Ο Νικόλας είναι περίεργος τύπος. Από εκείνους που παλιά μπορεί να τους έλεγαν «λοξούς». Όταν πρωτομιλήσαμε, χωρίς να έχουμε γνωριστεί από κοντά, έπειτα από κάποιες αναγνωριστικές κουβέντες ακολούθησε μια μικροδιενεξούλα η οποία κατέληξε στο «εγώ είμαι αυτός που θα κάνει τις ερωτήσεις, όχι εσύ».

Ο Νικόλας παραδίδει μαθήματα γιόγκα και πιλάτες σε γυμναστήρια του Παρισιού όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, κάθε Κυριακή διδάσκει γυμνή γιόγκα σε στούντιο που ενοικιάζει κοντά στη Μονμάρτη γι’ αυτό τον σκοπό. Μου είπε ότι σκοπεύει να κάνει σχετικό σεμινάριο στην Αθήνα τέλη Αυγούστου κι αφού έτυχε να βρεθώ στη γαλλική πρωτεύουσα, κανόνισα να παρακολουθήσω το μάθημά του για να δω περί τίνος πρόκειται.
Ήταν κομματάκι ασαφές το τι ακριβώς θα κάναμε εκεί. «Να είσαι την τάδε ώρα και μέρα σε αυτή τη διεύθυνση. Φωτογραφίες δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, θα φροντίσω όμως να κρατήσω κάποιους μαθητές μετά τη λήξη και να επαναλάβουμε μερικές στάσεις για τις ανάγκες της φωτογράφισης». «Χρειάζεται να πάρουμε κι εμείς μέρος στο μάθημα;» τον ρώτησα μόλις φτάσαμε με τον Γιώργο, εξηγώντας του ότι είμαι σε αρκετά σκουριασμένη φάση με το σώμα μου το τελευταίο διάστημα. Με κοίταξε πλάγια και επέμεινε πώς πρέπει να δοκιμάσουμε για να βιώσουμε την εμπειρία. Στο μεταξύ, οι μαθητές είχαν αρχίσει να καταφθάνουν, ο Νικόλας έπαιρνε παρουσίες από τους μόνιμους και σημείωνε τα στοιχεία των νεοφερμένων και όλοι σιγά σιγά έβγαζαν τα παπούτσια τους κι ανέβαιναν στον επάνω όροφο του στούντιο.

DSC00051 DSC00061  DSC00082 DSC00088

Αυτό που ακολούθησε ήταν αρκετά σουρεαλιστικό. 20 περίπου γυμνοί άντρες διαφορετικής εθνικότητας, φυλής, ηλικίας και φυσικής κατάστασης βρίσκονταν ήδη καθιστοί στα ματ στρώματα, έχοντας απλώσει τις πετσέτες και εναποθέσει τα γυμνά οπίσθιά τους σε αυτές. Αφού πήραμε θέση, ο γυμνός Νικόλας έκανε την είσοδό του καμαρωτός και άρχισε να δίνει τις πρώτες οδηγίες σε άπταιστα γαλλικά, με την απόλυτη ηρεμία ενός έμπειρου γιόγκι. Το μάθημα διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και διαρθρώθηκε γύρω από δύο βασικούς άξονες. Το πρώτο μέρος περιελάμβανε σόλο ασκήσεις γιόγκα που δεν διέφεραν ιδιαίτερα από τα γνωστά ομαδικά προγράμματα που διαθέτουν τα περισσότερα γυμναστήρια, ενώ στο δεύτερο όλα γίνονταν ανά ζεύγη κι ο βαθμός δυσκολίας αυξήθηκε λίγο αφού σε πολλές φάσεις έπρεπε να σηκώσεις ολόκληρο το σώμα του γυμνού παρτενέρ σου. Ο instructor ήταν αρκετά αυστηρός σε ένα βασικό, όπως αντιλήφθηκα αμέσως, στοιχείο του κόνσεπτ: στο να μην μένουμε στον ίδιο παρτενέρ έπειτα από το πέρας κάθε άσκησης, αλλά να ακολουθείται ένα rotation έτσι ώστε στο τέλος να έχουν δοκιμάσει όλοι με όλους. Το ύφος μου πάντως την ώρα που αγκομαχούσα προσπαθώντας να ευθυγραμμίσω το σώμα μου με εκείνο του random Παριζιάνου που είχα απέναντί μου πρέπει να ήταν λίγο στρυφνό, αφού ανάμεσα στα ήρεμα, κελαρυστά γαλλικά του, ο Νικόλας πέταξε ένα γκρέκο «ό,τι κάνουμε το κάνουμε με χάρη και χαμόγελο», καθώς μου κατέβαζε τους ώμους. Μπορώ να επιβεβαιώσω τα προφανή. Δεν παρατηρήθηκε καμία στύση, δεν υπήρξε η παραμικρή σεξουαλική νύξη ή υπόνοια, η αμηχανία (η οποία μάλλον κυρίευσε μόνο εμένα, αφού οι βορειοευρωπαίοι είναι σαφώς πιο εξοικειωμένοι με τη θέα και την αίσθηση του γυμνού) εξανεμίστηκε ύστερα από τα πρώτα «namaste» και η πνευματικότητα την οποία τόσο επιδιώκουν οι απανταχού γιόγκι όλου του κόσμου επιτεύχθηκε, ακόμα και στις πιο άβολες στάσεις, ενώ η αίθουσα δεν διέφερε πολύ από έναν κατάμεστο όρμο γυμνιστών σε κάποιο κυκλαδονήσι τον Αύγουστο – ίσως στο πιο ιδρωμένο του. Είμαι πραγματικά πολύ περίεργος να δω την υποδοχή που θα επιφυλάξουν οι Αθηναίοι στο σεμινάριο. Θα γεμίσει το στούντιο στο Γκάζι με κακαριστά γελάκια ή το αποτέλεσμα θα είναι εφάμιλλο; Αφού ντύθηκα, είχε έρθει η ώρα για μερικές ερωτήσεις στον ηθικό αυτουργό αυτού του πειράματος, ο οποίος κάθισε απέναντί μου και μου έλυσε τις απορίες – παραμένοντας φυσικά ολόγυμνος.

DSC00093  DSC00105 DSC00106  DSC00136 DSC00146

Πώς βρέθηκες γυμνός στο Παρίσι;
Μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή κι εξειδικεύθηκα στην ενόργανη. Έπειτα ασχολήθηκα με τη γιόγκα και το πιλάτες, ενώ έχω εργαστεί και ως ναυαγοσώστης. Σε κάποια φάση της ζωής μου ήθελα να δοκιμάσω νέες εμπειρίες κι ο πατέρας μου πρότεινε το Παρίσι, όπου είχε ζήσει ως φοιτητής. Εδώ, ξεκίνησα με μαθήματα ντυμένης γιόγκα. Ένα βράδυ βλέπαμε με τον κολλητό μου μια αμερικάνικη ταινία που έδειχνε ένα σχετικό session γυμνής γιόγκα στη Νέα Υόρκη και μου πέταξε «γιατί δεν το κάνεις»; Σκέφτηκα ότι θα μου πήγαινε αφού είμαι γυμνιστής. Προετοιμαζόμουν για μήνες, διάβασα, μελέτησα φωτογραφίες και βίντεο, πήρα μαθήματα στο Λονδίνο. Η γυμνή γιόγκα ξεκίνησε τον 8ο π.Χ. αιώνα στην Ινδία, όπως και η κανονική, και αναβιώθηκε στη σύγχρονη εποχή, τη δεκαετία του ΄60 στο Σαν Φρανσίσκο. Δεν αλλάζει τίποτα εκτός από τα ρούχα, δεν κάνω κάτι άλλο σε σχέση με αυτό που κάνω την υπόλοιπη εβδομάδα στα γυμναστήρια. Το μάθημα είναι μια μίξη hatha και acro yoga και περιλαμβάνει πολλά άλλα στοιχεία που έχω ενσωματώσει. Αυτός ο κύκλος κλείνει πλέον δύο χρόνια, πέρσι ήταν τις Τετάρτες και φέτος τις Κυριακές. Έχω μαθητές που έρχονται σταθερά ενώ άλλοι είναι περιστασιακοί επισκέπτες. Μπορούν να πληρώσουν με το μάθημα ή με πακέτο δέκα sessions που συμφέρει.

Γιατί στο μάθημα έρχονται μόνο άντρες;
Έχω δοκιμάσει να κάνω ιδιαίτερο σε ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, κολλητούς φίλους. Το συγκεκριμένο δούλεψε. Στην αρχή ήθελα να κάνω μικτές τάξεις. Εξάλλου στο Σαν Φρανσίσκο η φάση είχε ξεκινήσει έτσι, οι χίπις ήταν εντελώς χύμα την εποχή της σεξουαλικής επανάστασης. Το κοινό όμως αποτελείται κυρίως από γκέι, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν νιώθουν άνετα μπροστά σε μία γυμνή γυναίκα. Είναι η ενέργεια πιο συγκεκριμένη έτσι, όταν στην αίθουσα βρίσκονται μόνο άντρες. Απ’ όσο γνωρίζω είναι ελάχιστα τα μικτά τμήματα στον κόσμο – ξέρω σίγουρα για ένα στο Λονδίνο κι ένα στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα είναι όλα μόνο με άντρες, Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία.

Στρέιτ άντρες μπορούν να δοκιμάσουν;
Άνετα, αφού όπως είδες δεν υπάρχει τίποτα σεξουαλικό ή αισθησιακό κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Συνήθως όμως οι στρέιτ δεν νιώθουν άνετα να δοκιμάσουν κάτι που θα τους φέρει σε τόσο κοντινή επαφή με έναν άλλο γυμνό άντρα. Ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι όλοι οι μαθητές μπορεί να είναι στρέιτ, οι περισσότεροι μασάνε. Εξαρτάται φυσικά από το άτομο. Επιπλέον, η γιόγκα είναι περισσότερο «θηλυκή» επιστήμη, οπότε το κοινό μάλλον αποτελείται γενικά πιο πολύ από γυναίκες και γκέι άντρες.

Τι κερδίζει κάποιος από το γυμνό μάθημά σου; Γιατί να το δοκιμάσει;
Πρώτον, οι κινήσεις γίνονται πιο εύκολα, δεν υπάρχει τίποτα που να σε εμποδίζει. Έρχεσαι σε άμεση επαφή με τη μητέρα φύση, τη γη, ακόμα κι αν δεν γίνεται στο χώμα το μάθημα. Έπειτα, αντιλαμβάνεσαι πλήρως το σώμα σου. Οι περισσότεροι δεν έχουμε μαζί του την καλύτερη σχέση, μας ενοχλεί που έχουμε κοιλιά, κώλο, μπούτια ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Ο σημαντικότερος όμως λόγος είναι ο συμβολισμός που περιβάλλει τον ίδιο τον γυμνισμό και τη φυσιολατρία. Τη στιγμή που βγάζεις τα ρούχα, αποτινάσσεις ταυτόχρονα όλους τους περιορισμούς που προσπαθεί ή έχει καταφέρει να σου επιβάλλει η κοινωνία, αποβάλλεις μια μερίδα από τα κόμπλεξ σου. Δυο λέξεις συνοψίζουν την εμπειρία: ψυχική απελευθέρωση. Αν κάποιος φοβάται, έχει έναν παραπάνω λόγο να το δοκιμάσει, όπως και τον γυμνισμό στην παραλία.

DSC00151 bDSC00155

Έχει συμβεί κάποιο περίεργο περιστατικό; Να καυλώσει πολύ, ας πούμε, κάποιος;
Είναι οι δύο πιο συνήθεις ερωτήσεις που μου κάνουν οι περίεργοι. Αν το μάθημα καταλήγει σε μια ομαδική παρτούζα, που εννοείται πως δεν συμβαίνει, κι αν καυλώνουν οι μαθητές, αφού πολλοί φοβούνται να έρθουν για αυτό τον λόγο. Και αυτό δεν προκύπτει σχεδόν ποτέ – στα δύο χρόνια, άντε να έχει συμβεί 3-4 φορές. Ωστόσο, ακόμα κι αν καυλώσει κάποιος δεν είναι λάθος, είναι απόλυτα φυσιολογικό για εμάς τους άντρες. Έρχεται και φεύγει. Πάντως, επειδή είμαστε συντονισμένοι στην αναπνοή και στη στάση κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί. Πρέπει να το προσπαθήσει κάποιος πάρα πολύ για να βγει!

Στην Αθήνα τι σκοπεύεις να κάνεις;
Θα κάνω ένα δίωρο εργαστήριο στις 31 Αυγούστου στο Γκάζι, όπως είχα κάνει στις Βρυξέλλες παλιότερα. Κάποιες στάσεις σόλο και κάποιες με παρτενέρ, ό, τι κάνω κι εδώ. Από όσο γνωρίζω, δεν έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι θα τους αρέσει. Δεν είμαστε δα και Ιράκ (γέλια).

DSC00190  DSC00226  DSC00246 DSC00255 DSC00151 bw

Info
Ο Νικόλας Τσαμπαθώνης θα παραδώσει εργαστήριο γυμνής γιόγκα την Κυριακή 31 Αυγούστου στις 20:00, στο Cumana Studio στο Γκάζι (Κωνσταντινουπόλεως 38).
Εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες στο nicolas.tsampathonis@gmail.com
Κόστος συμμετοχής: 30 €.
http://www.nakedacroyoga.com/

Κείμενο: Αλέξανδρος Διακοσάββας, alexdiak87@gmail.com
Φωτογραφίες: Γιώργος Κολλιδάς,
kollimail@gmail.com

Η φωτογράφιση έγινε για λογαριασμό του grekamag.gr. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή αναδημοσίευση των φωτογραφιών.