Αμαρτία να βρεθείς στα Γιάννενα και να μην επισκεφθείς το περίφημο κάστρο τους αλλά και το ξακουστό νησάκι. Το καθένα είναι σαν κράτος εν κράτει. Με το που πατάς το πόδι σου σε καθένα από αυτά ξεχνάς που βρίσκεσαι! Καμία σχέση με το κέντρο της πόλης. Κάναμε μια γύρα και στα δύο για να αποτυπώσουμε το τι συμβαίνει εκεί. Αν δεν έχεις πάει Γιάννενα μέχρι στιγμής, ίσως σε πείσουμε να πας μετά από αυτό!
[Εδώ είναι το πρώτο μέρος του «οδηγού»].

Νησάκι

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το νησάκι προετοιμάσου ψυχολογικά να φας βατραχάκι. Παίρνεις το καραβάκι, λοιπόν, από το μόλο και με ένα πάρα πολύ μικρό αντίτιμο, σε λιγότερο από δέκα λεπτά είσαι στο νησάκι των Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια της πλεύσης σου προς τα εκεί θα δεις στη λίμνη Παμβώτιδα βουτηχτάρια -παπάκια που βουτάνε με το κεφάλι σε ένα σημείο και μετά από λίγο τα βλέπεις να αναδύονται από ένα πιο μακρινό σημείο. Είναι διασκεδαστικά. Το τζαμί της ακρόπολης μέσα από το κάστρο φαίνεται καθαρά.

CSC_0994 DSC_0021 DSC_0052

Μόλις φτάσεις θα δεις μπροστά σου ταβέρνες. Ταβέρνες που σε δελεάζουν να φας βατραχοπόδαρα, καραβίδες, καραβιδομακαρονάδα, χέλι, παχιούς κυπρίνους και άλλα λιμνοποταμίσια εδέσματα. Πολύς ο κόσμος που σπεύδει να τα δοκιμάσει, ο περισσότερος από περιέργεια.

DSC_0113 DSC_0978 DSC_0803 DSC_0901 DSC_0898 DSC_0802 DSC_0920 DSC_0928 DSC_0913 DSC_0939

Μπαίνοντας στα ενδότερα του νησιού βλέπεις κόσμο μεγάλων ηλικιών, μόνιμοι κάτοικοι που είναι τόσο φιλικοί και πρόσχαροι (γύρω στους 200 στο σύνολο). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ποδήλατα του Δήμου για να κάνεις τη βόλτα σου χαζεύοντας τα τοπία.

DSC_0248

Πράσινο, μικρές πλατείες, μαγαζιά αλλά και μνημειακοί χώροι. Έξω από κάθε ταβέρνα υπάρχουν μεγάλα ενυδρεία με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που πρόκειται, ενδεχομένως, να γευτείς.

DSC_0244

Τα μαγαζιά συνοψίζουν όλα αυτά για τα οποία τα Γιάννενα φημίζονται. Ασημένια και άλλα μεταλλουργικά τεχνήματα με κύρια πρωταγωνιστικά αντικείμενα τους ναργιλέδες, τα όπλα, τα κοσμήματα, και τα εξαρτήματα για τα ρούχα στα οποία σκαλίζεται με λεπτομέρεια μέχρι και η φιγούρα του προστάτη των Ιωαννίνων, Αγίου Γεωργίου του Στρατηλάτη. Παραδοσιακά γλυκά (σιροπιαστά, του κουταλιού, από μούστο και καρπούς) και αλκοόλ που ρέει άφθονο στους δρόμους όλου του νησιού. Βγαίνεις γκολ με μία και μόνο βόλτα αφού όλοι οι μαγαζάτορες σε τρατάρουν (από γλυκά μέχρι τσίπουρα και λικέρ, κυρίως με κανέλα). Η ξυλουργική τέχνη έχει και αυτή το ρόλο της στο νησί. Όλα αυτά είναι αρκετά οικονομικά αν αναλογιστείς την αξία του παραδοσιακού.

DSC_0397 DSC_0328 DSC_0230 DSC_0210 DSC_0207 DSC_0882

Στην άκρη του νησιού με θέα τη λίμνη Παμβώτιδα μπορείς να κάνεις μια περιήγηση στο μουσείο του Αλή Πασά. Εκεί βρίσκεται το εξοχικό του, ένα εικονοστάσιο, το μουσείο επαναστατικής περιόδου, κρύπτες στη φύση όπου οι κάτοικοι κατέφευγαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών και εκθέματα από τα οποία μπορεί κάποιος να καταλάβει από πού προέρχεται η έκφραση “Πασάς στα Γιάννενα”. Λοιπά εκθέματα είναι οι παραδοσιακές στολές του τόπου και της περιφέρειας, οπλισμός και κοσμήματα της εποχής καθώς και η αυθεντική στολή της Κυρα Βασιλικής, της συζύγου του Αλή. Δυστυχώς, η αυθεντική φορεσιά της κυρά Φροσύνης βρίσκεται στην Αθήνα. Οι τουρίστες έμοιαζαν να είναι εντυπωσιασμένοι από τον κήπο και τη θέα του εξωτερικού χώρου του Μουσείου.

DSC_0707 DSC_0698 DSC_0592 DSC_0635

Πηγαίνεις, χαζεύεις, τρως, πίνεις, αγοράζεις σουβενίρ, γλυκά και ποτά για προσωπική χρήση ή δώρα και παίρνεις το καραβάκι του γυρισμού. Αλλά σίγουρα θα θέλεις να γυρίσεις κάποια στιγμή!

*Ευχαριστούμε την ταβέρνα Κυρά Βασιλική για τη φιλοξενία

Κάστρο

Εντυπωσιακό τόσο από έξω όσο και από μέσα. Το αγκαλιάζει ένα μεγάλο μέρος της λίμνης και ένα μέρος του απόκεντρου της πόλης. Μέσα στο κάστρο θα περιπλανηθείς σε στενάκια, θα χαθείς, θα πατάς μόνο σε πέτρα και γύρω σου θα βλέπεις σπίτια χτισμένα με πέτρα. Από τα πιο παλιά μέχρι και τα πιο σύγχρονα. Πράσινο παντού, άτομα κυρίως μεγάλων ηλικιών (έχουν να σου πουν ένα σωρό ιστοριών), πύλες που σε οδηγούν στην άλλη άκρη της πόλης χωρίς να μπορείς να καταλάβεις το πώς έφτασες εκεί. Όλα τα μαγαζάκια παραδοσιακά διακοσμημένα.

DSC_0129 DSC_0046 DSC_0533 DSC_0153 DSC_0052

Χειρόγραφες ταμπέλες φτιαγμένες από ξύλο με χρώμα και ζωηράδα. Γύρω από τους κορμούς πολλών δέντρων υπάρχουν τυλιγμένα χειροποίητα πλεκτά (αρκετά πρωτότυπο και διασκεδαστικό) δίνοντας μια πινελιά ζωντάνιας στη βόλτα σου.

DSC_0068

Φυσικά, υπάρχει και το στοιχείο του μουσείου. Το ένα μουσείο είναι το Δημοτικό όπου βρίσκεται τζαμί του Ασλάν Πασά μαζί με το Μαυσωλείο, τα λουτρά και την Εστία. Βρίσκεται στην άτυπη ακρόπολη του κάστρου από όπου η θέα είναι μοναδική. Όλα τα Γιάννενα πιάτο! Με τη λίμνη να δίνει το τελειωτικό χτύπημα του οφθαλμόλουτρου.

DSC_0294 DSC_0302 DSC_0400

Ένα ακόμη μουσείο είναι το Βυζαντινό. Βρίσκεται στην οφίσιαλ ακρόπολη. Με το που διασχίσεις την πύλη της ακρόπολης βλέπεις ένα μέρος καταπράσινο με παλιά κτίρια τα οποία τώρα έχουν γίνει μουσεία, το Φετιχέ τζαμί του Αλή Πασά αλλά και τον τάφο του και μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου στο ιστορικό Ιτς Καλέ έχοντας θέα όλα τα Γιάννενα (με καλύτερο οπτικό πεδίο από ότι από την ακρόπολη του Δημοτικού Μουσείου).

DSC_0481 DSC_0560

Κείμενο: Φίλιππος Γαβριηλίδης
Φωτογραφίες: Ισαβέλλα Τζήκα-Δέλλιου

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag