Paul Sarz-18

Ο Paul Sarz έχει πάθος με τα κοσμήματα. Παλιότερα έκανε συλλογή όσα έβρισκε ξεχασμένα και καταχωνιασμένα σε παλιές μπιζουτιέρες και έκρυβαν μια ιστορία που δεν θα μάθαινε ποτέ. Κοσμήματα που σήμαιναν κάτι και που έφερναν αναμνήσεις σε όποιον τα είχε στην κατοχή του. Αυτό το πάθος του συλλέκτη, αρχικά τον οδήγησε στην μελέτη και αργότερα στην δημιουργία ενός κοσμηματοπωλείου που είναι από τα πιο όμορφα της Αθήνας. Σήμερα, με κάθε καινούργιο σχέδιο που φτιάχνει, θα έλεγες ότι στόχος του είναι να πλάσει νέες ιστορίες. Κι αυτή η προσωπική ιδιαιτερότητα είναι που κάνει τα κοσμήματα του τόσο μοναδικά που ξεπερνούν σύνορα και πάνε σε όλο τον κόσμο.

Πες μας μερικά πράγματα για σένα.
Mε λένε Παύλο. Άνοιξα το μαγαζί πριν από τρία χρόνια, αλλά στο επάγγελμα είμαι εδώ και 10 χρόνια.

Πώς ξεκίνησες;
Με ενδιάφερε πάντα το κόσμημα. Σπούδαζα σχέδιο για τρία χρόνια. Επίσης, σπούδασα Ιστορία της Τέχνης. Όλα αυτά που σχετίζονται με το σχέδιο κοσμήματος. Κάποια στιγμή αποφάσισα να δουλέψω στο τεχνικό κομμάτι.

Ήθελες από μικρός να ασχοληθείς με τα κοσμήματα;
Ναι, αλλά χωρίς να έχω κάποιο ιδιαίτερο background. Από πολύ μικρή ηλικία μου άρεσε να βλέπω κοσμήματα μαζί με την μητέρα μου. Πάντα μου άρεσαν τα πιο ιδιαίτερα. Μετά άρχισε η φάση με τις antiquerie για παλιά κοσμήματα. Τα αγόραζα. Ό,τι χρήματα έβγαζα τα χαλούσα σε κοσμήματα, κοσμήματα των αρχών του 19ου αιώνα.

Paul Sarz-02 Paul Sarz-03 Paul Sarz-04 Paul Sarz-05

Είσαι και συλλέκτης δηλαδή;
Ναι, λόγω και των ταξιδιών μου. Μετά ανακάλυψα ότι υπήρχε μια σειρά κοσμημάτων τα «sentimental jewellery», συναισθηματικά κοσμήματα, τα έφτιαχναν στις αρχές του 19ου αιώνα και είχαν άλλη αξία γιατί τα έδιναν σαν mournings ή σαν memorials για άτομα που πέθαιναν. Υπήρχε μια ιστορία πίσω από αυτό. Μετά άρχισα να αγοράζω βιβλία και να μαθαίνω περισσότερα. Και μετά αποφάσισα, όταν άνοιξα το μαγαζί, να τα επαναφέρω με ένα τουιστ πιο καινούριο.

Θα μας τα περιγράψεις;
Ήταν κάτι σαν τα «memento mori», τα οποία έδιναν σε βασιλιάδες. Το memento mori σημαίνει «θυμήσου την θνησιμότητά σου και ότι κάποια στιγμή θα πεθάνεις και πρέπει να ζήσεις πιο έντονα. Έχουν ανθρώπινες τρίχες, μαλλιά, που τα έπλεκαν και τα έκαναν κοσμήματα, για να θυμούνται αυτόν που έχει φύγει. Βέβαια, δεν τα επαναφέρω, έτσι ακριβώς.

Τα φτιάχνεις μόνος σου;
Ναι, τα φτιάχνω μόνος μου. Τα σχεδιάζω αρχικά και στην κατασκευή κάτι πάντα αλλάζει.

Δηλαδή κάθε κομμάτι που έχεις είναι πάντα μοναδικό;
Κάποια είναι, κάποια δεν είναι. Άμα ήταν κάποιο κομμάτι μοναδικό, θα έπρεπε να μιλάμε για τιμές 250 ευρώ και άνω. Αλλά το κάθε κομμάτι τώρα ξεκινά από τα 20-30 ευρώ. Κάποια κομμάτια όντως βγαίνουν μια φορά, αλλά κάποια άλλα όχι.

Paul Sarz-06 Paul Sarz-07 Paul Sarz-08 Paul Sarz-09 Paul Sarz-10 Paul Sarz-11 Paul Sarz-12

Τι υλικά χρησιμοποιείς;
Κυρίως ασήμι που το επιχρυσώνω, για να αλλάζει τα χρώματα, να φαίνεται πιο παλιό το κόσμημα. Κάποιες φορές χρυσό, αλλά επειδή και αυτό για να το στοκάρεις στο μαγαζί και μέχρι να πουληθεί, είναι τρομερά μεγάλο ποσό, το ασήμι είναι πιο φθηνό ως υλικό και αυτό μπορώ να δουλέψω. Όμως πλέον για μένα ουσιαστικά δεν έχει τόση βάση το μέταλλο, όσο το σχεδιαστικό κομμάτι. Τώρα ο άλλος θα δώσει πιο πολύ βάση στο σχέδιο, παρά στο τι μέταλλο είναι το κόσμημα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να είναι υποαλλεργικό το μέταλλο.

Ποιος αγοράζει κοσμήματα σήμερα; Τι πελάτες έχεις;
Ηλικιακά είναι κοντά στα 30, στην ηλικία μου. Πλέον όμως έχει κάπως διευρυνθεί, δηλαδή έχουμε πελάτες από 18 ετών έως 50. Τώρα από άποψη προσωπικότητας, ξέρω άτομα που τους ενδιαφέρει το κόσμημα, αλλά όχι το κόσμημα που έχει πάνω του διαμάντια και μπριγιάν. Για μένα πχ το κόσμημα, θα ήθελα να σημαίνει ό,τι σημαίνει μια βέρα ή ένας βαφτιστικός σταυρός για τον άνθρωπο που τον φοράει, να έχει μια συναισθηματική αξία χωρίς απαραίτητα να είναι αυτό.

Τι φεύγει πιο πολύ;
Κυρίως μενταγιόν, μάλλον επειδή το αγαπάω περισσότερο και βραχιόλια.

Ένα κόσμημα, δηλαδή, δεν είναι μόνο διακοσμητικό, μπορεί να έχει και συμβολικό ρόλο.
Αν τα κοιτάξεις από παλιά, τα κοσμήματα έχουν μια τρομερή ιστορία πίσω τους, όπως πχ τα βασιλικά κοσμήματα. Τα έδιναν για κάποιους συγκεκριμένους λόγους ο ένας στον άλλον, οπότε αποκτούσαν ιδιαίτερη αξία μεταξύ δύο προσώπων. Είναι όπως το δεις το κόσμημα. Για άλλον μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα, για άλλον μπορεί να σημαίνει και κάτι.

Paul Sarz-13 Paul Sarz-14

Έχουν έρθει πελάτες για να σου ζητήσουν να τους κατασκευάσεις κάτι συγκεκριμένο;
Έχουν έρθει. Βέβαια, τις πιο πολλές φορές με αφήνουν να κάνω το δικό μου κομμάτι και μου λένε απλά «χάραξέ μου κάτι από πίσω» που θέλουν να είναι πιο προσωπικό, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που έχουν παρέμβει περισσότερο.

Το πιο ιδιαίτερο κόσμημα που έχεις φτιάξει;
Το πιο ιδιαίτερο κόσμημα για μένα, ήταν ένα κόσμημα που μας είχε χαρίσει ο παππούς μου, το οποίο οι γονείς μου είχαν χάσει και προσπαθούσα να το ξαναφτιάξω.

Το έφτιαξες;
Ναι, το έφτιαξα, όπως το θυμόμουν βέβαια.

Αν δεν ασχολιόσουν με το κόσμημα, έχεις φανταστεί τον εαυτό σου να ασχολείται με κάτι άλλο;
Μεσίτης. (γέλια) Γιατί μου αρέσει να κοιτάζω σπίτια και να φαντάζομαι πώς μπορούν να γίνουν. Βέβαια στην πλάκα αυτό, γιατί δεν ξέρω αν θα το ακολουθούσα ποτέ. Νιώθω ότι έχω διαλέξει αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ και δεν θα έκανα κάτι άλλο. Νομίζω ότι άμα καταστραφεί όλη η φάση εδώ και αναγκαστώ να βγω έξω, πάλι το ίδιο θα έκανα. Προσπάθησα και να μεταναστεύσω κάποια στιγμή.

Πού πήγες;
Στο Λονδίνο.

Γιατί επέστρεψες;
Γιατί τελείωσε η σχέση μου. Το μαγαζί το έχω 5 χρόνια και το άνοιξα σε ένα σημείο στο οποίο οι περισσότεροι μου έλεγαν να μην το ανοίξω.

Paul Sarz-15 Paul Sarz-16

Λόγω των ακριβών ενοικίων;
Όταν ανοίγεις ένα μαγαζί που είναι στο Κολωνάκι, θα πρέπει όλη η τιμή του ενοικίου να μπει και πάνω στα κοσμήματα. Δεν ήθελα κάτι τέτοιο. Ήθελα ένα μέρος να μου παρέχει σιγουριά αισθητικά και να μου ταιριάζει, αλλά να μην ξεπερνάει το ποσό που είχα στο μυαλό μου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση με τον καιρό ήταν ότι όπου κι αν ανοίξεις το μαγαζί σου, ο κόσμος αν του αρέσει κάτι θα έρθει να το ψωνίσει. Δεν ισχύει τόσο αυτό που λένε «α, δεν είσαι κεντρικά, πού θα έρθει να σε βρει ο άλλος;». Σήμερα, βέβαια, ανοίγονται μαγαζιά από ανθρώπους που το σκέφτονται 10 φορές πριν τα ανοίξουν, για το πώς θα είναι μέσα και αυτό δηλώνει μια αισθητική που έλειπε. Όταν βλέπει ένα περίεργο μαγαζί ένας μεγαλύτερος άνθρωπος λέει «σιγά μην πιάσει αυτό», όπως ο πατέρας μου, μού λέει «βάλε και τίποτε άλλο στο μαγαζί, τα κοσμήματα είναι περίεργα». Του έλεγα όμως ότι άμα κάνεις ένα πράγμα και το αγαπάς, θα πετύχεις.

Η κατασκευή πόσες ώρες σου παίρνει;
Παίρνει αρκετές ώρες η όλη διαδικασία: λιώσιμο μέταλλου, ρίξιμο σε πλάκα σύρμα, τράβηγμα, σεγιάρισμα, φινίρισμα. Είναι μια μεγάλη διαδικασία και πρέπει να έχεις όρεξη για να την κάνεις. Να μην έχεις νεύρα. Να έχεις καθαρό το κεφάλι σου για να φτιάξεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου.

Μόνος σου τα φτιάχνεις;
Ναι, αποκλειστικά μόνος μου. Το μαγαζί είναι πολύ μικρό και δεν θα μπορούσε να έχει και άλλους σχεδιαστές. Όταν άνοιξα το μαγαζί στην αρχή αποφάσισα να αποχωριστώ όλη την συλλογή κοσμημάτων που είχα αγοράσει από το εξωτερικό. Τα πούλησα όλα. Γιατί είχα δεθεί υπερβολικά συναισθηματικά μαζί τους, όσο είχα δεθεί συναισθηματικά με τα κοσμήματα που έφτιαχνα και δεν μπορούσα να ανοίξω μαγαζί. Τα κρατούσα στο σπίτι, το είχα γεμίσει με κοσμήματα που έφτιαχνα και απλά δεν μπορούσα να τα δώσω. Και είπα κάποια στιγμή, αφού αποχωρίστηκα τα δικά μου θα αποχωριστώ και τα άλλα.

Υπάρχει κάποιο από τα κοσμήματα που έχεις φτιάξει που δεν θα μπορούσες εύκολα να το δώσεις;
Ναι, αυτό το κόσμημα του παππού μου. Έχω 2-3 κομμάτια από την συλλογή μου που όταν τα είχα δει τα είχα ερωτευτεί και τώρα δεν ξέρω πώς να τα αποχωριστώ. Μια καρφίτσα που γράφει πάνω «memento mori», και στη μέση έχει ένα γυαλάκι που από κάτω έχει ανθρώπινα μαλλιά, και ένα άλλο μενταγιόν με πλεκτό μαλλί. Ακούγονται αηδιαστικά, αλλά δεν είναι. Είναι τα πιο όμορφα πράγματα που έχω δει στην ζωή μου.

Ανδρικά κοσμήματα φτιάχνεις;
Φτιάχνω και έχω ένα πιστό πελατολόγιο που έρχεται μόνο για ανδρικά κοσμήματα. Τα περισσότερα, βέβαια, είναι unisex .Έχει πλάκα, έχουν μπει στο μαγαζί άνδρες και έχουν πάρει γυναικεία κοσμήματα και ρωτάνε «είναι unisex;». Πάνω από όλα με ενδιαφέρει αυτό που πουλάω να ταιριάζει στον άλλο. Είναι κακή διαφήμιση να μην πηγαίνει στον άλλο το κόσμημα που φοράει. Αυτή η σχέση χτίζεται πολύ καλύτερα από το δείχνεις ότι θέλεις απλά να ψωνίσει κάτι. Άμα δει ότι δεν προσπάθησες να του πουλήσεις το ακριβότερο θα ξανάρθει. Δεν είναι όλα θέμα χρημάτων. Είναι και αισθητικής και γούστου.

Paul Sarz-17Paul Sarz-19

Τι ετοιμάζεις αυτόν τον καιρό
Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί το e-shop του καταστήματοςs hop.paulsarz.com και μόλις ολοκληρώθηκε και η τελευταία μου συλλογή που λέγεται Οrganicka εμπνευσμένη απo την οργανική ύλη. Η βασική ιδέα ήταν να δημιουργήσω μια συλλογή κοσμημάτων που θα περιέχει αντικείμενα που κάποτε ήταν ζωντανοί οργανισμοί όπως μαργαριτάρια, φίλντισι, φτερά σκαραβαίων και σχήματα εμπνευσμένα από χέρια καβουριών. Εναι κάποια απ’ τα στοιχεία που έχουν παντρευτεί με το ασήμι σε διάφορες επιχρυσώσεις 22κ.
Στον πεζόδρομό μας στην Μαυροκορδάτου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος είμαι συνδιοργανωτής μαζί με τα άλλα μαγαζιά του πεζόδρομου  στο black Kordatian, μια γιορτή για ένα μέρος που καθημερινά αφιερώνουμε πολύ χρόνο, αφού όλοι μας έχουμε αποφασίσει να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας σ’ αυτόν .

www.paulsarz.com
shop.paulsarz.com
www.facebook.com/paulsarzjewelleryshop
www.facebook.com/Mavrokordatou