Το tind είναι ένα εργαστήριο μεταξοτυπίας στον Νέο Κόσμο για το οποίο μου έλεγε καιρό ένας φίλος μου γραφίστας, ο Κωστής. «Να πας να τους γνωρίσεις. Κάνουν απίστευτη δουλειά», επέμενε.

Φτάνοντας στο εργαστήριο λίγο μετά το μεσημέρι στην εξώπορτα με περίμενε μια μικρή έκπληξη. Είχε έναν μαυροπίνακα που έλεγε Καλημέρα και από κάτω κάποιος είχε γράψει Γκρέκα. Μου έφτιαξε τη διάθεση! Χτύπησα το κουδούνι και μου άνοιξε ο Μανώλης. «Αυτό που είδες στην πόρτα είναι μεταξοτυπία», μου λέει. «Οι εφαρμογές της μεταξοτυπίας είναι άπειρες και με την εξέλιξη της τεχνολογίας αυξάνονται συνεχώς. Φαντάσου ότι υπάρχει χρώμα που είναι ηλεκτροαγώγιμο. Μπορείς να το συνδέσεις με ρεύμα και όταν κάποιος ακουμπήσει την επιφάνεια με το χρώμα θα βγάλει ήχο», λέει με ενθουσιασμό. «Αυτό μπορεί να τυπωθεί σε μέταλλο, σε γυαλί, οπουδήποτε. Υπάρχουν χρώματα που όταν στεγνώνουν γίνονται φωτοβολταϊκά πανέλα. Στο μέλλον θα ανακαλύψουν κι άλλα», λέει.

Tind 01 Tind 02 Tind 03 Tind 04 Tind 05

Η μεταξοτυπία είναι μία τεχνική που δεν χρειάζεται πολλά μέσα για να γίνει και μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε. Αρκεί να έχεις μία επίπεδη επιφάνεια, ένα κάδρο με τεντωμένο ύφασμα, χρώμα για να σχεδιάσεις το αρνητικό στο ύφασμα, χρώμα για το περάσεις από πάνω και κάτι για να το πατήσεις στην επίπεδη επιφάνεια. Και τα tutorials στο Youtube, βοηθάνε πολύ. Η τεχνική είναι τόσο απλή και τα αποτελέσματα τόσο εντυπωσιακά που πολύς κόσμος ασχολείται με την μεταξοτυπία. Έτσι μέσα από τον πειραματισμό προκύπτουν συνέχεια καινούρια πράγματα. Είναι μία τεχνική που δεν σταματάει ποτέ να εξελίσσεται. Αυτό γίνεται και στο tind. Μέσα από τα πειράματα και τις συνεργασίες με καλλιτέχνες, τo tind έχει καταφέρει να φτιάξει μία κοινότητα από ανθρώπους που αγαπάνε την μεταξοτυπία και αναγνωρίζουν την αξία της. Σκοπός τους είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και να δημιουργηθεί μία κουλτούρα που θα εκτιμάει την μεταξοτυπία.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κουλτούρα της μεταξοτυπίας. Βλέπουν ένα απλό χαρτί, δεν γνωρίζουν την διαδικασία. Το πόσο μαγικό είναι. Το ότι είναι μία τέχνη. Ειδικά από τότε που βγήκε η ψηφιακή εκτύπωση -που δεν έχει καμία σχέση με την μεταξοτυπία- οι περισσότεροι έμειναν στην ευκολία», λέει ο Μανώλης.

Το εργαστήριο το έχουν φτιάξει ο Μανώλης με τον πατέρα του, τον Χρύσανθο. Τα πάντα είναι στην εντέλεια. Και όπου και να κοιτάξεις, βλέπεις μεταξοτυπίες. Στους τοίχους, σε κάδρα, σε χαρτιά και χαρτόνια, παντού.

Ο Χρύσανθος και ο Μανώλης μας έδειξαν βήμα-βήμα την διαδικασία για να φτιάξουμε τη δικιά μας μεταξοτυπία και παράλληλα μας είπαν δυο λόγια για το πώς μπήκε η μεταξοτυπία στη ζωή τους.

«Σπούδαζα οικονομικά το ’70 και για να τα βγάζω πέρα οικονομικά έκανα διάφορες δουλειές, ό, τι τύχαινε», λέει ο Χρύσανθος. «Κάποια στιγμή, εντελώς τυχαία, βρέθηκα σε ένα εργαστήριο που έκανε μεταξοτυπίες στην Νέα Σμύρνη. Τον πρώτο μήνα ήμουν το παιδί για όλες τις δουλειές. Αλλά αυτό μου βγήκε σε καλό, γιατί μάθαινα πολλά. Κάποια στιγμή βρέθηκα εκεί που γίνονταν οι μεταξοτυπίες και μόλις το είδα να γίνεται μπροστά στα μάτια μου, κόλλησα. Ήταν μαγεία! Παράτησα το πανεπιστήμιο και αφοσιώθηκα σε αυτό. Είκοσι χρονών ήμουν τότε. Μέσα σε ένα χρόνο έφτιαξα το δικό μου εργαστήριο. Έβγαζα και πολύ καλό μεροκάματο. Ήρθαν εποχές που είχε πάρα πολλή δουλειά. Η Πειραϊκή τύπωνε χιλιόμετρα ύφασμα και το T-shirt ήταν πολύ της μόδας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η παραγωγή άρχισε να φεύγει από την Ελλάδα και τα πράγματα άλλαξαν λίγο. Έγιναν όλα πιο μικρά. Αλλά έτσι κι αλλιώς, εγώ πάντα προσπαθούσα να παίρνω μικρές δουλειές, τις μεγάλες τις βαριόμουνα», λέει.

Tind 06 Tind 07 Tind 08 Tind 10 Tind 12 Tind 13 Tind 14 Tind 15 Tind 16

Ο Μανώλης ξεκίνησε με άλλο στόχο. «Εμένα με βρήκε η μεταξοτυπία. Εδώ μεγάλωσα, στο εργαστήριο. Έκανα μεταξοτυπίες πριν αρχίσω να κάνω μαθηματικά και χημεία. Σπούδασα γραφιστική, αλλά ποτέ δεν ήμουν καλός στο σχέδιο. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μεταξοτυπία πιο καλλιτεχνικά και αυτό είχε ανταπόκριση. Μου άρεσε. Δεν υπήρχαν πολλοί να ασχολούνται με αυτό. Τώρα τελευταία έχουν αρχίσει και άλλοι να το κάνουν. Η μεταξοτυπία είναι σαν σκυταλοδρομία, δείχνεις τον βασικό τρόπο και μετά ο καθένας ανάλογα με την θέληση και την φαντασία του, το πάει ένα βήμα παραπέρα. Και αυτό προσφέρει στη σκηνή», λέει. «Γι΄ αυτό η μεταξοτυπία δεν πεθαίνει. Στην Ελλάδα ξεκίνησε σε αφίσες και στην βιομηχανία των ρούχων και τώρα έχει γίνει κάτι πιο κλειστό. Λίγοι άνθρωποι ασχολούνται με την μεταξοτυπία σαν τέχνη. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα εκτιμούν το καλό και το ποιοτικό. Εμείς κάνουμε μικρές δουλειές, τυπώνουμε αφίσες για μουσικά events. Αλλά έχουμε τυπώσει και σε τοίχο σε ένα ξενοδοχείο στην Χαλκιδική, ένα project των Beetroot», λέει.

Η διαδικασία της μεταξοτυπίας ήταν όντως εντυπωσιακή. Τύπωσαν ένα γαϊδούρι που είχε δημιουργήσει με αλγόριθμο ο Χρύσανθος – μία από τις πολλές εφαρμογές της μεταξοτυπίας. Αυτή η μεταξοτυπία θα βγει σε πενήντα αντίτυπα και καμία δε θα είναι ακριβώς η ίδια με την προηγούμενη. «Πώς να κοστολογήσεις κάτι τέτοιο;», αναρωτιέται ο Μανώλης. Φεύγοντας ο Χρύσανθος και ο Μανώλης μου χάρισαν την μεταξοτυπία που φτιάξαμε μαζί. Στο πίσω μέρος έβαλαν μία σφραγίδα που έλεγε Φιλίας Ένεκεν. Έφυγα με πολύ ωραία διάθεση και με την απελευθερωτική σκέψη ότι δεν μεταφράζονται όλα σε χρήματα.

http://www.tind.gr/

https://www.facebook.com/tind.silkscreen

Tind 17 Tind 33 Tind 32 Tind 31 Tind 30 Tind 29 Tind 28 Tind 27 Tind 26 Tind 25 Tind 24 Tind 23 Tind 22 Tind 21 Tind 19 Tind 18