Η Μάρβα είναι από την Λάρισα και φτιάχνει λεμονάδες με βάση την πατροπαράδοτη συνταγή της γιαγιάς της. Σπούδασε Marketing στην ΑΣΟΕΕ αλλά όπως είπε: «Η ΑΣΟΕΕ βγάζει τους καλύτερους bartenders».

Πώς και ξεκίνησες να φτιάχνεις λεμονάδες;
Μου αρέσουν τα homemade προϊόντα και επειδή οι λεμονάδες του εμπορίου δεν ανταποκρίνονται στα γούστα μου, έψαξα, βρήκα μια παλιά συνταγή κι έτσι ξεκίνησα.

Η συνταγή;
Γιαγιά. Πατροπαράδοτη συνταγή της γιαγιάς απ’ την Λάρισα.

Την συνταγή εσύ την εμπνεύστηκες;
Ναι. βασικά, ο συνδυασμός ginger-αγγούρι-lime είναι πολύ κλασικός συνδυασμός κοκτέιλ.. Όλα αυτά στην ουσία είναι virgin cocktails. Εκτός δηλαδή από την κλασική που έτσι κάνουνε το λιμοντσέλο, στην ουσία οι υπόλοιπες απλά δεν έχουν αλκοόλ. Η κλασική λεμονάδα έχει μια συνταγή που αν έβαζα είτε ρακί είτε vodka είτε brandy και ψηνότανε μαζί με το λεμόνι, θα έβγαινε κάτι σαν λικέρ λεμονιού.

Spitiki Lemonada 01 Spitiki Lemonada 02 Spitiki Lemonada 03 Spitiki Lemonada 04 Spitiki Lemonada 05 Spitiki Lemonada 06 Spitiki Lemonada 07 Spitiki Lemonada 08 Spitiki Lemonada 09

Ο κόσμος έρχεται στην ΑΙΘΡΑ φουλ για την λεμονάδα;
Είναι ο μόνος λόγος που έχει κάνει γνωστό το μαγαζί.

Τί σου λέει ο κόσμος;
Γενικά, αρέσει στον κόσμο. Όλοι πλέον έχουμε κάνει μια στροφή είτε στα homemade προϊόντα είτε στα βιολογικά και γενικά σε πιο εξειδικευμένα πράγματα. Εκτός του ότι έχουμε βαρεθεί τους καφέδες και όλα αυτά τα τυποποιημένα. Εκτιμάται, εκτιμάται γενικώς. Είναι γενικότερη τάση αυτό το πράγμα. Όπως αγοράζουνε και φαγητό homemade και μαρμελάδες homemade και καλλυντικά homemade. Εγώ έκανα 3 διαφορετικές λεμονάδες για να καλύψω όλα τα γούστα από το τελείως άγλυκο που είναι η πράσινη, η lime made μέχρι την κλασσική που είναι γλυκιά. Οπότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην βρει κάποιος λεμονάδα να του ταιριάζει εκτός και αν δεν είναι καθόλου λάτρης του λεμονιού. Δεν πίνει δηλαδή καθόλου. Δεν γίνεται να είναι και να μην τον πιάσουμε με ένα από αυτά τα τρία.

Ποια πουλάει πιο πολύ απ’ όλες;
Αυτή την εποχή επειδή μας πιάνει και το άγχος της παραλίας, η πράσινη lime-made έχει πολύ περισσότερη πέραση από τις υπόλοιπες. Έχει ανά σερβίρισμα περίπου 45-50 θερμίδες, δεν έχει καθόλου ζάχαρη και έχει και το ginger που βοηθάει στις καύσεις και αυξάνει τον μεταβολισμό.

Αρέσει στον κόσμο;
Έχουμε ακούσει πολλά θετικά σχόλια. Το αστείο είναι ότι οι μισοί δεν πιστεύουν ότι δεν έχουν χρωστικές οι λεμονάδες μας. Ειδικά για την κλασική δεν μπορούν να πιστέψουν ότι δεν έχει χρωστικές.

Από πού παίρνεις τα λεμόνια;
Τα λεμόνια είναι αγοράς, απλά ελληνικά λεμόνια. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Η μόνη ιδιαιτερότητα που έχουν όλα αυτά είναι ότι απαιτούν πάρα πολύ χρόνο. Ο χρόνος παρασκευής είναι minimum για την κλασσική 4 ώρες για να γίνει 1,5 λίτρο.

Πόσες λεμονάδες φτιάχνεις την εβδομάδα;
Για να καλύψω την παραγωγή του μαγαζιού που είναι γύρω στα 50 με 60 λίτρα minimum την βδομάδα θέλω περίπου 20 ώρες. Δηλαδή τρία 8ωρα όπου κάνω αυτήν την δουλειά μόνο.

Τις αναμειγνύεις και με αλκοόλ;
Με αλκοόλ κυρίως ξεκινήσαμε αλλά επειδή δεν γινόταν από το πρωί, με 50 ml vodka στην ροζ, gin στην πράσινη και η κλασσική που πάει και με vodka και με gin, έχεις έτσι ένα πολύ ωραίο δροσιστικό μεσημεριανό κοκτεϊλάκι.

Τουρίστες έρχονται;
Οι τουρίστες είναι οι πρώτοι οι οποίοι έχουν στηρίξει τις λεμονάδες μου και μετά οι Έλληνες. Ειδικά στην αμερικάνικη κουλτούρα όσοι είναι από Νέα Υόρκη και Αμερική αγοράζουνε τις λεμονάδες σε διάφορα κιόσκι στον δρόμο. Τις πουλάνε σε κιόσκι οπότε οι πρώτοι που αγοράζουνε είναι οι Ευρωπαίοι και οι American-brits.

Τι καινούργιο ετοιμάζεις;
Η επόμενη λεμονάδα θα είναι έτοιμη σε 10 μέρες και θα έχει μύρτιλλο και λεβάντα.

Ετοιμάζεις σειρά;
Θα μπούνε σε άλλα δύο μαγαζιά οι λεμονάδες, το συνταγολόγιο και όλα. Το συζητάμε τώρα και φτιάχνω και έναν κατάλογο για ένα μαγαζί στην Άνδρο. Οπότε ναι πάμε για σειρά ολόκληρη. Εγώ και η Martha Stewart.

Spitiki Lemonada 12 Spitiki Lemonada 13 Spitiki Lemonada 14 Spitiki Lemonada 15 Spitiki Lemonada 16 Spitiki Lemonada 17 Spitiki Lemonada 18

Συνταγή για lime-made λεμονάδα (Μόνο 50 θερμίδες)

Για ένα λίτρο λεμονάδα:

-180 ml στυμμένο lime
-8 κουταλιές της σούπας ανθόμελο
-14 φέτες αγγούρι (δηλαδή περίπου 2 αγγουράκια Κνωσού τα οποία πρέπει να είναι και λίγο άγουρα. Αν είναι πολύ ώριμα και σκούρα, η φλούδα είναι πικρή και χρειάζεται ξεφλούδισμα)
-2 κομματάκια ginger στο μέγεθος ενός δείκτη

Αυτό το μείγμα το βάζεις μαζί με μια κουπίτσα καυτό νερό στο blender για 5 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά, θέλει διπλό σούρωμα και μετά άλλα 500-600 ml νερό. Μετά θέλει πάγωμα και μετά από μια ώρα είναι έτοιμη.

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Αίθρα, Καλαμιώτου 4, Οι λεμονάδες στοιχίζουν 3-4 ευρώ.