Η Κίρα και ο Γιουνές ξυπνάνε κάθε πρωί σε ένα μικρό, σκοτεινό, διαμέρισμα στον Άγιο Νιόλαο. Τους τελευταίους μήνες κάνουν τη δική τους προσπάθεια για να ενταχθούν ομαλά στην κανονική ζωή. Δεν έχουν φίλους. «Ποιος θέλει να έρθει εδώ μέσα, άλλωστε;», λέει χαμογελαστά ο Γιουνές, ενώ ένα από τα παράπονα της αγαπημένης του Κίρα είναι το συναίσθημα της απομόνωσης. «Δεν γνωρίζουμε κανένα ζευγάρι σαν εμάς που θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μαζί του, να κάνουμε παρέα. Δεν ξέρουμε και δεν μας ξέρει κανένας από τους γείτονές μας. Είμαστε, εδώ, μόνοι και ξένοι». Γνωρίστηκαν στις ελληνικές φυλακές. Αυτή 35 και αυτός 26 ετών. Σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης, σε μία εποχή που ο καθένας προσπαθούσε να αντέξει. Η Κίρα είχε καταδικαστεί για πέντε χρόνια και ο Γιουνές για δύο.

IMG_4908 copy IMG_4915 copy IMG_4914 copy

«Από μικρή ψάχνω κάτι, αυτό που θα κάνει την ψυχή μου να ηρεμήσει», λέει η Κίρα. «Κάπως έτσι έμπλεξα, κορίτσι ακόμα, με κακές παρέες. Στα 15 μου βρέθηκα για πρώτη φορά στη φυλακή της Ρωσίας. Για επτά χρόνια περίμενα να δικαστώ. Στο τέλος συμπλήρωσα οκταετία. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια ερχόταν και με έβλεπε ένα αγόρι που νοιαζόταν για μένα, αλλά κάποια στιγμή αποφάσισα να τον διώξω και του είπα να σταματήσει να με επισκέπτεται! Ο μοναδικός άνθρωπος που ήταν συνεχώς δίπλα μου ήταν η μητέρα μου. Στο τέλος κατάφερε να με βγάλει και να με βοηθήσει να φύγω. Πήγα στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, τη Γερμανία και κατέληξα, το 2004, στην Ελλάδα. Πίστεψα ότι εδώ υπάρχει προοπτική και ευκαιρίες. Σύντομα έμπλεξα, πάλι, με κακές παρέες και με τα ναρκωτικά. Το 2008 καταδικάστηκα. Οι συνθήκες στις φυλακές της Ελλάδας δεν έχουν καμία σχέση με αυτές στη Ρωσία. Εδώ υπάρχει καθαριότητα, φαγητό, αλλά δεν έχεις δικαίωμα να σηκώσεις ανάστημα, να αντιδράσεις. Είσαι ένα τίποτα, σε πατάνε, σε ισοπεδώνουν! Στη Ρωσία το περιβάλλον είναι άθλιο, αλλά μπορείς να μιλήσεις».

«Στα 14 έφυγα από το σπίτι επειδή τσακώθηκα με τον πατέρα μου», λέει Γκιουνές. «Από τότε δεν έχω οικογένεια, δεν έχω κανέναν. Πήγα στο Ντουμπάι, το Ιράν, την Τουρκία, πήγαινα και έφευγα, έκανα προσπάθειες αλλά είτε έπαιρνα το δρόμο της επιστροφής από μόνος μου, ή με έπιαναν και με έδιωχναν. Κατέληξα στην Ελλάδα. Όταν έφτασα, το 2007, φοβήθηκα, δεν μου άρεσε η χώρα και ήθελα να τρέξω μακριά, χωρίς να ξέρω πού να πάω. Προσπάθησα να περάσω στην Ιταλία, με έπιασαν και με έστειλαν πίσω. Δεν είχα δουλειά και πολύ σύντομα έμπλεξα με τα ναρκωτικά. Όταν μπήκα στη φυλακή, αυτό που θυμάμαι, είναι το… τίποτα! Είπα στον εαυτό μου, εδώ μέσα θα πεθάνεις και δεν θα το μάθει κανείς».

IMG_4900 copy IMG_4884 copy IMG_4906 copy

Ο Γιουνές αποφυλακίστηκε στις 21 Αυγούστου, ενώ η Κίρα στις 25 Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς. «Κάποια στιγμή δεν είχαμε πού να πάμε, δεν υπήρχε μέρος για να κοιμηθούμε και επιλέξαμε να περάσουμε δύο βράδια στην παραλία. Καθόμασταν και κοιμόμασταν πλάι-πλάι», λέει η Κίρα και συνεχίζει «αυτό που αγαπάω στο Γιουνές είναι ότι είναι λιγομίλητος, αυτό άλλωστε μας έφερε κοντά. Είναι σεμνός και ήρεμος, όταν εγώ είμαι πανικόβλητη. Παθαίνω πανικό, όταν πιστεύω ότι δεν μπορώ να αντιμετωπίσω μία κατάσταση και στεναχωριέμαι».

«Η καθημερινότητά μας έχει να κάνει με την επιβίωση. Ξυπνάμε το πρωί και πηγαίνουμε στη μονάδα απεξάρτησης 18 άνω. Κάποιος μέρες θα περάσουμε από το πολυϊατρείο της Praksis. Οι μέρες μας είναι, ακόμα, γεμάτες με αγωνία και δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο. Τα βράδια μένουμε και πάλι μόνοι μας. Αυτό που θα ήθελα, πάρα πολύ, είναι να βρω μία δουλειά, να πάρουμε ένα σπίτι, να έχουμε μία κανονική ζωή». «Θέλω να ηρεμήσει επιτέλους η ψυχή μου, να έχω φίλους και να μπορούμε να πηγαίνουμε στη θάλασσα. Αυτό μου αρέσει πολύ στην Ελλάδα, έχει ουρανό και θάλασσα. Φοράς τη βερμούδα σου, τις παντόφλες, βάζεις ενάμιση ευρώ στην τσέπη για τον καφέ και φεύγεις».

IMG_4887 copyIMG_4891 copyIMG_4926 copyIMG_4930 copyIMG_4932 copy

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS λειτουργεί στην Αθήνα το «Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων» με βασικό στόχο την παροχή υπηρεσιών και την ανάπτυξη των κατάλληλων δικτύων προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική (επαν)ένταξη των αποφυλακισμένων ανδρών και γυναικών, ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή. Παρεχόμενες υπηρεσίες προγράμματος «Υποδοχής Αποφυλακισμένων»: Ιατρική στήριξη, Ψυχοκοινωνική στήριξη, Νομική Συμβουλευτική, Προώθηση στην απασχόληση.

Το στόρι της Κίρα και του Γιουνές δημοσιεύτηκε στο δεύτερο τεύχος του ΓΚΡΕΚΑ με θέμα Απομόνωση.