Μεσημέρι Τρίτης έχω έρθει στου Ψυρρή για να συναντήσω τον David Shillinglaw και τον Malarky. Και οι δύο είναι πολύ δημοφιλείς και αναγνωρισμένοι street artists από το Λονδίνο. Στην Αθήνα ήρθαν για να παρουσιάσουν τα τελευταία τους έργα τους στην Gallery@Sarri12 και για να βάψουν ένα παλιό κτίριο στην γωνία Επικούρου και Ευμορφοπούλου. Τους πέτυχα την ώρα που έκαναν διάλειμμα, άραζαν στον ήλιο και έτρωγαν φαλάφελ. Συστηθήκαμε ενώ ήταν ακόμη μπουκωμένοι. «Πώς σας φαίνεται η Αθήνα;» τους ρωτάω. «Είναι πολύ εύκολο να βάψεις στην Αθήνα», λέει ο Malarky, «Bασικά είναι το καλύτερο μέρος που έχω πάει και έχω πάει σε πολλά. Είναι πολύ χαλαρό το κλίμα και έχεις την αίσθηση της ελευθερίας και της δυνατότητας να εκφραστείς. Η αστυνομία ποτέ δεν θα σε ενοχλήσει όταν βάφεις. Στο Λονδίνο αν πετάξεις κάτω μία γόπα, θα σου κόψουν επί τόπου κλίση», λέει. «Γίνεται απίστευτη δουλειά στην Αθήνα τελευταία και σε ποσότητα και σε ποιότητα και πρέπει να περιμένουμε να δούμε πού θα οδηγήσει όλο αυτό, μήπως κορεστεί», λέει ο David. «Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές τεχνικές και η ποικιλία στους δρόμους είναι αστείρευτη. Από μικροσκοπικά έργα μέχρι τεράστιες τοιχογραφίες, παράνομα και μη έργα, όλα αυτά μας εμπνέουν πολύ», προσθέτει.

graffiti-17 graffiti-16 graffiti-15 graffiti-02

Ο David Shillinglaw είναι 32 χρονών. Άργησε να ασχοληθεί με το γκραφίτι. Σπούδασε εικαστικά στο Λονδίνο, αλλά μεγάλωσε σε μια γειτονιά που έκαναν πολύ γκραφίτι και από ό,τι φαίνεται επηρεάστηκε. «Μου άρεσε πάντα η αισθητική του γκραφίτι. Στο πανεπιστήμιο έμαθα πώς να κάνω τέχνη που θα εκτίθεται σε μουσεία και γκαλερί, αλλά ο δρόμος έχει άλλα που με τράβηξαν και με έκαναν να ασχοληθώ. Είναι πολύ αναζωογονητικό να βάφεις στο δρόμο, οι κανόνες είναι τελείως διαφορετικοί και το κοινό ποικίλει. Πάνω από όλα, όμως, έχει περισσότερη πλάκα. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει, να το απολαμβάνουμε, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να το κάνουμε καλά», λέει ο David με βαριά λονδρέζικη προφορά.

Ο Malarky είναι 30 χρονών, κάνει γκράφιτι από πιτσιρικάς και το στιλ του εξελίσσεται συνέχεια. «Σπούδασα αρχιτεκτονική στο Λονδίνο και δούλεψα για λίγο σε αρχιτεκτονικό γραφείο. Μάζεψα λίγα λεφτά και μετά τα παράτησα και πήγα να ζήσω στην Βαρκελώνη, το 2009», λέει. «Εκεί ανακάλυψα ότι το να βάφω στον δρόμο είναι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου. Για μένα είναι συναρπαστικό να παίρνεις υλικά και αντικείμενα και τα μεταμορφώνεις σε κάτι άλλο και να επηρεάζεις τις ζωές άλλων ανθρώπων».

graffiti-11 graffiti-10 graffiti-09 graffiti-08

Τι ετοιμάζετε να δείξετε στην έκθεσή σας; τους ρωτάω. «Ο τίτλος της έκθεσης είναι You win something you lose something. Έχει να κάνει με τα παιχνίδια που παίζεις με τον συνεργάτη σου την ώρα της δουλειάς και αφορά την λεπτή γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στον ανταγωνισμό και στη συνεργασία», λέει ο Malarky. «Μας αρέσει όταν κάτι δεν είναι «σωστό», αν μια γραμμή δεν είναι ίσια ας πούμε, βρίσκουμε ομορφιά σε αυτό. Ποτέ δεν  σκεφτόμαστε από πριν τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε, παίρνουμε τα υλικά που έχουμε και ξεκινάμε. Μας αρέσει και η ιδέα της μεταμόρφωσης, γι’ αυτό στην έκθεση έχουμε και έργα από πράγματα που έχουμε βρει στο δρόμο», προσθέτει ο David.

Και στο κτίριο τι θα βάψετε; «Έχουμε συγκεκριμένα μοτίβα και χαρακτήρες ο καθένας. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα τύπου τέτρις με όλα αυτά και θα γεμίσουμε όλο το κτίριο. Το κτίριο έχει περίεργο σχήμα και μας αρέσει αυτό, είναι πρόκληση», λέει ο Malarky.

Έχετε καταφέρει να βγάζετε χρήματα από τη δουλειά σας, κάνετε αυτό που θέλετε, ταξιδεύετε σε όλον τον κόσμο, πρέπει να είστε χαρούμενοι; «Ναι σίγουρα είμαστε χαρούμενοι. Αλλά δεν είναι αληθινή δουλειά. Το να βάλεις τους ανθρώπους να πληρώσουν για τη δουλειά σου, αυτή είναι η αληθινή δουλειά», λέει ο Malarky. «Ποτέ δεν σταματάμε να δουλεύουμε αλλά είμαστε συνέχεια σε διακοπές», λέει ο David. «Μέσα σε ένα χρόνο έχω πάει σε είκοσι διαφορετικές χώρες. Αλλά στο τέλος της μέρας πρέπει να πλύνεις τα πινέλα σου να μαζέψεις τις μπογιές, είσαι μέσα στη βρώμα, κουρασμένος μπορεί να έχεις κοπεί.. Αλλά όταν τελειώνει το έργο κάνω ένα βήμα πίσω το κοιτάζω και νιώθω καλά. Σκέφτομαι ότι αυτό θα μείνει εκεί και θα το βλέπει ο κόσμος», λέει.

graffiti-07 graffiti-04 graffiti-13

«Είναι πολύ εύκολο να βάψεις στην Αθήνα», λέει ο Malarky, «Bασικά είναι το καλύτερο μέρος που έχω πάει και έχω πάει σε πολλά. Είναι πολύ χαλαρό το κλίμα και έχεις την αίσθηση της ελευθερίας και της δυνατότητα ς να εκφραστείς. Η αστυνομία ποτέ δεν θα σε ενοχλήσει όταν βάφεις. Στο Λονδίνο αν πετάξεις κάτω μία γόπα, θα σου κόψουν επί τόπου κλίση», λέει. «Γίνεται απίστευτη δουλειά στην Αθήνα τελευταία και σε ποσότητα και σε ποιότητα και πρέπει να περιμένουμε να δούμε πού θα οδηγήσει όλο αυτό, μήπως κορεστεί», λέει ο David. 843746_IMG_5871 843738_IMG_5828

Τι θα κάνετε αυτές τις μέρες στην Αθήνα εκτός από το να βάφετε; Τους ρωτάω λίγο πριν φύγω. «Θα δούμε, δεν έχουμε πλάνα. Αλλά σίγουρα την Κυριακή θα πάμε στο παζάρι των ρακοσυλλεκτών. Είχαμε πάει την προηγούμενη φορά και πάθαμε πλάκα».

https://www.facebook.com/events/585335934944946/?ref=br_tf