Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει την επιστροφή των παραδοσιακών μπαρμπέρικων στο κέντρο της Αθήνας. Άλλοτε ως μόδα και άλλες φορές πάλι ως ανακουφιστική επιστροφή στις αξίες του συνοικιακού μπαρμπέρικου.

Τα μικρά αυτά μαγαζιά επενδύουν στην προσωπική σχέση με τον πελάτη, την έλλειψη επισημότητας, την σχολαστική περιποίηση, και την κουβεντούλα ενώ θαρραλέα επαναλανσάρουν το τελετουργικό του ξυρίσματος με τη φαλτσέτα, το πινελάκι με τον αφρό και την παλιά κολόνια, σε μια εποχή που έχει για βασικό της trend το μούσι.

Αυτό που ανακύψαμε, ωστόσο, σε ένα μπαρμπέρικο σε έναν ιστορικό δρόμο της Ομόνοιας που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως πακιστανική παροικία, μας έκανε να αναθεωρήσουμε την έννοια του κουρέματος για πάντα.

Ο Karam έχει το κομμωτήριο του εδώ και 17 χρόνια στην οδό Μενάνδρου στην Ομόνοια. Το μαγαζί το άνοιξε ο πατέρας του, ο οποίος είναι μπαρμπέρης μια ζωή και στο παρελθόν διατηρούσε μαγαζιά στην Τουρκία. Ο ίδιος, πτυχιούχος ελληνικής σχολής και οπλισμένος με την γνώση των παραδοσιακών τεχνικών από τον πατέρα του, γρήγορα μας κέρδισε με την σιγουριά του, την τεχνική και το πλατύ του χαμόγελο.

barberiko-01

barberiko-02

Το ‘Asian’ είναι ένα μικρό συνοικιακό μπαρμπέρικο που απευθύνεται πρωτίστως σε πακιστανούς που μένουν στην γειτονιά αλλά όπως μας διαβεβαιώνει ο Karam, το επισκέπτονται εξίσου τακτικά Έλληνες και Αλβανοί. Το αντρικό κομμωτήριο της Μενάνδρου, που αποκαλούν ‘Asian’, έχει γίνει μάρτυρας των αλλαγών στο ιστορικό κέντρο: από την περίοδο που η Μενάνδρου ήταν πολυσύχναστη γειτονιά για μετανάστες και θύμιζε παζάρι της Ανατολής, μέχρι την σταδιακή ερημοποίησή της εξαιτίας των αστυνομικών παρεμβάσεων που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε τα όρια της νομιμότητας. Ο Karam ακόμα θυμάται την εποχή που η κλούβα των ΜΑΤ ήταν αραγμένη στο τέλος του δρόμου και αρκετές φορές τράβηξε πελάτες μετά το κούρεμά τους ή και μέσα από το κομμωτήριο να καταθέσουν τα στοιχεία τους στο αλλοδαπών. Σήμερα τα πράγματα δείχνουν πολύ πιο ήρεμα στην παλιά γειτονιά του Γερανίου και ο Karam μοιάζει αισιόδοξος.

Μπαίνοντας για πρώτη φορά στο ‘Asian’, το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει στο είναι το γεγονός ότι κάθε του γωνία είναι ντυμένη με καθρέφτη. H στρατηγική αυτή διακόσμηση που θυμίζει κάμαρα των ψευδαισθήσεων, λειτουργεί καταπληκτικά την ώρα του κουρέματος, καθώς σου δίνει την δυνατότητα να παρατηρείς τον σβέρκο σου –σημείο κλειδί για την αντρική κόμμωση- ενώ τον περιποιείται ο μπαρμπέρης. Ο Karam χρησιμοποιεί μηχανή, ψαλίδι και φαλτσέτα στην οποία επιμελώς αλλάζει την λεπίδα όχι απλά μετά από κάθε πελάτη αλλά και στην μετάβαση από κούρεμα κεφαλής σε ξύρισμα. Οι λεπτομέρειες στον σβέρκο, το σχέδιο στο μούσι, ακόμα και οι μύτες στην κορυφή του κεφαλιού, τριμάρονται ή κόβονται σύριζα με την φαλτσέτα του Karam. Για μικρότερες τρίχες, πάλι, όπως αυτές των φρυδιών, ο κουρέας χρησιμοποιεί κλωστή. Κολόνια, οινόπνευμα και ενυδατική κρέμα θα εφαρμοστούν αργότερα για να επαναφέρουν την κοκκινισμένη επιδερμίδα.

barberiko-10 barberiko-11 barberiko-12

Ας επιστρέψουμε όμως στην ουσία: ο Karam κάνει εξαιρετικό κούρεμα και ξύρισμα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τα συνοδεύει με δεκάλεπτο μασάζ στο πρόσωπο και το κεφάλι. Το μασάζ κεφαλής είναι αρχαία τεχνική ηλικίας 4000 χρόνων, που σχετίζεται άμεσα με τις αρχές της Αγιουβέρδα. Στην Ινδο-πακιστανική παράδοση, το μασάζ κεφαλής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επίσκεψης στον κουρέα-γιατρό, ο οποίος με την μάλαξη του κεφαλιού του πελάτη του, απελευθερώνει την ενέργεια στο σώμα, χαρίζει τόνωση, και ενισχύει το τριχωτό της κεφαλής. Το θεραπευτικό μασάζ, γίνεται με την βοήθεια αρωματικών ελαίων τα οποία παραδοσιακά επιλέγονται με βάση την εποχή του χρόνου. Λέγεται μάλιστα, ότι τα παιδιά στην Ινδία από την στιγμή που γεννιούνται μέχρι να φτάσουν την ηλικία των τριών δέχονται καθημερινά μασάζ. Από την ηλικία των τριών μέχρι έξι ετών δέχονται μασάζ μία ή δύο φορές την εβδομάδα και στην ηλικία των έξι, μαθαίνουν πώς να κάνουν τα ίδια μασάζ στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

Ένας πίδακας νερού μεσολαβεί από το ξύρισμα στο μασάζ προσώπου. Μετά το μίνι μπουγέλο το οποίο ψεκάζει ο μπαρμπέρης κατάμουτρα, σειρά έχουν κυκλικές κινήσεις, μαλάξεις και τραβήγματα στην περιοχή του μετώπου, καθώς και μασάζ στην περιοχή των φρυδιών. Το τελευταίο θα το περιέγραφα και ως ‘massaging my eyeballs’. Συνέχεια έχει το μασάζ κεφαλής, ή αλλιώς champissage,  το οποίο ανέλαβε άλλος κουρέας-μασέρ που είχε την ειδικότητα. Εκεί περάσαμε στο πεδίο των γρήγορων, επαναλαμβανόμενων χτυπημάτων, τσιμπημάτων και μακρόσυρτων τραβηγμάτων. Μετά τον Βραχμαπούτρα χειρονομιών στο κεφάλι, τον λαιμό και τον σβέρκο, ο μασέρ κινήθηκε και πιο χαμηλά, μαλάσσοντας τους ώμους και την μέση μου, με περισσή φροντίδα. Με ένα νοητικό και σωματικό μίγμα εξάντλησης και αναζωογόνησης, στο τέλος της συνεδρίας αντιλήφθηκα πάνω στην περιστρεφόμενη καρέκλα του ‘Asian’ πώς οι Ανατολίτες φτάνουν σε νιρβάνα.

barberiko-13

barberiko-23

barberiko-14

Το Asian βρίσκεται Μενάνδρου 6 στην Ομόνοια. Μια ολοκληρωμένη κούρα με κούρεμα, ξύρισμα-περιποίηση μουσιού και μασάζ κοστίζει 15 ευρώ.