Όλα ξεκίνησαν το 1993 όταν ο Γιάννης έπιασε τα σπρέι και ξεχύθηκε στους δρόμους προσπαθώντας να αφήσει το στίγμα του. Υπήρξε τρελός για το hip-hop, τα BMX και τα συγκροτήματα της εποχής (Terror X Crew, FF.C). Έβαφε σε μαγαζιά, σχολεία και κτίρια σε Αθήνα, Θήβα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σέρρες, Κρήτη, Πάρο. Μερικοί φίλοι του τηλεφωνούν ακόμα για να τού πουν για κάποιο γκράφιτι του που έχει μείνει «ζωντανό». «Τώρα πια δεν βγαίνω συχνά για γκράφιτι, μόνο μια-δύο φορές τον χρόνο για να περάσουμε καλά» μου λέει. Λογικό το βρίσκω αφού πλέον ο καμβάς του είναι τα ανθρώπινα σώματα. Ο Γιάννης Καραμπέτσος είναι tattoo artist στο Sake Tattoo και τον βρήκαμε με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής του crew του στο νέο τους χώρο στο Χαλάνδρι. Μας μίλησε για την mainstreamίλα του τατουάζ και για την αλληλεξάρτησή του με το τατουάζ.

sake tattoo-25 sake tattoo-24 sake tattoo-23 sake tattoo-22 sake tattoo-21 sake tattoo-20 sake tattoo-19 sake tattoo-18

«Το τατουάζ μπήκε στην ζωή μου το 2000. Ήθελα να πάω διακοπές και ένας φίλος που δούλευε σε tattoo studio και ήξερε πως ψάχνω δουλειά, με πήρε μαζί του. Ο δάσκαλός μου με έβαλε να κάνω τα πρώτα μου tattoo και κόλλησα. Εντυπωσιάστηκα και αφοσιώθηκα. Κλείστηκα μέσα και σχεδίαζα συνεχώς. Δεν έβγαινα ούτε καν με φίλους. Το tattoo με απορρόφησε. Δεν είχα χρόνο για τίποτα άλλο. Βέβαια τότε δεν περίμενα ότι θα εξαπλωνόταν τόσο πολύ το tattoo και πως θα είχε τόση αποδοχή. Η προηγούμενη γενιά που μας έδωσε τα φώτα της, γνώρισε την κοινωνική απόρριψη λόγω της κοινωνικής αντίληψης για τα τατουάζ» μου λέει ο Γιάννης.

Μας δείχνει τα tattoo του και τον ρωτάω αν υπάρχει κάτι που θα αρνιόταν να χτυπήσει. «Δεν νομίζω. Δεν κρίνω τις επιθυμίες των άλλων. Μπορεί να μην συμφωνώ με το σχέδιο και να θέλω να το κάνω διαφορετικό, αλλά εκείνη τη στιγμή με ενδιαφέρει να κάνω τον κόσμο χαρούμενο έχοντας κάτι δικό του για πάντα πάνω του. Είναι ιερό αυτό για μένα. Το ότι επιλέγει εσένα για να κάνεις το σχέδιο του. Γι’ αυτό και πάντα προσπαθούμε να του δώσουμε την καλύτερη μορφή που μπορούμε. Για να νιώσει πάνω από όλα καλά».

«Ποιο είναι το αγαπημένο tattoo που έχεις χτυπήσει σε κάποιον;» τον ρωτάω. «Σίγουρο το πρώτο μου. Ήταν κάποια κινέζικα γράμματα. Έτσι ξεκίνησα. Πάντα συγκινούμαι όταν μου ζητάνε να κάνω πορτρέτα ανθρώπων που δεν είναι στη ζωή. Ιδίως όταν το ζητάνε άνθρωποι που δεν θα έκαναν τατουάζ παρά μόνο γι’ αυτόν το λόγο. Για κάποιον δικό τους που τον έχασαν. Επίσης, την ίδια συγκίνηση νιώθω όταν μου ζητάνε πρόσωπα που αγαπάνε πολύ ή κάποιο ζωάκι τους ή ένα αντικείμενο που λάτρευε ή λατρεύει ο άνθρωπος που αγαπάνε, όπως για παράδειγμα μια λατέρνα, μια κιθάρα, μια μηχανή. Σε αυτές τις περιπτώσεις χαίρομαι με την ικανοποίησή τους που ξεπερνάει τα πάντα».

sake tattoo-17 sake tattoo-16 sake tattoo-15 sake tattoo-14 sake tattoo-13 sake tattoo-11 sake tattoo-10

Το τατουάζ προβάλλεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Έχοντας χτυπήσει κάτι, ξέρω πως τα studio το παρακάνανε με τις τιμές. Ο Γιάννης το βλέπει όλο αυτό ως καλλιτεχνική πρόοδο και απέφυγε να μου μιλήσει για τα χρήματα γιατί δεν θέλει να μιλά εκ μέρους άλλων. «Έχουν βελτιωθεί πολύ οι καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια. Γίνονται όλο και καλύτεροι και όλο και περισσότεροι. Ενημερώνονται από το ίντερνετ και γνωρίζουν όλες τις διεθνείς τάσεις. Το καλό είναι πως και οι γονείς έχουν χαλαρώσει και έτσι δεν υπάρχουν προβλήματα όπως παλιά. Το αρνητικό είναι όταν κάποιος θέλει σώνει και καλά να κάνει τατουάζ και δεν είναι έτοιμος ή δεν ξέρει τι θέλει ή δεν έχει καταλάβει γιατί το θέλει. Σε αυτές τις περιπτώσεις βλέπουμε με τι ασχολείται, τι αγαπάει, τι του αρέσει, ποια είναι τα χόμπι του έτσι ώστε να δει και αυτός τι του αρέσει».

Κοιτάζω τους τοίχους του Sake. Έχει μια έκθεση ζωγραφικής, όνειρο του Γιάννη εδώ και πολλά χρόνια. «Παλαιότερα δεν είχα τη δύναμη, το κουράγιο και την οικονομική δυνατότητα να κάνω εδώ μια έκθεση ζωγραφικής. Τώρα όμως, είμαστε μια ομάδα καλλιτεχνών που θελήσαμε να το δοκιμάσουμε και είπαμε «γιατί όχι;». Στο εξωτερικό γίνονται συνέχεια τέτοιες εκθέσεις. Το αποτέλεσμα πιστεύουμε ότι μας δικαίωσε. Λέμε «άξιζε τον κόπο». Δίνει μια άλλη διάσταση του τατουάζ. Μας βοηθάει να καταλάβουμε πως το τατουάζ είναι τέχνη. Είναι η πιο ουσιαστική πλευρά μας». «Υπάρχει τατουάζ χωρίς ζωγραφική;». «Όχι, γιατί δεν υπάρχει κάτι που δεν είναι ζωγραφική. Ακόμα και τα γράμματα είναι εικαστική έκφραση. Έχουν μέσα την ιδιαίτερη οπτική του κάθε καλλιτέχνη. Και στην έκθεση αυτό θέλουμε να δείξουμε. Βέβαια για εμάς τα έργα αυτά δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα με το τατουάζ. Έχουν ένταση, δυναμισμό, αντιθέσεις, σκοτάδι, φως, χρώμα. Οι πίνακες δεν είναι σχέδια από τατουάζ. Αλλά όποιος θέλει και του αρέσει κάποιο έργο μπορούμε να το κάνουμε  τατουάζ πάνω του αφού το προσαρμόσουμε ανάλογα. Το τατουάζ δεν έχει σύνορα. Είναι μια τέχνη μέσα στη ζωή που ακολουθεί τη ροή της και εξελίσσεται διαρκώς».

sake tattoo-09 sake tattoo-08 sake tattoo-07 sake tattoo-06 sake tattoo-05 sake tattoo-04 sake tattoo-03 sake tattoo-02 sake tattoo-01

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες του Sake Tattoo, Roza, Eliot, Sake, Captain, Baker, Slipy, Goumas, Pearl, Logios, Cris, Stoy, Tam, Dask, Orge και άλλοι.

Sake Tattoo
Κολοκοτρώνη 9, Χαλάνδρι

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες:
Elizabeth Rovit