Η Μαρία φτιάχνει κούκλες ιδιαίτερες και εμπνευσμένες εδώ και 10 χρόνια. Είναι 36 ετών, με δύο παιδιά που της δίνουν ζωή και ιδέες. Η έδρα της είναι στο Μετς, σε μια πολύ ήσυχη γειτονιά. Έχει φτιάξει διακοσμητικά για το Μέγαρο Μουσικής και διάφορες εταιρείες. Το πιο ιδιαίτερο concept της όμως είναι οι έγχρωμοι κούκλοι που φαίνεται και το πουλί τους.

Psarokokalo 4

«Αυτούς τους κούκλους τους ξεκίνησα πριν πολύ καιρό. Ξεκίνησα με το σκεπτικό ότι θέλω να κάνω Αφρικάνους από την Αιθιοπία που είναι λίγο πιο ανοιχτόχρωμοι» λέει. «Στην αρχή τους έκανα πιο παραδοσιακούς, φορούσαν καφτάνια και τέτοιου είδους ενδυμασίες. Είπα λοιπόν ότι αφού είναι Αφρικανοί και οι Αφρικανοί γενικά τα πετάνε όλα έξω, ας τους κάνω με τα γεννητικά τους όργανα. Έχω κάνει και τσολιαδάκια έτσι. Οι κούκλοι είναι το αγαπημένο μου project. Στην αρχή είχα κάνει μόνο αγόρια. Μετά έκανα και κάποια κορίτσια με ελληνικές στολές».

Όταν ξεκίνησε το 2004, η Μαρία έφτιαξε κάτι τερατάκια. Τώρα φτιάχνει σύννεφα, ψάρια, μαξιλάρια, ελάφια, γαϊδουράκια και ό,τι χωράει ο νους σου. Χρησιμοποιεί κυρίως πανί αλλά και πηλό και ξύλο. Εμένα το αγαπημένο μου είναι τα δοντάκια με στέμμα που τα αγοράζουν μανάδες για τα παιδάκια τους όταν βγάλουν δόντι. «Από τα διακοσμητικά που φτιάχνω κάποια είναι για παιδιά και κάποια για μεγάλους. Ξεκίνησα με αντικείμενα μόνο για μεγάλους. Τώρα απευθύνομαι και σε παιδάκια. Βέβαια υπάρχουν κάποια αντικείμενα που είναι λεπτεπίλεπτα και δεν μπορεί ένα παιδάκι να τα διαχειριστεί, θα τα διαλύσει. Έχω όμως και πολλά που είναι μόνο για παιδιά. Παιδικά σκουφάκια για παράδειγμα. Υπάρχουν και κάποια πράγματα που φτιάχνω που είναι γλυπτά και δεν μπορούν να θεωρηθούν διακοσμητικά».

Psarokokalo 24 Psarokokalo 7 Psarokokalo 2 Psarokokalo 10 Psarokokalo 18

Το psarokokalo creative studio (πρώην shop la.trap) υπήρχε σαν nickname πριν γίνει brand. Η Μαρία το είχε στον νου της πολύ πριν το 2004. «Το είχα από πολύ πριν στο νου μου το ψαροκόκκαλο. Το είχα από το πρώτο έτος της σχολής. Είχαμε κάνει μια εργασία σε ένα μάθημα και εγώ είχα διαλέξει μια εικόνα που ήταν ο Πικάσο και έτρωγε ένα ψάρι και μετά είχε κρατήσει το κόκαλο και το είχε κάνει διάφορες εφαρμογές. Και μετά μου έμεινε. Έκανα το mail μου έτσι αρχικά. Μετά από ένα διάστημα πριν ξεκινήσω να φτιάχνω αυτά που φτιάχνω, κάποιοι με φώναζαν ψαροκόκαλο. Ήταν nickname πολύ πριν το κάνω brand».

Όσο είμαι στον χώρο της Μαρίας παρατηρώ ότι έχει πολλά διαφορετικά πράγματα. Πολύ τακτοποιημένα υφάσματα, κορδέλες και κλωστές. Ο χώρος που δημιουργεί είναι καινούργιος και δείχνει ιδανικός για έμπνευση. Την ρώτησα τι την εμπνέει. «Αυτό τώρα είναι δύσκολο» μου λέει και χαμογελάει. «Στην αρχή με ενέπνεαν πράγματα. Πλέον δεν με εμπνέει κάτι. Προκύπτουν πράγματα. Μέσα από συνεργασίες, από πράγματα που μου ζητάνε. Συνήθως έρχεται κάτι παιδικό όσον αφορά στα παιδικά αντικείμενα, δηλαδή κάτι που έχω στην μνήμη μου από παιδί, εικόνες που έχω από παιδί. Τα παιδιά μου σίγουρα με εμπνέουν μέσα από το ότι ήμουν και εγώ παιδί. Υπάρχουν βέβαια και κάποια ethnic στοιχεία που με επηρεάζουν».

Psarokokalo 16 Psarokokalo 15 Psarokokalo 14 Psarokokalo 13 Psarokokalo 12 Psarokokalo 11 Psarokokalo 23

Οι δημιουργίες της Μαρίας απευθύνονται σε όλα τα κοινά. Έλληνες, ξένους, μικρούς, μεγάλους. Μερικά τα έχει κάνει μια φορά και μερικά πολλές φορές. Εξαρτάται. «Για να φτιάξω ένα custom κουκλάκι θέλω δυο βδομάδες. Τα άλλα που τα παράγω για μαγαζιά και απαιτείται μεγάλη ποσότητα γίνονται πολύ πιο γρήγορα γιατί όσο αυξάνεις την ποσότητα γίνεται και πιο γρήγορη η παραγωγή. Πάντως παρά την κρίση που είναι η ευθύνη που έκλεισα το μαγαζί, δεν σκέφτομαι να φύγω. Έχω προωθήσει κάποια πράγματα στο εξωτερικό και τώρα πρόσφατα μπήκα σε ένα αυστραλέζικο περιοδικό. Έχω περιοριστεί στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν και πολλοί που το κάνουν αυτό που κάνω. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλοί».

Η Μαρία λοιπόν θα μείνει Ελλάδα. Αυτά που φτιάχνει είναι ιδιαίτερα. Όμως τι τα κάνει τόσο ιδιαίτερα που δεν έχει μεγάλο ανταγωνισμό; «Έχουν βγει διάφοροι που κάνουν κουκλάκια. Νομίζω ότι τα δικά μου έχουν πιο πολύ λεπτομέρεια. Πέρα από το ότι έχουν το δικό μου σχεδιαστικό χέρι που είναι προσωπικό, παίζει σίγουρα μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι έχουν παραπάνω κέντημα από ότι έχουν άλλες δουλειές. Τα κεντάω πιο πολύ στο χέρι».

Τέλος την ρώτησα το πιο κουφό και το πιο όμορφο πράγμα που της έχουν ζητήσει. «Ήταν ένας Αμερικάνος που ήθελε κούκλους, αυτούς τους έγχρωμους που φτιάχνω. Μου ζήτησε να τους κάνω “the greek way”. Ήθελε να κάνω τα πουλιά uncircumcised, δηλαδή χωρίς περιτομή. Ήταν πολύ αστεία φάση. Μια κοπέλα από τον Καναδά μου είχε ζητήσει κάτι πολύ ωραίο. Μου ζήτησε να κάνω τον φίλο της κούκλο και του το έκανε δώρο για τα γενέθλιά του. Μετά από ένα χρόνο με βρήκε το αγόρι και μου ζήτησε να κάνω την κοπέλα για να της το κάνει δώρο. Και τώρα τα έχουν και τα δύο».

Psarokokalo 1 Psarokokalo 3 Psarokokalo 5 Psarokokalo 6 Psarokokalo 8 Psarokokalo 9

Την Μαρία και τις δημιουργίες της θα τις βρεις σε επιλεγμένα καταστήματα.
Και εδώ:

http://trapme.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/pages/latrap-shop-gallery/219128294784518

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος