρεξη και η εργατικότητα δεν χρειάζονται έδρα. Ζούμε στην Αθήνα οπότε μπορείς να πεις ότι η έδρα μας είναι εδώ. Το πρώτο «Ιστορία σαν παραμύθι» πραγματοποιήθηκε στο Χριστοδούλειο Ίδρυμα, ένα ορφανοτροφείο θηλέων. Το κόνσεπτ είχε ως εξής: μέσα σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον, η μούσα του Ομήρου, Καλλιόπη, μας διηγείται πώς και γιατί έγινε ο Τρωικός Πόλεμος. Τα παιδιά γίνονται για λίγο οι ήρωες της ιστορίας παίρνοντας ρόλους ενώ με βιωματικές ασκήσεις, μαθαίνουν γιατί είναι απαραίτητο στη ζωή τους να γνωρίζουν ιστορία. Αγγίζουμε θέματα όπως ο φόβος και η αγάπη. Τα παιδιά απαντούν γραπτώς στην ερώτηση «πότε αισθάνεσαι την αγάπη». Οι απαντήσεις που έχουμε πάρει σε αυτή την ερώτηση είναι αρκετά συγκινητικές.

Υπήρχε ένα κοριτσάκι, με πρόβλημα στην ομιλία του. Όταν άρχισε η εκδήλωση, για κάποιο λόγο απογοητεύθηκε και άρχισε να κλαίει. Από την πείρα μου ξέρω ότι όταν ένα παιδί κλάψει ή απογοητευθεί, συνήθως δεν έχει όρεξη να λάβει μέρος. Μετά από λίγο το παιδί αυτό μπήκε στο παιχνίδι και άρχισε να παίζει με τα υπόλοιπα. Η έκπληξή μου δεν ήταν τόσο ότι τελικά κατάφερε να μπει στο παιχνίδι όσο, ότι το παιδί αυτό -όπως μάθαμε μετά- γεννήθηκε υγιέστατο και λόγω της κακοποίησης που υπέστη, της δημιουργήθηκε πρόβλημα στην ομιλία. Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι το παιδί αυτό -όπως μας είπε η υπεύθυνη- στο «Ιστορία Σαν Παραμύθι» μιλούσε και συμμετείχε πιο πολύ από πότε.

Μια από τις αστείες ερωτήσεις που μου έκανε ένα παιδί λίγο πριν αποχαιρετιστούμε ήταν με τι ασχολούμαι.  Η συζήτηση είχε κάπως έτσι:
«Κυρία τι θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε;»
«Μα είμαι ήδη μεγάλη.»
«Α, τότε τι είστε;»».

IMG_6403 IMG_6495 IMG_6466 IMG_6426 IMG_6408me

Η Στέλλα μιλάει για τα παιδιά και η φωνή της γεμίζει χαρά. «Για μένα η αλληλεπίδραση με τα παιδιά μεταναστών και μη προνομιούχων οικογενειών είναι ένα δώρο. Δεν αισθάνομαι τόσο ότι δίνω όσο ότι παίρνω. Τα παιδιά αυτά μου δίνουν δύναμη. Η ζωή δεν τους φέρθηκε καλά από νωρίς και παρόλα αυτά στην εκδήλωση είδα φάτσες χαρούμενες, γεμάτες όρεξη για γνώση και ζωή».

«Τι ονειρεύεσαι για τα μικρά παιδιά;». «Στην αφίσα μας γράφουμε «Ιστορία Σαν Παραμύθι, διότι το μέλλον μας είναι όλα τα παιδιά του κόσμου και αυτό είναι που πιστεύουμε. Οι ριζικές αλλαγές σε μια χώρα αρχίζουν από την εκπαίδευση. Αν θέλουμε σωστούς πολίτες αύριο, θα πρέπει σήμερα τα παιδιά να έχουν μια σωστή εκπαίδευση που θα τα διδάσκει αλλά και θα τα εμπνεύσει να γίνουν σωστοί και ευσυνείδητοι πολίτες. Κατά τη γνώμη μου η αλλαγή δεν έρχεται από την εξουσία, τους πολιτικούς ή το σύστημα. Η πραγματική αλλαγή θα έρθει από την βάση. Όταν μια κοινωνία ωριμάσει, τότε και μόνο θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει ώριμα διότι δεν μπορεί ένας σοφός λαός να εκλέγει χαζούς πολιτικούς ή ένας τίμιος λαός να εκλέγει απατεώνες πολιτικούς. Η πολιτική και οι πολιτικοί κάθε δημοκρατικής χώρας είναι ο καθρέφτης της εκάστοτε κοινωνίας.

Αυτή την στιγμή, η δράση μας χρειάζεται χρηματοδότες για να μπορούμε να κάνουμε το «Ιστορία Σαν Παραμύθι» στην επαρχία και σε απομακρυσμένες περιοχές, εκεί όπου τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Στην Αθήνα τα υλικά και τα έξοδα μετακίνησης τα πληρώνουμε μόνες μας οπότε δεν χρειαζόμαστε χρηματοδότες. Θέλουμε να δείξουμε ότι άνθρωποι χωρίς χρήματα αλλά με διάθεση να δημιουργήσουν και να συνεισφέρουν, κατάφεραν να φτιάξουν κάτι όμορφο και ωφέλιμο για τα παιδιά.  Το όλο εγχείρημα βασίστηκε στην προσωπική δουλειά των τριών μας αλλά και στους χορηγούς μας».

facebook

istoriasanparamithi2014@gmail.com

IMG_6538 isp-9 isp-4 IMG_6589 IMG_6565 IMG_6549