Η Κατερίνα είναι μια γλυκύτατη φιλόξενη γυναίκα. Στο σπίτι της που είναι και εργαστήριό της μας περίμενε με φρέσκα κρουασάν. Μας κερνάει και μας διηγείται πώς ξεκίνησε να φτιάχνει τις πρωτότυπες ελληνικές τσάντες της. Μια μέρα που είχε πάει στο σχολείο για να ρωτήσει για την πρόοδο της κόρης της, της Ευγενίας, περίμενε μπροστά από την αίθουσα των δασκάλων. Δίπλα της ήταν στοιβαγμένοι παλιοί χάρτες σχολικοί. Σκέφτηκε «τι ωραία χρώματα, κρίμα είναι να πάνε χαμένοι, δεν θα έπρεπε να τους κάνουμε κάτι αυτούς τους χάρτες;». Και κάπως έτσι ξεκίνησε το greek bag.

Η Κατερίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γερμανία. Ήρθε στην Ελλάδα στα 18 και σπούδασε ελληνική και γερμανική φιλολογία. Από μικρή όμως ήθελε να γίνει καλλιτέχνης. «Πάντα ασχολιόμουν με κατασκευές και έχω πειραματιστεί με πολλά υλικά» λέει. «Έχω κάνει δύο χρόνια στον Χαρίδημο κατασκευή φιγούρας Καραγκιόζη, έχω κάνει κεραμική, ξυλογλυπτική, καλλιτεχνική βιβλιοδεσία. Έχω κάνει πολλά».

The Greek Bag 1 The Greek Bag 2 The Greek Bag 3 The Greek Bag 4 The Greek Bag 5 The Greek Bag 6 The Greek Bag 22

Η Ευγενία έρχεται και μου δείχνει τα καλούδια της μαμάς της. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει γιατρός. Όπως λέει η Κατερίνα, από τότε που γεννήθηκε η Ευγενία της ήρθε η έμπνευση για όλα. Ξεκίνησε με παιδικές κατασκευές και συνέχισε. «Το παιδί μου είναι η έμπνευσή μου για όλα όσα κάνω» λέει. «Είναι η προσωπική μου πηγή έμπνευσης. Μου δίνει και ιδέες δικές της». Η Ευγενία διάβασε το διαφημιστικό που έχει σκεφτεί για τις τσάντες και πολύ χάρηκα που υπάρχουν ακόμα χαρωπά παιδιά που δεν είναι αποσβολωμένα σε ένα tablet: «Το νέο souvenir που σχεδιάζεται εδώ και δύο χρόνια από μια ελληνίδα καλλιτέχνη, την Κατερίνα Ρότσου. Αυτό που διαφέρει πάνω στην τσάντα είναι ο χάρτης που τα αλλάζει όλα μαζί με τα χρώματα και το μπλε στην τσάντα. Μαζί με τα βουνά και τα ποτάμια που δίνουν ένα χρώμα τόσο λαμπερό»!

Στην αρχή υπέθεσα πως η Κατερίνα άρχισε να σχεδιάζει τσάντες και οι χάρτες προέκυψαν στη συνέχεια. Όμως έκανα λάθος. «Μου άρεσαν οι χάρτες. Ήταν εικαστικό το θέμα. Μου άρεσαν τα χρώματα. Τους φωτογράφισα, τους τύπωσα και έφτιαξα τα υφάσματα για τις τσάντες. Γενικά, φωτογραφίζω ό,τι μου αρέσει, το εκτυπώνω και φτιάχνω τσάντες. Θέλω όμως το brand να είναι βασισμένο στις τσάντες με τους χάρτες».

Συν τοις άλλοις, η Κατερίνα φτιάχνει σουπλά, γραβάτες και έχει σε πειραματικό στάδιο και διάφορες μαντήλες –κι αυτές με χάρτες. «Καμιά φορά δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό. Θέλω να κάνω και κάτι άλλο. Και συνεχώς πειραματίζομαι. Προσπαθώ όμως να επικεντρωθώ στην τσάντα. Να μην χαθώ. Προσπαθώ να συγκρατηθώ».

Η τσάντα κυκλοφορεί εδώ και δύο χρόνια. «Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί δεν έχω καμία γνώση marketing. Είμαι του δημιουργικού. Δεν έχω γνώσεις design για να ξέρω το packaging και το branding, μαθαίνω πάρα πολλά πράγματα. Συνέχεια μαθαίνω καινούργια. Παράλληλα, διδάσκω γερμανικά μέσω skype. Δεν προλαβαίνω όμως. Το περιορίζω τώρα σιγά σιγά».

Φεύγοντας σκεφτόμουν ότι η greek bag είναι ενδιαφέρουσα και για το ελληνικό κοινό. Γιατί ανακαλεί μνήμες. Μπορείς να βρεις ακόμα και το χωριό σου πάνω στον χάρτη. Και είναι ωραίο να κουβαλάς μαζί σου λίγη Ελλάδα!

the greek bag

The Greek Bag 7 The Greek Bag 8 The Greek Bag 9 The Greek Bag 10 The Greek Bag 11 The Greek Bag 12 The Greek Bag 13 The Greek Bag 14 The Greek Bag 15 The Greek Bag 17 The Greek Bag 18 The Greek Bag 19The Greek Bag 20

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος