Οι AmateurBoyz έκαναν την διαφορά στην νύχτα της Αθήνας όταν το 2005 άρχισαν να διοργανώνουν τα πάρτι στη ρώσικη ντίσκο στο Σύνταγμα. Αυθόρμητα, ακομπλεξάριστα πάρτι στα οποία ο κόσμος χόρευε μέχρι το πρωί. Όσοι τα είχαν ζήσει, ακόμη μιλάνε γι’ αυτά. Η ρωσική ντίσκο εξελίχθηκε σε ένα mobile πάρτι που «πάρκαρε» σε μέρη της Αθήνας που τότε δεν πήγαινε κανείς. Στην πλατεία Αττικής, στην 3ης Σεπτεμβρίου, στην Φιλελλήνων. Τα πάρτι έκαναν τον χώρο και όχι ο χώρος το πάρτι. Κανείς δεν σκεφτόταν πώς έπρεπε να φερθεί και όλοι χόρευαν με τους indie, ηλεκτρονικούς club ήχους. Πριν απόν ένα μήνα οι AmateurBoyz επέστρεψαν στη ρωσική ντίσκο και αναβίωσαν εκείνες τις αξέχαστες μέρες, θυμίζοντας στην νύχτα της Αθήνας πώς είναι να διασκεδάζεις με την ψυχή σου.

Amateur Boyz 01 Amateur Boyz 03

Πώς ήταν η επιστροφή στη ρώσικη ντίσκο;
Ωραία ήταν στο πάρτι. Αλλά εντάξει, δεν ήταν το ίδιο με παλιά. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει μία αίσθηση που ούτως ή άλλως σου βγάζει μία πολύ ιδιαίτερη διάθεση. Είναι ένας χώρος που παλιά τον νοίκιαζαν κάποιοι Ρώσοι και έκαναν πάρτι και ο ιδιοκτήτης είναι ένας τύπος που δούλευε στα κωλόμπαρα μια ζωή. Μας άρεσε η ιδέα να κάνουμε ένα revival. Ο χώρος έχει πολλά λειτουργικά προβλήματα, αλλά τελικά στήθηκαν τα πάντα και το πάρτι έγινε. Δεν είναι κάτι που θέλουμε να ξανακάνουμε, γενικά δεν μας αρέσει να επαναλαμβανόμαστε.

Πείτε μου για τα πάρτι που κάνατε τότε…
Εκτός από τη ρώσική ντίσκο κάναμε πάρτι και σε χώρους που ο κόσμος δεν πήγαινε κανονικά. Στο κέντρο της Αθήνας, στο τέρμα της Φιλελλήνων δίπλα στην Ευαγγελική εκκλησία, για παράδειγμα. Ήταν ένα τουριστικό μέρος και έρχονταν πολλοί τουρίστες. Στην πλατεία Αττικής κάναμε πάρτι σε μία πολωνική και σε μία ρουμάνικη ντίσκο. Και κάναμε και ένα ωραίο πάρτι στην 3ης Σεπτεμβρίου, σε έναν χώρο που ήταν παλιά σινεμά. Ήταν ένας τέλειος χώρος, είχε να κατέβεις τρία επίπεδα με κόκκινη μοκέτα. Όλα ήταν κάπως off town. Ενώ ήταν στο κέντρο δεν πήγαινε κανείς γιατί δεν υπήρχε υποδομή και δεν γίνονταν αλλά μουσικά events στην περιοχή. Γενικά είχε πολύ πλάκα τότε, ήταν όλα αυθόρμητα και ακομπλεξάριστα.

Amateur Boyz 06

Ποιος είναι ο σκοπός στα πάρτι σας;
Πάντα θέλαμε να φέρνουμε DJs και να κάνουμε πρόταση στην αθηναϊκή νύχτα. Να φέρουμε μουσική που ακούγαμε εμείς στα σπίτια και στα ταξίδια μας και μας άρεσε. Πηγαίναμε πολύ στο Βερολίνο τότε. Αλλά ουσιαστικά, η μουσική που επιλέγαμε ήταν η προσωπική μας εξέλιξη. Δεν το σκεφτόμασταν πολύ. Απλά το κάναμε. Bρίσκαμε χώρους που αρχικά νιώθαμε εμείς οι ίδιοι άνετα. Πριν ξεκινήσουμε, βγαίναμε και πηγαίναμε σε χώρους που δεν μας άρεσαν και ακούγαμε μουσική που ήταν πολύ στημένη για τα γούστα μας. Αυτό μας έκανε να κάνουμε το πρώτο πάρτι και γι’ αυτό μάλλον ακολούθησε και ο κόσμος. Ήταν όλο πολύ αυθόρμητο. Οι χώροι είναι απλοί και ακατέργαστοι και δεν σου έβγαζαν το άγχος για το πώς πρέπει να φερθείς.

Χορεύει ο κόσμος στην Αθήνα τώρα;
Τώρα δεν χορεύει πολύ. Γενικά, ο Έλληνας πρέπει να αφεθεί, για να χορέψει, θέλει τον χρόνο του. Στη Ρωσία -για παράδειγμα- που είχαμε πάει, οι άνθρωποι βγαίνουν για να χορέψουν και να διασκεδάσουν.

Πάντα ήσασταν της κλαμπ σκηνής;
Δεν ήμασταν.
Θοδωρής: Εγώ έτρεχα στις συναυλίες, και ήμουνα της κιθάρας και του ποστ ροκ. Σπύρος: Εγώ έκανα ραδιοφωνική εκπομπή και έπαιζα μουσική σε μικρά μπαράκια στο Καρπενήσι.
Όταν γνωριστήκαμε αρχίσαμε να ασχολούμαστε με την dance. Τότε είχε σκάσει και ο indie ήχος με ηλεκτρονικά στοιχεία η DFA Records αλλά δεν είχε έρθει ακόμη στην Ελλάδα. Ακούγαμε συνέχεια μόνοι μας τους δίσκους και τελικά αποφασίσαμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο. Δεν ήταν ποτέ στόχος μας να γίνουμε dj’s ούτε τώρα είναι. Κάνουμε και άλλες δουλειές.

Πώς έχει αλλάξει η νύχτα στην Αθήνα;
Έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Στα ’90s υπήρχε πολύ η club σκηνή με το Plus Soda, το Umatic αλλά μετά μπήκαν τα ελληνικά στα clubs και το ξεφτιλίσανε. Την περίοδο που ξεκινήσαμε εμείς ξεκίνησαν και άλλοι να κάνουν πάρτι, ο Κορμοράνος, το Yes it does… Κάναμε DIY, mobile πάρτι. Το πάρτι δημιουργούσε το χώρο και όχι ο χώρος το πάρτι, όπως στο Umatic. Αυτό εξελίχθηκε σιγά-σιγά και τώρα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται περισσότεροι χώροι για club μουσική και το κοινό αυξάνεται. Υπάρχουν οι συνειδητοποιημένοι αλλά και οι  άλλοι πού είναι ακόμη «μπουζουκοτέκνο». Αυτοί ή μπουζούκια ακούσουν ή club μουσική, δεν θα τους κάνει διαφορά. Έρχονται ονόματα που παλιότερα δεν θα έβλεπες με τίποτα. Και οι ίδιοι DJs έρχονται πιο εύκολα στην Αθήνα. Πλέον όταν ακούνε Αθήνα είναι καυλωμένοι να έρθουν. Είναι μια πόλη που έχει περάσει πολλά, έχει γίνει πολύ γνωστή από τα μέσα και έχει δημιουργηθεί μία ενέργεια που καλεί τον άλλον να έρθει, να δει τι γίνεται. Το μόνο κακό είναι ότι στην Αθήνα δεν υπάρχει μεγάλη ανοχή. Ας πούμε στο Βερολίνο μπορείς να κάνεις στα πάρτι ό,τι γουστάρεις και να μην σου πει κανένας τίποτα.

Amateur Boyz 07

Τί λείπει από την Αθήνα;
Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη στην Αθήνα και στην Ελλάδα. Θα ήταν ωραίο για παράδειγμα, να υπάρχει ένα πλοίο που να είναι party boat και να σε πηγαίνει στα νησιά. Αλλά είναι δύσκολο, γιατί ιδέες μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Είναι φοβερό αυτό που γίνεται με τις διαφημιστικές στην Ελλάδα. Ενώ από τη μία είναι εταιρίες που σκοπός τους είναι το κέρδος, από την άλλη είναι πολύ συντηρητικές με νέες και φρέσκες ιδέες. Δεν συμβαδίζουν με την εποχή τους. Είναι παράδοξο αυτό το πράγμα. Εμείς ευτυχώς είμαστε ανεξάρτητοι στην προσπάθειά μας. Συνεχίζουμε να διοργανώνουμε events όποτε νιώσουμε την ανάγκη να μοιραστούμε μουσική που μας αρέσει με τον κόσμο.

http://amateurboyz.net/

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag