Η Irene Ragusini είναι ένα κορίτσι που μονίμως κινείται ρυθμικά. Παντού. Στον δρόμο, στον ηλεκτρικό, στην σχολή. Και αυτό αποφάσισε να το κάνει έργο. Να μας δείξει πως όλοι κινούμαστε με έναν αέρα χορογραφίας. Είναι 25 χρονών. Μισή Ιταλίδα, μισή Ελληνίδα. Γεννήθηκε στην Ιταλία, μεγάλωσε στην Ελλάδα. Την βρήκα λίγο πριν ξεκινήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης της πτυχιακής της εργασίας και μιλήσαμε για την κίνηση, τον χώρο και τον χορό.

Όταν μπαίνεις στον χώρο παρουσίασης το πρώτο που αντικρίζεις είναι ένα τούνελ φτιαγμένο από latex. Μπαίνεις στο τούνελ και κινείσαι ρυθμικά μέσα στον χώρο. Είναι σαν μια χορογραφία που σε καλεί να την ακολουθήσεις μέχρι το τέλος. «Αυτό που βλέπεις είναι η πτυχιακή μου. Είναι μια κατασκευή, μια εγκατάσταση. Μοιάζει να είναι το αποτέλεσμα της πτυχιακής μου αλλά ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας που έκανα. Με απασχολεί πολύ το πώς κινούνται οι άνθρωποι σε σχέση με τον χώρο, πώς χρησιμοποιούν το σώμα τους. Η κάθε φάση της χορογραφίας αποτελεί ένα βήμα το οποίο είναι παρμένο από κάποια χορογραφία της καθημερινότητας. Υπάρχει ένα κάθισμα, ένα χοροπήδημα. Είναι πράγματα που κάνω εγώ τα οποία όμως μπορεί να συμπίπτουν και με άλλους ανθρώπους. Είναι πολύ απλές κινήσεις. Κάθεσαι, σηκώνεις τα χέρια σου, σκύβεις».

Irene Ragusini 21

Η Irene δεν ασχολήθηκε τυχαία με το θέμα του χορού και της κίνησης στον χώρο. Από τα γεννοφάσκια της έκανε χορό. «3 χρονών ξεκίνησα τον χορό. Έκανα κλασικό μπαλέτο μέχρι και τα 17 αλλά μετά σταμάτησα γιατί ένιωθα περιορισμένη. Δοκίμασα διάφορα είδη χορού και κατέληξα στο swing. Έχει και παρτενέρ και μου άρεσε και η μουσική του πολύ. Τώρα ασχολούμαι με authentic jazz που είναι στην οικογένεια του swing. Ο χορός αυτός έχει σχέση με το tap και είναι solo. Είναι αφροαμερικάνικος χορός». Δεν είναι η έκθεση εμπνευσμένη από την χορογραφία, αλλά η χορογραφία είναι εμπνευσμένη από την υπόλοιπη έκθεση. «Το σημείο από το οποίο ξεκίνησα είναι η σημειογραφία του χορού. Χρησιμοποιώ έναν γνωστό κώδικα χορού και γενικότερα της κίνησης, το labanotation. Είναι σύστημα καταγραφής χορού. Απλά εγώ το έχω αλλάξει, έχω βάλει και δικά μου στοιχεία. Δεν είναι σχεδόν καθόλου διαδεδομένο και είναι πολύ ενδιαφέρον».

Έχει ταξιδέψει πολύ, έχει δει πράγματα και τα συνδύασε όλα μαζί για αυτή της την δουλειά. «Ήθελα να βρω έναν τρόπο να παντρέψω όσα με απασχολούν. Έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο “jazz dance” και είχε ένα γλωσσάρι και κάποιες χορογραφίες που περιγράφουν βασικά βήματα του jazz. Και χρησιμοποιούσε έναν απλό κώδικα για να μπορούν να το καταλάβουν όλοι. Και με ενέπνευσε και εμένα αυτό. Έχω απογυμνώσει τον χορό όπως τον ξέρουμε. Τον άφησα έξω από την μουσική και τους συναισθηματισμούς. Με ενδιαφέρει η κίνηση σαν πρωταρχική κατάσταση. Χρησιμοποιώ περισσότερο το σώμα, τον χώρο και τον χρόνο που βρίσκονται στον χορό. Και αυτό το αναλύω από εικαστικής πλευράς.

Irene Ragusini 16 Irene Ragusini 15

Οι κινήσεις κάθε ανθρώπου στην καθημερινότητά του τον χαρακτηρίζουν, του δίνουν μια ταυτότητα. Παρατηρώ τους ανθρώπους στον δρόμο, πώς κινούνται, πώς θα κινηθώ εγώ μέσα σε ένα μπουλούκι. Βρήκα πολλά κοινά και με την αρχιτεκτονική. Πώς διαμορφώνονται οι χώροι βάσει της κίνησης του ατόμου στον χώρο. Πώς κινείται ένα σώμα στον χώρο. Η έκθεση άλλωστε ονομάζεται χορογραφία με ωμέγα. Η χωρογραφία είναι επιστήμη καταγραφής εδάφους. Πώς η κίνηση δημιουργεί χώρο και πώς ο χώρος διαμορφώνει την κίνηση. Αυτά τα πράγματα είναι αλληλένδετα και γίνεται ένα παιχνίδι μεταξύ τους. Η ιδέα μου ήρθε τον Ιανουάριο και η κατασκευή ξεκίνησε από το καλοκαίρι. Ολοκληρώθηκε τώρα και θα χαρώ πολύ αν έρθει κόσμος να δει την δουλειά μου».

Η έκθεση της Irene είναι ανοιχτή και δωρεάν για όλους.

Irene Ragusini 13 Irene Ragusini 3

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Εκθεσιακός Χώρος «Νίκος Κεσσανλής»
Πειραιώς 256, Ταύρος, Αθήνα

Ώρες Λειτουργίας:
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 10.00-20.00
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 10.00-20.00

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag