Στο εργοστάσιο της ελληνικής εταιρείας Cosmos Lac στην Αυλίδα κατασκευάζεται η πιο δυναμική σειρά σπρέι για γκράφιτι στον κόσμο, το Flame του οίκου Molotow. Πήγαμε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, παρακολουθήσαμε την παραγωγή του σπρέι και μιλήσαμε με τον Αχιλλέα Σέγκο -έναν από τους ιδιοκτήτες. Ο Αχιλλέας μάς είπε τα πάντα για την προσπάθειά τους, την επιτυχία τους, για το νέο τους εγχείρημα το Urban Factory και για τις εμμονές τους.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παραγωγή σπρέι για γκράφιτι;
Παράγουμε σπρέι αυτοκίνητου και DIY από το 1985, αλλά μόλις το 2004 αποφασίσαμε να ασχοληθούμε σοβαρά με το γκράφιτι. Ένας λόγος ήταν η δυναμική του γκράφιτι στην αγορά. Ο μεγαλύτερος λόγος, όμως, ήταν η πρόκληση να ασχοληθούμε με ένα σπρέι σχεδόν αδύνατο να παραχθεί στo πλαίσιo της ελληνικής βιομηχανίας. Μιλάμε για την πιο δύσκολη παραγωγική διαδικασία που μπορεί να φανταστεί κάποιος. Σε σχέση με ένα απλό DIY σπρέι, το γκράφιτι έχει την διαφορά που έχει η formula 1 με ένα 1000άρι αυτοκίνητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχουν πάνω από έξι εργοστάσια που παράγουν σπρέι τέτοιας τεχνολογίας.

spray-11 spray-17 spray-18spray-14 spray-13 spray-12 spray-15

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την Molotow;
Η Molotow είναι μία γερμανική εταιρία και με διαφορά ο μεγαλύτερος οίκος ειδών γκράφιτι και fine art στο κόσμο. Το 2012, αφού μελέτησαν τα προϊόντα που είχαμε στην αγορά, -τότε η σειρά μας ονομαζόταν Σίγμα80- μας προσέγγισαν για να παράγουμε αποκλειστικά για αυτούς την νέα τους σειρά, το Flame. Ήταν το πιο δύσκολο και συναρπαστικό project που έχουμε κάνει. Ήταν και περίεργο, γιατί ο παραγωγός θα ήταν μια ελληνική εταιρία και ο αγοραστής μια γερμανική. Μελετήσαμε τις προδιαγραφές από την αρχή, μιλήσαμε με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, πήραμε ιδέες από την ομάδα της Molotow και φτιάξαμε ένα σπρέι 100% ελληνικό. Η προσπάθειά μας ήταν τελείως κόντρα σε σχέση με τις δυνατότητες μιας ελληνικής βιομηχανίας μέσα στην οικονομική κρίση.

Υπάρχει βοήθεια από κάποιον φορέα για μία ελληνική εταιρία παραγωγής;
Οι μόνοι που μας έχουν βοηθήσει τα τελευταία 25 χρόνια είναι οι υπάλληλοί μας, είμαστε 50 άτομα, και 3-4 φίλοι. Το κράτος απουσιάζει παντελώς και μάλλον η συμπεριφορά του είναι σαδιστική. Δεν θέλω να παραπονιέμαι, όμως, γιατί νιώθω τυχερός που είμαι μέρος μιας ομάδας που φτιάχνει καινοτόμα πράγματα και ζει από αυτό.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα;
Θα σου πω κάτι που είναι περίεργο. Το σπρέι μας παίρνει τα καλύτερα σχόλια στην Γερμανία. Ένα ελληνικό σπρέι απέναντι σε γερμανικά σπρέι μέσα στην χώρα τους. Δεν υπάρχει κανένας εθνικισμός σε αυτό που λέω, ίσα ίσα έχω εκτιμήσει πάρα πολύ το γερμανικό κοινό γιατί δοκίμασε τα προϊόντα μας και τα σχολίασε αντικειμενικά και γλυκά. Σήμερα το Flame είναι με διαφορά η πιο δυναμική σειρά γκράφιτι στον κόσμο. Το 2013 πουλήσαμε 300.000 τεμάχια και φέτος φτάνουμε τα 700.000! Για να απαντήσω στην ερώτηση σου, το πιο δύσκολο κοινό για εμάς ήταν το ελληνικό. Εδώ και λίγο καιρό έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, αλλά οι σχέσεις μας πέρασαν από χίλια κύματα. Στο παρελθόν ούτε εμείς θέλαμε να γλύψουμε κανέναν να αγοράσει τα προϊόντα μας, αλλά και αυτοί έβλεπαν ελληνικό βιομηχανικό προϊόν και έτρεχαν μακριά.

spray-08 spray-07 spray-05 spray-02 spray-03

Πριν από λίγο καιρό ξεκινήσατε το www.urbanfactory.gr, πες μου για αυτό.
Φτιάξαμε το Urban Factory για να πούμε την ιστορία μας, ποιοι είμαστε, τι φτιάχνουμε, πώς το φτιάχνουμε και για να ικανοποιήσουμε τις εμμονές μας. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα κέντρο της παγκόσμιας urban σκηνής και να αναδείξουμε όσους περισσότερους νέους καλλιτέχνες μπορούμε. Ένα άλλο ζήτημα που θέλουμε να λύσουμε είναι η τραγική εξυπηρέτηση που έχουν οι street/fine artists στην επαρχία. Μέχρι να βγει το Urban Factory στο αέρα δεν υπήρχε κανένα άλλο ηλεκτρονικό μαγαζί να τους εξυπηρετήσει και όσοι το έκαναν τους χρέωναν με απίστευτα μεταφορικά έξοδα, απαράδεκτες τιμές και χρόνους εξυπηρέτησης. Η δική μας εμμονή είναι να πουλάμε φθηνότερα και τα μεταφορικά έξοδα να είναι χαμηλά, είτε παραγγέλνει κάποιος από την Αθήνα είτε από το μικρότερο νησί του Αιγαίου. Κάπου εδώ θα ήθελα να υποκληθώ στην Καρίμα και στην Αντριάννα που είναι οι ψυχές του Urban Factory!

Πώς σου φαίνεται η street art στην Αθήνα αυτόν τον καιρό;
Στην Αθήνα έχει γίνει επανάσταση. Ίσως είναι το μόνο αξιόλογο πράγμα που έγινε στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει αυξηθεί μόνο η ποσότητα των έργων, αλλά και η ποιότητά τους. Βγαίνουν συνέχεια Έλληνες καλλιτέχνες που κάνουν σοβαρή δουλειά και καταφέρνουν να μπαίνουν σε γκαλερί και σε μουσεία. Όλη αυτή η πορεία ήθελε χρόνο και πέρασε μέσα από ανώριμες περιόδους που το μόνο που έκαναν ήταν να τραυματίσουν την πόλη. Τώρα όμως τα παιδιά κατάλαβαν ότι, όπως όλα τα πράγματα, έτσι και το γκράφιτι θέλει μελέτη και προσπάθεια εκτός από κουράγιο που έτσι κι αλλιώς το είχαν μπόλικο. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά αγαπούν την πόλη, την ζούνε όλες τις ώρες και την γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας. Από την άλλη κάποιες φορές βγάζουν αυτιστικές συμπεριφορές αποτέλεσμα μιας αυτιστικής πόλης που ζουν άλλα και προσωπικής τους ευθύνης. Το να να ταγκάρεις ένα μνημείο η ένα νεοκλασικό κτίριο, δεν δείχνει ούτε αμάθεια ούτε αφέλεια, δείχνει κακία. Όσα παιδιά έχουν βγάλει αυτό το δηλητήριο από μέσα τους, έχουν πάει μπροστά. Γενικά, αυτή την στιγμή το ελληνικό γκράφιτι ζει μια περίοδο πρωτοπορίας που πιστεύω ότι σύντομα θα γεννήσει έναν παγκόσμιο καλλιτέχνη.

spray-31 spray-30 spray-29 spray-28 spray-27 spray-25 spray-24 spray-23 spray-22 spray-21 spray-20 spray-19spray-01 spray-04 spray-06 spray-33

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Προς το παρόν έχουμε κάνει δύο μεγάλες συνεργασίες. Με τους St.a.co που κάνουν καταπληκτική δουλειά -κάθε εβδομάδα προστατεύουν και συντηρούν έργα street art σε όλη την Αθήνα– και με την Urban Act που έχει ζωγραφίσει τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από σαράντα σχολεία σε όλη την χώρα. Συνολικά έχουμε χορηγήσει 15.000 σπρέι από το 2011 σε περίπου είκοσι φεστιβάλ και δράσεις μόνο στην Ελλάδα. Αυτόν τον καιρό τρέχει ένας διαγωνισμός στο urbanfactory.gr μέσω του Instagram, με στόχο να αναδείξουμε νέους καλλιτέχνες που βάφουν τώρα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

www.urbanfactory.gr

https://www.facebook.com/urbanfactory.gr