Το «Matalou At Home» είναι ένας ολοκαίνουριος χώρος που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Μόλις λίγα μέτρα από την Ερμού, βρίσκεται ο χώρος που εμπνεύστηκαν η Ματαλού με την Άννα. «Η ιδέα για το χώρο αυτό ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια περίπου, ήταν κάτι που συζητιόταν χρόνια» λένε. «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα μικρό ναό για το σουβενίρ. Κυκλοφορούσαμε και οι δυο μας πολλά χρόνια στο κέντρο και στην Πλάκα, οπότε οι εικόνες μας έχουν να κάνουν πάρα πολύ με το σουβενίρ και γενικά με το τουριστικό κομμάτι της Αθήνας, έτσι γεννήθηκε η ιδέα να επαναπροσδιοριστεί αυτό . Η Άννα έκανε ένα κάλεσμα σε πολλούς δημιουργούς από διάφορους χώρους να φτιάξουν κάτι που για εκείνους θα θυμίζει Ελλάδα και θα μπορούσε κάποιος να το πάρει μαζί του, ή να το στείλει για δώρο. Έτσι ξεκίνησε, και στην πορεία βρέθηκαν πενήντα περίπου δημιουργοί από διάφορους χώρους του design. Έχουμε αρχιτέκτονες, κεραμίστες, graphic designers, σχεδιαστές ρούχων και κοσμημάτων».

Matalou at home 04 Matalou at home 07 Matalou at home 08 Matalou at home 09 Matalou at home 10 Matalou at home 11 Matalou at home 12 Matalou at home 13

Μολονότι πολλά καταστήματα στο κέντρο ανοιγοκλείνουν συνεχώς το «Matalou At Home» έχει πιάσει για τα καλά μας λέει η γλυκιά Ματαλού και εξηγεί ότι «Παρόλο που η οικονομική κρίση είναι ακόμη ζωντανή, η αγορά έχει κίνηση. Η χρονική στιγμή που έγινε ήταν κατάλληλη γιατί είχε κορεστεί αυτή η υπόθεση του σουβενίρ. Σκέψου ότι εγώ ξυπνώ κάθε μέρα εδώ και δώδεκα χρόνια στη Πλάκα και το πρώτο πράγμα που βλέπω είναι τουριστικά μαγαζιά. Πήγαμε πάρα πολύ καλά στη προηγούμενη έκθεση, είχαμε επισκέπτες Έλληνες κα ξένους που γράψανε καλά λόγια για εμάς. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία. Γνωρίσαμε πολύ νέο κόσμο που μας έλεγαν καλά λόγια, που μας βοήθησε και πάρα πολύ στη ψυχολογία μας».

Οι δημιουργίες των καλλιτεχνών που φιλοξενεί ο χώρος είναι όλες προσεγμένες και μοναδικές. Μπορεί κανείς να βρει οτιδήποτε ταιριάζει στα γούστα του, ενώ σίγουρα θα ταξιδέψει στο παρελθόν αντικρίζοντας γνώριμες εικόνες. «Το θέμα της έκθεσης αλλά και της έμπνευσης των δημιουργών ήταν νομίζω κάτι που να θυμίζει λίγο από Ελλάδα, λίγο από γιαγιά και παππού. Βγήκε αυτό που έχει ο καθένας του μέσα σαν μνήμη. Δηλαδή αν τα δει  κάποιος ένα-ένα έχουν κάτι που σου θυμίζει Ελλάδα, καλοκαίρι, σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια, σου θυμίζει κάποιον δικό σου. Αυτό ήταν για εμάς και η ιδέα, τι είναι για εμάς Ελλάδα και τι θέλαμε να δείξουμε έξω».

Η Ματαλού στην ερώτηση «ποιο είναι το κοινό που σας προσεγγίζει περισσότερο» απαντά με ένα τεράστιο χαμόγελο, «το κοινό ήταν μοιρασμένο, για αυτό και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι. Πολλοί ξένοι αλλά και Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει αγόραζαν πάρα πολλά δώρα. Ένα αντικείμενο που πήγε πάρα πολύ καλά ήταν ‘ο Τάσος ο τσολιάς’ που είχε πολύ ζήτηση και το πήραν για τα σπίτια, για τη δουλειά και ακόμη και για τα παιδιά τους.

Τα εγκαίνια  της νέας του έκθεσης It’s all, oh so souvenir to me! Vol.2! είναι  γεγονός. Θα είναι όλοι οι σχεδιαστές αλλά και πολλοί περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά και θα παρουσιάσουμε όλα τα νέα σχέδια. Πιθανότατα να λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι η έκθεση, άπλα το στήνουμε έτσι ώστε να δώσουμε έμφαση στις καινούριες μας συλλογές».

Matalou at home 02 Matalou at home 03 Matalou at home 14 Matalou at home 15 Matalou at home 16 Matalou at home 17 Matalou at home 18 Matalou at home 19 Matalou at home 20
Matalou at home 05

Tην Πέμπτη 5 Ιουνίου με τη συμμετοχή 70 και πλέον σχεδιαστών σας περιμένουμε σε ένα άκρως Ελληνικό opening party! Από τις 20.00 το βράδυ ο πεζόδρομος της Ηπίτου, και συγκεκριμένα τριγύρω από το νούμερο 5, θα γεμίσει από ελληνικές γεύσεις, αρώματα και ήχους!  Στο πάλκο μια ρεμπέντικη (και όχι μόνο) μουσική παρέα θα μας ψυχαγωγήσει και θα ακολουθήσει ο Στάθης Μητρόπουλος σε ένα καθαρά ελληνικό καλοκαιρινό dj set!

Ηπίτου 5 και Βουλής, Σύνταγμα.  

Κείμενο: Τάσος Αντωνόπουλος
Φωτογαραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος