Η Θεόπη Σκαρλάτος και ο Κώστας Καλλέργης έφτιαξαν το ντοκιμαντέρ «Love in the time of crisis». Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, την Κρήτη, την Θεσσαλονίκη και την Λάρισα. Η ιδέα ήταν της Θεόπης, η οποία ζει στο Λονδίνο. Ο μπαμπάς της είναι από ένα μικρό χωριό της βόρειας Ελλάδας, κοντά στην Ορεστιάδα. Ο Κώστας μένει στην Αθήνα. Οι δυο τους δούλευαν μαζί, γνωρίστηκαν στην δουλειά, έγιναν φίλοι και μετά ήρθε η ιδέα για το ντοκιμαντέρ. Στον Δαναό, είδαμε την μικρή version του, 68 λεπτά. Ήδη έχει προβληθεί στο Λονδίνο και οι Έλληνες εκεί συγκινήθηκαν. Ευχόμαστε να πουληθεί εντός και εκτός Ελλάδας. Γιατί υπάρχει αγάπη. Και ελπίδα.

Theopi Skarlatou & Kostas Kallergis 4

Δυο λόγια για το ντοκιμαντέρ μέσα απ’ τα μάτια μου. Είναι ένα ντοκιμαντέρ δυνατό. Που σε ξυπνάει. Σε θυμώνει. Και μετά σε ηρεμεί κάπως. Μπορεί να είσαι 20, 40 ή 60 και να ζεις στην Ελλάδα της κρίσης. Όμως δεν έχεις δει ποτέ ξανά την κατάσταση με αυτό το μάτι. Είδα κοπέλες που εκπορνεύονται για 10 ευρώ, μετανάστες που τρέχουν στο πολυιατρείο Αθηνών με ουλές από επιθέσεις ακροδεξιών. Είδα την Χρυσή Αυγή να ζητωκραυγάζει. Νέα κορίτσια που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. Είδα την γενιά μου να μην έχει λεφτά για προφυλακτικά. Και όλα αυτά τα φάσματα της αγάπης όπως ο έρωτας, η φιλία, το φλερτ, η οικογένεια να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν ζωντανά, να μην βουλιάξουν. Ήταν πολλές οι στιγμές κατά την διάρκεια του ντοκιμαντέρ που ένιωθα ένα σφίξιμο στο στομάχι, που θόλωναν τα μάτια μου, που άκουγα αναστεναγμούς πόνου και μιζέριας. Και το γέλιο όμως ήταν επίσης αρκετό. Ειδικά με τα αγαπημένα παππουδάκια. Γιατί έτσι είναι και η Ελλάδα τελικά. Γελάει μέσα στον πόνο της και βαστιέται από την αγάπη.

Συνέντευξη με την Θεόπη Σκαρλάτος και τον Κώστα Καλλέργη.

Πώς σας ήρθε η ιδέα για το ντοκιμαντέρ;
Θεόπη: Ήταν μια μίξη πραγμάτων. Το πρώτο πράγμα που μου έδωσε την ιδέα ήταν ότι οι νονοί μου που μένουν Ελλάδα έχουν μια κόρη, η οποία είναι 29. Και μου μιλούσε για το ότι μένει με τους γονείς της, δουλεύει 24/7 και δεν πληρώνεται καν και δεν μπορεί να ερωτευτεί και να βρει κάποιον. Μου εξηγούσε πως οι άντρες και τα αγόρια έχουν αλλάξει με την κρίση και δεν θέλουν να κάνουν πια σχέσεις. Πως ο κόσμος φοβάται. Βασικά μου έλεγε πως είναι 29 και ζει σαν έφηβη λόγω της οικονομικής κρίσης. Και έτσι, μου μίλησε και για φίλους της αντίστοιχα. Εγώ ήξερα ότι αυτό γίνεται εδώ και χρόνια αλλά έτσι όπως μου το εξήγησε, σοκαρίστηκα. Δεν μπορεί να φέρει αγόρι στο σπίτι γιατί ζει με τους γονείς της. Και αυτό ήταν το εφαλτήριό μου για το ντοκιμαντέρ. Ήταν τεράστιες οι διαφορές σε σύγκριση με όσα βλέπω στο Λονδίνο. Θυμάμαι την νονά μου να μου λέει πόσο άθλια ένιωθε για την κόρη της που δεν μπορεί να κάνει οικογένεια. Ήταν άθλιο. Και ανησυχούσε πως η κόρη της δεν θα έχει μια φυσιολογική ζωή. Όλα αυτά εν έτει 2012. Η ιδέα ήρθε τότε. Και είδα ένα γκράφιτι το «Έρωτας ή Τίποτα» στην Σταδίου. Είδα και όλα αυτά που γίνονται και με την Χρυσή Αυγή. Δεν είχα ξαναδεί την Ελλάδα τόσο «σκατά». Και μετά είδα αυτό το γκράφιτι και ήταν τόσο συμβολικό. Υπάρχουν τόσα love graffiti σε όλη την Αθήνα. Ακόμα και χθες που ήρθα είδα πολλά γκράφιτι από το αεροδρόμιο μέχρι την Ανθούπολη.

Πώς υλοποιήθηκε η ιδέα;
Αποφασίσαμε να το κάνουμε με crowdfunding για να χρηματοδοτηθούμε.

Πώς βρήκατε τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ;
Θεόπη: Μας βοήθησαν πολλοί άνθρωποι να τους βρούμε. Η Άννα που μιλήσαμε, είναι μια αξιολάτρευτη γυναίκα. Έχει περάσει τόσα πολλά και μας είπε τόσο όμορφα πράγματα. Δεν δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα να μας μιλήσουν οι άνθρωποι που συμμετείχαν.
Κώστας: Χωρίσαμε την έννοια «love» σε πολλά κομμάτια. Μιλήσαμε ας πούμε με έναν δικηγόρο για να μας πει αν όντως έχουν αυξηθεί τα διαζύγια εν μέσω κρίσης. Θέλαμε να αναλύσουμε την ξενοφοβία και βρήκαμε ένα ζευγάρι που μένει στην Ελλάδα και η κοπέλα είναι Ελληνίδα και το αγόρι Αφγανός και μας μίλησαν. Βρήκαμε συμπτώματα της κρίσης στην ευρύτερη έννοια της αγάπης.

Theopi Skarlatou & Kostas Kallergis 6 Theopi Skarlatou & Kostas Kallergis 7

Πόσο σας πήρε το όλο project;
Κώστας: Δεν είχαμε πολύ χρόνο. Μας πήρε γύρω στους 10 μήνες. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιανουάριο. Μια ιστορία ας πούμε ήρθε τον Νοέμβρη από μια γυναίκα που γέννησε το παιδί της. Δεν βρήκαμε όλες τις ιστορίες από την αρχή. Ψάξαμε να βρούμε τι λείπει. Και συμπληρώναμε συνέχεια.

Αναλύσατε όλα τα φάσματα της αγάπης.
Κώστας: Μπορείς να μιλάς ώρες και ώρες για την αγάπη.
Θεόπη: Προσπαθήσαμε να αναλύσουμε όλα τα φάσματά της. Στο τέλος, το χωρίσαμε. Αγάπη για φίλους, για οικογένεια, ερωτικές σχέσεις, σεξ, φλερτ… οπότε χωρίσαμε και το ντοκιμαντέρ. Είναι σαν επεισόδια τα φάσματα αυτά μέσα στο ντοκιμαντέρ.
Κώστας: Έχουμε ας πούμε ένα μεγάλο κομμάτι για το πληρωμένο σεξ και το πορνό.

make love & class war ed_Snapseed lovveinthetimeofcrisis loooveinthetimeofcrisis

Βρήκατε πολύ «απιστία» στους Έλληνες;
Θεόπη: Υπάρχει τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Δεν ξέρω αν αυτό το έχει αλλάξει η κρίση αλλά εμείς την version της απιστίας μέσω της κρίσης την κάναμε. Βρήκαμε ένα site που είναι για ανθρώπους που θέλουν να απιστήσουν. Δεν ξέρω αν είναι η ανασφάλεια ή το ότι έχεις τόσα πράγματα στο κεφάλι σου λόγω της κρίσης. Κάθε μέρα σκέφτεσαι πώς θα πληρώσεις τους λογαριασμούς και τι θα γίνει με την δουλειά σου και μετά σκατά, χάνεις και την δουλειά σου. Ας πούμε μια κοπέλα χώρισε με το αγόρι επειδή απολύθηκε και είχε πολλά προβλήματα.
Κώστας: Μια άλλη γυναίκα, δασκάλα, μπήκε σε αυτό το site απιστίας και βρήκε έναν μικρότερο για να σώσει τον γάμο της. Αγαπάει τον άντρα της και μας το εξηγούσε αυτό. Και νιώθει ασφάλεια από τον άντρα της. Αλλά ένιωθε ότι έτσι σώζει τον γάμο της.
Θεόπη: Αυτό που με στενοχώρησε πιο πολύ είναι ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα πιστεύουν ότι δεν θα κάνουν παιδιά. Και ένας γιατρός είπε ότι υπάρχουν πολλές αποβολές και ότι γυναίκες που είχαν ξεκινήσει την εξωσωματική γονιμοποίηση, έχασαν την δουλειά τους και σταμάτησαν γιατί δεν είχαν χρήματα. Οπότε είναι ντροπή νομίζω. Έχει πραγματικά σοβαρές επιπτώσεις η κρίση.

Έτσι που είναι η κατάσταση αργείς και να μεγαλώσεις στην Ελλάδα.
Και στο Λονδίνο έχουν αλλάξει προς το κακό τα πράγματα. Οι νέοι επιστρέφουν στο πατρικό τους γιατί τα ενοίκια είναι πανάκριβα. Οι δουλειές μειώνονται. Αλλά και πάλι, οι άνθρωποι εκεί το βρίσκουν πολύ πιο εύκολο το να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.

loveinthetimeofcrisiss looveinthetimeofcrisis loveinthetimeofcrisis Love in the time of crisissss

Υπάρχει ελπίδα στην Ελλάδα όσον αφορά στην αγάπη;
Κώστας: Ακόμα και πριν το ντοκιμαντέρ, θεωρούσα ότι η ελπίδα είναι η αγάπη. Και το ντοκιμαντέρ μου το επιβεβαίωσε αυτό. Νόμιζα ότι είναι μια προσωπική μου άποψη αλλά τελικά δεν είναι. Οι άνθρωποι βασίζονται στην αγάπη. Ειδικά τώρα που περνούν και την κατάθλιψη της κρίσης.
Θεόπη: Βλέπεις ζευγάρια που η αγάπη τους ενώνει να πολεμήσουν την κρίση. Κρατιούνται κοντά και το αντιμετωπίζουν μαζί αυτό. Γι’ αυτό ίσως και το γκράφιτι αυτό σημαίνει τόσο πολλά. Γιατί τελικά ακόμα και μέσα στην κρίση λέμε «Έρωτας ή Τίποτα». Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα αλλά τους κρατά η αγάπη. Υπάρχουν όμως ακόμα και αυτοί οι  Έλληνες που πάνε στα μπουζούκια και μοστράρονται και βγαίνουν και πίνουν και έχουν ωραίο αυτοκίνητο και δεν κάνουν σχέσεις και κρατάνε με νύχια και με δόντια την δουλειά τους που βγάζουν ελάχιστα χρήματα από αυτή. Και έχουν αυτή την νοοτροπία. Και ελπίζω να αλλάξει αυτό γιατί με στενοχωρεί.

Ας ελπίσουμε να αλλάξει η κατάσταση. Άλλωστε «Έρωτας ή Τίποτα».

http://loveornothing.org/
https://www.facebook.com/LoveInTheTimeOfCrisis

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag