Πριν από τρία χρόνια ο Κωστής Λεβάντης άκουσε τον Tom Waits να παίζει Cigar Box Guitar και ενθουσιάστηκε από τον ιδιαίτερο ήχο της. Άρχισε αμέσως να το ψάχνει, διάβασε πολύ και ξεκίνησε να φτιάχνει τις δικές του. Οι πρώτες δύο κιθάρες του βγήκαν τελείως λάθος αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Σήμερα έχει φτιάξει γύρω στις τριάντα και τις περισσότερες τις έχει πουλήσει στο εξωτερικό. Τα σχόλια που έχει πάρει από ειδικούς του είδους είναι άριστα και κάθε νέα κιθάρα που φτιάχνει είναι και καλύτερη. Τον συναντήσαμε στο διαμέρισμα-στούντιο όπου τα πάντα τα έχει φτιάξει μόνος του: έπιπλα, φωτιστικά τα πάντα. Αμέσως καταλαβαίνεις ότι το έχει με τις κατασκευές. Όλα ήταν στην εντέλεια και μας έκανε μεγάλη εντύπωση ο χώρος.

Giorgos Levantis 19 Giorgos Levantis 13 Giorgos Levantis 14 Giorgos Levantis 15 Giorgos Levantis 16

Οι Cigar Box Guitar είναι κιθάρες που κατασκευάζονται από κουτιά πούρων και είναι σπάνιες και περιζήτητες.

«Πώς ξεκίνησες να φτιάχνεις τις κιθάρες;» τον ρωτάω. «Έχω κάποιες αγάπες στην ζωή μου. Ο κινηματογράφος που είναι και η δουλειά μου, η μουσική και οτιδήποτε έχει να κάνει με τις κατασκευές. Γενικά πιάνει πολύ το χέρι μου και μου αρέσει το ξύλο σαν υλικό. Πάντα μάζευα παλιά έπιπλα και πράγματα και έφτιαχνα δικά μου καινούρια. Πριν από τρία χρόνια είχα μαζέψει κάποια λεφτά και πήγα στην Μήλο. Έμεινα εκεί για ένα χρόνο, έφτιαχνα έπιπλα για τους κατοίκους και έκανα ιστιοπλοΐα. Δεν δούλευα και είχα πολύ ελεύθερο χρόνο. Σε κάποια φάση άκουσα ένα κομμάτι του Tom Waits στο οποίο έπαιζε με Cigar Box Guitar. Μου άρεσε πολύ ο ήχος. Μπήκα στο ίντερνετ, διάβασα για τις συγκεκριμένες κιθάρες και τρελάθηκα. Άρχισα να ψάχνω να βρω πώς κατασκευάζονται και συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν κάτι απλό. Για να βγάλει σωστό ήχο αυτή κιθάρα πρέπει να προσέχεις κάθε λεπτομέρεια. Πρέπει να είσαι τελειομανής και καθόλου τσαπατσούλης. Οι πρώτες δύο κιθάρες που έφτιαξα δεν έπαιζαν, αλλά δεν απογοητεύτηκα».

Οι Cigar Box Guitars ή CBG άρχισαν να φτιάχνονται περίπου το 1890 στο Δέλτα του Μισισιπή από ανθρώπους που ζούσαν μέσα στη φτώχεια και είχαν την ανάγκη να εκφραστούν. Έπαιρναν ένα κουτί πούρων, του έβαζαν ένα σκουπόξυλο από τη μια μεριά και 1 ή 2 χορδές, 1 ή 2 κλειδιά και τις έπαιζαν με slide – έναν κύλινδρο από γυαλί ή από μέταλλο. Προτιμούσαν το κουτί πούρων γιατί ήταν από ξύλο καλής ποιότητας. Ο ήχος που βγάζει η κιθάρα είναι πολύ ιδιαίτερος και είναι καθαρά για μπλουζ μουσική. Είναι στην ουσία ο πρόγονος της ηλεκτρικής κιθάρας και του μπάντζο. Τώρα οι CBG φτιάχνονται με έξι χορδές και μπορεί να είναι ηλεκτρικές ή ακουστικές. Ο Elmore James, o Muddy Waters, o Tom Waits, o Paul McCartney είναι μερικοί που έχουν παίξει με CBG. Είχε ξεχαστεί για ένα διάστημα και στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με αρχές ’00 επέστρεψε. Και το Facebook βοήθησε πολύ. Μέσω Facebook προωθεί και ο Κωστής τις δικές του και μιλάει προσωπικά με τους πελάτες του, με κάποιους έχει συναντηθεί και από κοντά και έχουν παίξει μαζί.

Giorgos Levantis 18 Giorgos Levantis 12 Giorgos Levantis 11 Giorgos Levantis 10 Giorgos Levantis 09 Giorgos Levantis 05

«Πόσο χρόνο σου παίρνει να φτιάξεις μια κιθάρα;», τον ρωτάω. «Είναι ανάλογα με το τι θα έχει πάνω η κιθάρα. Αν είναι ηλεκτρική και έχει μαγνήτες για ενισχυτή πρέπει να ασχοληθώ πολύ, μπορεί να μου πάρει και μιάμιση εβδομάδα. Η πιο γρήγορη κιθάρα μου παίρνει τρεις με τέσσερις μέρες και δουλεύω περίπου οχτώ ώρες την ημέρα».

«Τα υλικά που τα βρίσκεις;» «Κάποια τα αγοράζω και κάποια άλλα τα παίρνω από μια φίλη που έχει μαγαζί με πούρα. Υπάρχουν κουτιά που είναι πολύ ακριβά, μπορεί να έχει και εκατό ευρώ ένα κουτί χωρίς τα πούρα. Είναι ένα θέμα το να βρω τα κουτιά, ειδικά αν έχω πολλές παραγγελίες.

«Πόσες κιθάρες έχεις πουλήσει;» Γύρω στις 30 και τις περισσότερες στο εξωτερικό. Νέα Υόρκη, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ντουμπάι, Αγγλία, Ρουμανία. Στην Ελλάδα πρέπει να έχω δώσει 4-5. Σε όσους έχω πουλήσει είναι κανονικοί παίκτες. Παίρνω πολύ καλά σχόλια και ξέρω ότι κάθε επόμενη θα είναι και καλύτερη».

«Πόσο τις πουλάς;» Ξεκινάνε από 100-120 ευρώ και η πιο ακριβή έχει 300. Εκεί παίζουν οι τιμές. Πρέπει να είναι μία κιθάρα που θα είναι προσιτή και αυτές τις τιμές τις συζητάω, δεν ζω από αυτό, η κανονική μου δουλειά είναι σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και τη διαφήμιση.

Όταν φτιάχνω την κιθάρα είμαι απόλυτα προσηλωμένος σε αυτό. Είναι σαν να κάνω γιόγκα, αδειάζει τελείως το μυαλό μου και είναι η καλύτερη μου φάση. Κάθομαι με τις ώρες και φτιάχνω και όταν στο τέλος την κουρδίζω και ακούω ότι την έχω κάνει σωστά, τρελαίνομαι και παίζω όλο το βράδυ. Δένομαι πολύ με τις κιθάρες μου. Φαντάσου, καμία κιθάρα δεν είναι ίδια με την άλλη, ακόμη και από το ίδιο κουτί να είναι. Τώρα έχω φτιάξει μία που θα την κρατήσω, γιατί μου αρέσει ο ήχος της».

Λίγο πριν φύγουμε ο Κωστής μας έπαιξε την αγαπημένη του CBG και ο ήχος της ήταν πραγματικά μοναδικός.

Giorgos Levantis 01 Giorgos Levantis 03 Giorgos Levantis 04

http://www.levoguitars.com/

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος