Από τους 16 Horsepower μέχρι τις σόλο του δουλειές σαν Wovenhand έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια και ο David Eugene Edwards έχει διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση μουσικά. Με το νέο του άλμπουμ Refractory Obdurate, το δέκατο στην σειρά, φαίνεται να είναι σε μεγάλες φόρμες και την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου θα το αποδείξει στην σκηνή του Fuzz. Σίγουρα με τη μουσική του να έχει πιο πολλά να πει από όσα μας είπε από την άλλη άκρη της γραμμής…

wovenhand-credit-erwin-verstappen

Πώς ξεκίνησες τους Wovenhand;
Είχα ένα κενό από τους 16 Horsepower τότε και δεν άντεχα οικονομικά να έχω ελεύθερο χρόνο επειδή η μουσική είναι το μόνο μου εισόδημα και τα άλλα μέλη του συγκροτήματος είχαν ήδη άλλα πράγματα να κάνουν για να βγάλουν χρήματα. Είχα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάθεσή μου, έτσι άρχισα να γράφω μουσική και να την ηχογραφώ. Από τη δισκογραφική μου εταιρεία το άκουσαν και το θεώρησαν καλό. Δεν ήθελα να είναι ακόμη ένας δίσκος των 16 Horsepower επειδή τον έφτιαξα μόνος μου. Έτσι βρήκα το άλλο όνομα και το κυκλοφόρησα και ξεκίνησε από εκεί.

Υπάρχει καμία πιθανότητα επανασύνδεσης των 16 Horsepower;
Αμφιβάλλω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Δεν μπορώ να ταυτιστώ μουσικά με τα παλιότερα κομμάτια επειδή δεν σκέφτομαι πια έτσι. Αισθάνομαι διαφορετικά και δεν με ενδιαφέρει να εκφράζομαι με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν πολύ διαφορετικά πράγματα που μου συμβαίνουν τώρα, οπότε δεν μπορώ να πω. Δεν ξέρω.

Βρίσκεις ακόμη δύσκολο να κατηγοριοποιήσεις την μουσική σου;
Δεν χρειάζεται να το κάνω. Δεν είναι δύσκολο για μένα, επειδή απλά δεν το κάνω. Οι άλλοι μπορεί να έχουν τις δικές τους απόψεις για το πώς θα την κατηγοριοποιήσουν ή πώς θα την συσχετίσουν με άλλα πράγματα. Εγώ απλά την παίζω.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θυμάσαι κάτι αστείο από τις προηγούμενες φορές που έχεις έρθει στην Ελλάδα;
Έχω περάσει πολύ καλά στην Ελλάδα. Η Αθήνα είναι τόσο πολυάσχολη και πολύ διαφορετική από αυτό που έχω συνηθίσει και το διασκεδάζω κάθε φορά. Είναι ένα φανταστικό μέρος. Αν και δεν έχουμε πολύ χρόνο στην διάθεση μας όποτε ερχόμαστε και είναι αρκετά αγχωτικό, πάντοτε μας αποζημιώνει η όλη εμπειρία.

Πώς βρίσκεις το κοινό εδώ;
Είναι αρκετά δεκτικοί σε αυτό που κάνουμε. Δεν συμβαίνει αυτό παντού και όταν γίνεται πάντοτε είναι μια ευχάριστη και καλοδεχούμενη έκπληξη.

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο καλύτερος σου δίσκος σου και γιατί;
Πάντοτε λέω ο καινούργιος επειδή είναι αυτός που με ενδιαφέρει αυτή την στιγμή. Τον έχω ακόμη φρέσκο στο μυαλό μου.

Τι σε εμπνέει;
Ο Θεός με εμπνέει. Απλά και μόνο η ιδέα του, του ποιος είναι, του τι έχει δημιουργήσει και το τι μας έχει δώσει.

Υπάρχει κάτι που σε αναστατώνει σαν μουσικό σήμερα;
Προσπαθώ να μην αναστατώνομαι με διάφορες καταστάσεις αλλά στο τέλος πάντα κάτι με ενοχλεί.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου από τότε που ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική;
Όχι και πολύ. Ακόμη ζω με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα για μένα. Δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Παλιά δούλευα σαν ξυλουργός αλλά προσπαθούσα να ασχολούμαι με την μουσική όσο περισσότερο μπορούσα.

http://youtu.be/ImvMxXY64EU

Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου με 3 λέξεις;
Όχι πολύ καλό!

Οι Wovenhand θα εμφανιστούν την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου στο Fuzz Club [Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος]. Τους ανοίγουν οι Moa Bones. Η είσοδος κοστίζει 20-26 ευρώ.

Συνέντευξη: Μαρία Παππά